posted by on Lunch, Reizen, Vega

1 comment

Het is nog steeds rotweer in Nederland. Om jullie een klein beetje op te vrolijken, krijgen jullie mijn semi-geheime pannenkoekenrecept. Ik heb eigenlijk allemaal recepten voor zomerse (barbecue)salades klaarstaan, maar daar hebben jullie waarschijnlijk weinig trek in. Nu hoop ik wel dat het volgende week beter weer wordt, want ik heb geen foto’s voor alternatieve recepten en dus moet ik dan alsnog de saladerecepten plaatsen. Fingers crossed.

De foto die je bij dit recept ziet, is dus ook niet gemaakt van ‘mijn’ pannenkoeken, maar van de pannenkoeken bij IHop. IHop is niet zoiets sjieks als een IPhone of een IPad. Nee, IHop staat voor International House of Pancakes, een Amerikaans keten waar 55+’ers korting krijgen en waar op de kaart staat aangegeven dat het een gezonde keuze is om iets te kiezen zonder slagroom. Goed om te weten. Wij gingen erheen voor vergelijkend warenonderzoek. Ik wilde er graag achter komen of de pannenkoekjes zoals ik ze al jaren maak, nu echt zoveel beter zijn dan die van een keten zoals IHop. Het antwoord was ja. Die van mij zijn minder zout, ze zijn smaakvoller, zachter én er zit geen klont boter op.

Het geheime ingrediënt in dit recept is de speculaaskruiden. Een paar jaar geleden maakte ik de pannenkoekjes met nootmuskaat, kaneel, kardemom, etc. Tot ik erachter kwam dat het specerijenmengsel van speculaaskruiden vergelijkbaar was.

Ik gebruik kopjes om de ingrediënten te ‘wegen’. Gebruik hiervoor een koffiekopje. Je hoeft niet heel precies te zijn, als de verhoudingen maar ongeveer kloppen. Zodra ik thuis ben, zal ik alles afwegen en de gewichten er bij zetten.

Amerikaanse pannenkoekjes met Hollandse twist
(of Hollandse pannenkoekjes met Amerikaanse twist)

Speciaal voor het Foodblogevent van februari 2012 heb ik de naam van dit recept omgedoopt, zodat ik toch mee kon doen.

Voor een stapel pannenkoeken (zeker 3 personen):

 • 3 middelgrote eieren
 • 1 kop / 200 ml melk
 • 3 eetlepels gesmolten boter, beetje afgekoeld
 • 1,5 kop / 175 gram bloem
 • theelepel bakpoeder
 • 3 eetlepels suiker
 • snuf zout
 • flinke theelepel koek- en speculaaskruiden, te koop bij de kruidenafdeling van de supermarkt
 • boter om in te bakken

Zorg dat je 2 grote beslagkommen hebt. Meng in de ene beslagkom de droge ingrediënten met een lepel door elkaar. Klop in de andere beslagkom de natte ingrediënten door elkaar, niet te lang, gewoon tot alles gemengd is. Voeg nu de droge ingrediënten langzaam aan de natte toe, tot alles door elkaar zit. Klop met een garde, er mogen klontjes in blijven zitten.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Doe daar een klontje boter in. Als de boter gesmolten is doe je een lepel beslag in de pan. Ik maak meestal kleine pannenkoekjes met een doorsnede van 10 cm. Wacht even. Als er luchtbelletjes op de bovenkant van de pannenkoek ontstaan, draai je de pannenkoek om. Bak totdat je ziet dat de pannenkoek lichtbruin is.

Op de pannenkoekjes is maple syrup het lekkerst. Te koop bij natuurwinkel of supermarkt. Hier in de VS een stuk goedkoper. Ik sla weer wat in. Natuurlijk zijn ze ook lekker met poedersuiker of Hollandse stroop.

Tags: ,

1 reactie

Trackback e pingback

 1. Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
  [...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is ...

Plaats een reactie