posted by on Praag (okt '11), Reizen, Uitdaging 30, Vega, Zoet

3 comments

Vanaf vrijdag was ik bij vriendin N in Praag. N verhuisde vier jaar geleden van Zuid-Afrika naar Tsjechië. Nu zijn het allebei prachtige landen, maar op culinair gebied zijn er wel érg grote verschillen. Dat zou niet erg zijn als je passie niet bij eten ligt, maar voor vriendin N geldt het tegenovergestelde: ze is opgeleid tot kok en denkt en leeft voor goed eten.

Kasteel Troja, Praag

Ze werkt momenteel niet in de horeca en de eerste tijd in Praag had ze het zwaar: lamsvlees en verschillende kruiden kon ze nergens vinden. Ook vielen restaurants regelmatig tegen, omdat ze zelf zo goed kan koken en omdat de Tsjechische gastronomie nog niet zo ver is. Maar na vier jaar in Praag kent ze steeds meer goede eettentjes en weet ze waar ze haar boodschappen moet doen. Het was dus tijd om weer eens langs te gaan.

Het was een heerlijk weekend, waarin we niet zelf kookten, maar met vrienden buiten de deur aten. Het werden internationale avonden met Amerikanen, Tsjechen, een Nieuw-Zeelander, een Tunesiër en ik. We aten salades, tapas en Vietnamees, we liepen nog even over een lokale markt. En de Tsjechische gewoonte om overal sterke drank (en bier) bij te nuttigen werd ook omarmd…

Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor de zwangere vriendin. N hoorde het woord ‘roze’ en dacht meteen aan een Bombay Crush, oftewel falooda. Dit is een dessert of drankje dat in de Zuid-Aziatische keuken gemaakt wordt. We hadden geen tijd/zin/energie om hem dit weekend te maken en dus gingen de ingrediënten mee naar huis. Vanmiddag maakte ik deze roze creatie en bedacht dat dit roze absoluut niet op een natuurlijke manier tot stand was gekomen. Op het etiket van de rozensiroop staat een aantal E-nummers en dus voldeed het niet aan de eisen van opdracht 26. Ach ja, lekker was het wel en volgens mijn zwangere vriendin is de opdracht al volbracht bij het maken van de lolly’s en de taart.

Bombay Crush (Falooda)

Het lastigste aan dit recept is het vinden van tukmaria. Dit is een klein, zwart zaadje dat van de (Thaise) basilicumplant komt. Als je een goed gesorteerde toko in de buurt hebt, zal het waarschijnlijk geen probleem zijn, maar ik vermoed dat weinig mensen het standaard in huis hebben. Ik nam het mee van mijn vriendin in Praag. Ik heb het hier nog nooit gezien. Tukmaria wordt verkocht onder verschillende namen zoals basilicumzaad, jelly seed, sabja, sabza en salasih. Bij dit recept moet je de zaadjes eerst weken in water. De zaadjes zwellen op en worden wit, het lijkt zelfs een beetje gelatine-achtig. Eigenlijk hoort er ook nog een soort vermicelli in de falooda, maar ik vond hem zo al prima smaken.

Edit: wil je meer weten over Sweet Basil seeds of andere Aziatische ingrediënten? Check dan deze site.

Bombay Crush (Falooda)

Voor 2 glazen:

 • 200 ml melk
 • 2 kardemompeulen, geplet
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2 theelepels rozensiroop
 • kwart theelepel tukmaria (basilicumzaad), minstens 20 minuten in water geweekt
 • 1 bolletje vanilleijs
 • 1 theelepel vanillearoma

Voor het serveren:

 • extra bol ijs per persoon
 • evt. een eetlepel gehakte pistachenoten

Verwarm de melk met de geplette kardemompeulen in een steelpan. Als de melk kookt, voeg je de andere ingrediënten (dus ook de geweekte tukmaria) toe. Roer goed door en laat helemaal afkoelen in de koelkast.

Verwijder de kardomompeulen. Doe een bolletje ijs in een glas. Giet het roze mengsel erover en strooi er eventueel pistachenoten overheen.

Tags: , , , , , ,

3 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Sebastiaan

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie