posted by on Lunch, Recepten, Reizen, Snel, Vega, Zoet, Zuid-Afrika (mei '13)

2 comments

Mijn blog heeft een tijdje stilgelegen. Door drukte, door werk, door andere uitdagingen. Maar nu er een lange vakantie voor de deur staat, heb ik wat meer tijd. Daarom begin ik stiekem al wat rond te kijken op sites van anderen, kook ik wat uitgebreider, lees ik af en toe weer wat op Twitter en bedenk ik welke recepten ik nog wil plaatsen, zodat ik me niet meer suf hoef te zoeken als ik weer iets wil maken, maar gewoon op mijn eigen site kan kijken.

Ik heb niet stilgezeten de afgelopen tijd. In mei reden twee weken lang door het westelijke gedeelte van Zuid-Afrika en we genoten behoorlijk. Van de afwisselende natuur. Van de aardige mensen. Van de gastvrijheid. Van de service. Van de indrukwekkende dieren. Van de fijne accommodaties. Van de architectuur. Maar zeker ook van heel veel heerlijk eten en drinken.

De lunch konden we standaard overslaan. Waar we namelijk ook waren, we kregen overal een fantastisch uitgebreid ontbijt, dat standaard bestond uit vers fruit, 15 (!) soorten jam, brood, yoghurt en zelfgemaakte muesli. Daarnaast werd altijd nog gevraagd hoe we onze eieren wilden hebben en wat we daar nog voor warms bij wilden. Gepocheerde eieren met super verse zalm, geen probleem! Hartige muffins met groenten, komt eraan! Een perfect roerei met tomaten, we maken het voor je!

Michael, eigenaar van Guesthouse Ibitshi*, voorzag ons van een waar 5-gangenmenu in de morgen. Voor zijn ontbijtjes moesten we even gaan zitten, maar vervolgens konden we de rest van de dag gaan strandwandelen met zijn honden, stadjes bekijken, gaan golfen, van het binnenzwembad genieten, naar de enorme keuken blijven staren, paragliden, verder op doorreis langs de kust of gewoon helemaal niks doen.

—–

Eén van de onderdelen van zijn ontbijt waren heerlijke pannenkoekjes. Michael gaf me het recept. Het bleek van thejoyofbaking.com te komen en het geheime ingrediënt wat hij eraan toevoegde was limoenrasp. Dit geeft de pannenkoekjes, samen met de karnemelk een wat zurige, maar frisse smaak. Thuis maakte ik ze nog eens. Ze bleken ook heerlijk in ons eigen huis, zonder strand voor de deur, geweldige uitzichten, prachtige zonsondergangen en kwispelende honden.

Karnemelkpannenkoekjes

Voor ongeveer 10 stuks:

50 gram boter
1 groot ei, losgeklopt
120 ml karnemelk
rasp van 1 limoen
140 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel baking soda (verkrijgbaar bij de toko)
1/4 theelepel zout
2 eetlepels bruine basterdsuiker

Smelt de boter in een pan. Schenk de gesmolten boter in een schaaltje. Meng in een grote kom drie eetlepels van de gesmolten boter met het ei, de melk en het limoenrasp.

Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de suiker door elkaar. Klop dit mengsel door het natte mengsel van het ei, de melk, etc. Er mogen wat klontjes in het beslag blijven. Klop je te lang door, dan worden je pannenkoeken taai.

Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur. Verwarm hierin een beetje van de gesmolten boter die je nog over had. Doe een schep van het beslag (ongeveer een juslepel) in de pan. In een grote pan, kun je drie of vier pannenkoekjes bakken. Draai de pannenkoekjes om als er ‘belletjes’ op de pannenkoeken verschijnen. Bak in een paar minuten helemaal gaar. Herhaal dit tot je beslag op is.

Serveer met wat vers fruit, (15 soorten) jam of wat maple syrup.

* Michael bouwde zijn huis aan het strand en vond het net iets te groot voor zichzelf. Daarom verbouwde hij zijn garage tot zijn eigen slaapkamer en werd zijn huis een b&b voor gasten van over de hele wereld.

Tags: , , , , ,

2 reacties

  1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie