posted by on Recepten, Uitdaging 30, Zoet

14 comments

Splashy bikini, Pick up the Phone, de 40e symfonie van Mozart

Ik moest op zoek naar nieuwe achtergrondmuziek voor mijn kookfilmpjes. Dat bleek een behoorlijke opgave. Namen als Dicks in Detention, Love Doctor, Moonrise en Next stop North Pole kwamen voorbij in de database met 8000 rechtenvrije nummers die ik gebruikte. Over het up tempo muziekje van mijn vorige filmpjes was ik best tevreden, maar dat kon ik niet meer gebruiken, doordat ik overstapte naar een ander montageprogramma.

Ik wilde niets met zang, niemand die floot en geen langzaam opgebouwd intro. Ook moest het niet klinken alsof ik op een Braziliaans strand was of alsof er elk moment een tasjesdief of achtergrondzangeres (in negligé) achter me zou staan. Feel the Tropics, The Streets, Agents on Fire en Sunday Supper (klonk alsof de supper mislukt was) vielen af. Het nummer Table for One vond ik erg deprimerend.

De genres aggressive driving, unpredictable en disco leken me niet geschikt. Iets mystieks leek me geen goed idee, klassieke muziek ook niet en dubstep is natuurlijk heel hot, maar niet in combinatie met een kookfilmpje.

Zucht.

Na het beluisteren van ongeveer 500 nummers, kon ik nog niet kiezen. Vandaar drie filmpjes. Dezelfde beelden, andere muziek. Helpen jullie me?

De ultieme cheesecake

Eén van de uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin, maar een klassieke, simpele cheesecake bakte ik niet eerder. Hij werd heerlijk van smaak, niet te zwaar, maar ook niet heel luchtig, zoals dat hoort bij een cheesecake. Fris is hij wel, door de limoen. En de vanille maakt de smaak iets warmer en zoeter. Op internet circuleren overigens een hoop tips voor het maken van een cheesecake. Zo zou je de cheese er door moeten scheppen in plaats van kloppen en ook kun je het eiwit apart kloppen om hem luchtiger te maken. Ik deed dat allemaal niet en hield het recept ultiem gemakkelijk. Uitdaging geslaagd! Nog 10 te gaan…

 

Cheesecake

 • 100 gram speculaas met amandelen, fijngemalen
 • 50 gram boter, gesmolten
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 450 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
 • 75 gram fijne kristalsuiker
 • geraspte schil van een limoen
 • halve theelepel vanillearoma of een half vanillestokje
 • 2 eieren en 1 eidooier
 • 100 gram crème fraîche
 • 1,5 eetlepel bloem

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht). Zorg voor een springvorm van 20-22 cm. Bedek de bodem daarvan met bakpapier. Beboter de zijkant van de springvorm met de zonnebloemolie.

Meng de speculaas met de gesmolten boter. Druk dit mengsel met de bolle kant van een lepel in een springvorm. Zet in de koelkast weg.

Klop de roomkaas met de suiker. Voeg na een minuut ook de limoenrasp, vanillearoma (of schraapsel van een half vanillestokje), de crème fraîche en de bloem door. Klop tot alles goed gemixt is. Meng nu de eieren en de dooier er één voor één door. Giet het mengsel in de vorm. Bak in 50 minuten tot de binnenkant stevig, maar nog wel een beetje wiebelig is.

Serveer met verse aardbeien en aardbeien(zonder frambozen)saus.

Om te voorkomen dat de cheesecake scheurt bij het ‘krimpen’ tijdens het afkoelen, kun je de cheesecake aan de randen al los snijden voor hij afgekoeld is.

Tags: , ,

14 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. willemijn
 3. Smaakmaakster
 4. Annet
 5. Smaakmaakster
 6. Nini
 7. Nini
 8. Smaakmaakster
 9. Nancy
 10. Smaakmaakster

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn ...

Plaats een reactie