posted by on Barbecue, Bijgerecht, Gezond, Lunch, Salade, Snel, Vega

2 comments

IMG_0293

De Nederlandse weersvoorspellingen zeggen nu toch echt dat de zon heel af en toe schijnt en dat het misschien wel 20 graden wordt deze week. Dus ik plaats gewoon mijn zomerse recepten. Je kunt dit gerecht trouwens ook gewoon klaarmaken voor de lunch of als avondeten, lekker binnen, met de verwarming aan en de gordijnen dicht. Wij hebben deze couscous deze week al twee keer gegeten, want het fijne aan dit recept is, dat je geen pannen, kooktoestellen, etc. nodig hebt en dat je er dus ook weinig afwas aan overhoudt. En dat is op vakantie best wel fijn.

Al vier jaar maak ik deze couscous op feestjes en bij barbecues. Het is een heel simpel (bij)gerecht. Het is zoet, maar niet té, het is licht, maar toch smaakvol. Als je dit voor anderen maakt, zullen ze je waarschijnlijk om het recept vragen. Je kunt hen dan gewoon naar smaakmaakster.nl verwijzen.

Couscous waar iedereen blij van wordt

Bijgerecht voor 6 personen:

  • 150 gram couscous
  • eetlepel olijfolie
  • halve theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • snuf paprikapoeder
  • snuf cayennepeper
  • half blokje bouillon (kip, rund, groente, maakt niet zoveel uit)
  • 175 ml kokend water
  • 50 gram bruine, geroosterde amandelen, zonder zout, grof gehakt
  • 1 bosuitje, fijngesneden
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • peper en zout naar smaak

Verder:

  • grote kom
  • stuk huishoudfolie dat over de kom past

Bereiding:
Doe de droge couscous in een kom en meng daar de olie, kaneel, rozijnen, het paprikapoeder en de cayennepeper door. Kook 175 ml water, los hierin het bouillonblokje snel op. Schenk het gekookte water over de couscous, dek snel af met een stuk huishoudfolie en laat 5 minuten staan zonder iets te doen. Roer de couscous met een vork goed los. Als je langer wacht dan wordt het een klomp waar je bijna niet doorkomt, dus wacht echt niet langer dan 5-10 minuten.

Laat de couscous buiten de koelkast grotendeels afkoelen. Vlak voor je het serveert, meng je de bosui, de amandelen en de basilicum (fijngesneden) door de couscous. Voeg peper en zout naar smaak toe. Ik gebruik altijd flink wat. Serveer op kamertemperatuur of koel. Wat je over hebt (ik denk niets), kun je een paar dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren.

Tags: , , , , , ,

2 reacties

Trackback e pingback

  1. Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
    [...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. ...
  2. Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
    [...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en ...

Plaats een reactie