posted by on Uitdaging 30

11 comments

Toen Menno mij begin juli mailde met ideeën voor mijn uitdagingenlijst, gaf hij me 5 suggesties:

1. Een workshop bij Rick Stein volgen (erg leuk, maar moeilijk uitvoerbaar)
2. Een huiskamerrestaurant voor één avond (heel leuk, waarom koos ik die niet?)
3. Maak en serveer haggis (nee, dank je)
4. Bereid orgaanvlees: niertjes, hart, lever en hersenen (misschien het onderzoeken waard, er staat niet dat ik het zelf op moet eten)
5. Maak een appelcider en een bijpassend diner (heel erg leuk, maar ik wil er echt maar één kiezen)

Ik vond al zijn suggesties erg interessant, maar koos uiteindelijk voor nummer 4, omdat dat een échte uitdaging zou zijn. Afgelopen 14 augustus, toen ik begon met het uitvoeren van de uitdagingenlijst, was ik in de veronderstelling dat ik deze opdracht als laatste uit zou voeren. Ik vond het eigenlijk namelijk heel eng, ontzettend vies en ook spannend. Orgaanvlees had ik nooit gegeten en ik zag ook weinig redenen om dat te doen. Maar nu, na zes maanden nieuwe dingen proberen, durf ik alles aan. De slachting van een kip heb ik aan kunnen zien, ik maak zelf bitterballen van snert én ik kan een haas ontvliezen.

Opdracht 29, orgaanvlees bereiden (niertjes, lever, hart en hersenen), leek dus ineens helemaal zo erg niet meer. Een kennis tipte me dat de Indonesische keuken recepten bevat met orgaanvlees. Vermomd als sambal goreng moesten organen best te eten zijn, zo redeneerde ik. Het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk werd erbij gepakt. Hierin vond ik in ieder geval recepten voor hartjes (kip) en lever.

Later Googelde ik ‘kippenhartjes’ nog even. Zoekresultaat vijf was het bodybuildersforum en resultaat nummer zes het hondenforum. Blijkbaar zijn hartjes dus geschikt voor mens én dier.

De poelier zorgde voor de hartjes (stom detail: ik kreeg maagjes mee, pas toen ze ontdooid waren kwam ik daarachter en moest ik terug om ze te ruilen) en de keurslager voor de varkenslever. Dit alles was te vinden in de vriezer en niet in de vitrine (‘Dat schrikt mensen af’). Wat me ook duidelijk werd: in tijden van crisis is orgaanvlees dé oplossing als je toch per se vlees wilt eten: damn, wat is dat goedkoop.

Of het nu door de grote hoeveelheid sambal, knoflook en ui kwam waarmee ik alles bakte, of door de andere zes gerechten die we ernaast aten of door de wijn die we al gedronken hadden, ik weet het niet, maar het viel dus alles mee.

Ik verwachtte taaiheid bij de hartjes (spier!) en een vreemde smaak bij de lever én de hartjes, maar alles was zacht en best smaakvol. Het was niet vergelijkbaar met iets anders, maar wel gewoon vlezig. We hebben geen bordje vol gegeten, we hielden het bij een paar voorzichtige hapjes. Want tja, we bleven het een lastig idee vinden dat we organen aten.

Uitdaging 29 is dus al half geslaagd. Heeft iemand een goed recept voor niertjes en hersenen?

Tags: , , , ,

11 reacties

  1. jawo suriname
  2. Smaakmaakster
  3. Es
  4. Smaakmaakster
  5. Smaakmaakster
  6. Annet
  7. Menno

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie