posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Sandwich, Vega

13 comments

“Bedenk een vegetarische burger die de lekkerste uit Berlijn overtreft.”

Deze uitdaging kreeg ik van een vriendengroep die in Berlijn hele lekkere vegetarische burgers at. Een lastige opdracht, want tja, hoe overtref ik een burger die misschien wel lekker was, maar misschien ook wel goed smaakte omdat het mooi weer was, ze lekker vakantie vierden, er misschien ook al gedronken was, de stemming er goed in zat, ze de rest van de vakantie rotzooi hadden gegeten of omdat ze gewoon enorme honger hadden vanwege het slenteren door die grote stad…

In september ging ik zelf maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was (lees hier het verslag van mijn zoektocht naar dé vegaburger), maar dat hij zeker goed smaakte. Dit maakte de uitdaging niet gemakkelijker. Namaken ging niet, maar mijn vegaburger moest die uit Berlijn wel overtreffen.

Ik gebruikte daarom een andere tactiek: shock and awe: overdonder, heers én win ;-).

Vrijdag kwamen de Berlijngangers eten. Ik maakte niet één, maar vier verschillende burgers, bakte zelf de burgerbroodjes, maakte een lekker toetje met noten en karamel, draaide ook nog wat vanilleroomijs en vervolgens schonk ik ook de hele avond lekker wijn bij. Zo zouden ze die burger uit Berlijn wel vergeten, toch?

Het was weer een fijne, leerzame opdracht. Bedankt, Caroline, Ruud (en anderen)! Ik maakte al graag burgers met vlees en vis, maar zal nu vaker voor vegaversies kiezen.

Vegaburgers
Eigenlijk is het allemaal vrij simpel. Zorg voor een basisproduct (bulgur, rijst, quinoa, erwten, amaranth, linzen, etc), vermeng dit met kruiden, specerijen en eventueel wat fijngesneden groenten. Bind de burger met ei. Zorg ervoor dat het vocht opgenomen wordt door broodkruim of paneermeel. Laat de burgers een klein beetje opstijven in de koelkast en bak ze voorzichtig. Draai niet te vaak om, want ze worden niet heel erg compact. Eet ze op een lekker broodje, met wat sla, tomaat en kiemen voor het echte vegagevoel.

Dit zijn twee van de vier verschillende burgers die ik maakte. De recepten vind je hier.

Indiase linzenburger

Voor 4 burgers:

  • 400 gram bruine linzen (blik)
  • 100 gram wortel, in kleine stukjes
  • kwart ui, fijngesnipperd
  • eetlepel fijngesneden verse koriander
  • 2 kleine eieren
  • 2 eetlepels broodkruim
  • halve eetlepel garam masala

Spoel de linzen en laat de linzen goed uitlekken in een zeef. Het is niet erg als ze een klein beetje kapot gedrukt worden.

Meng de linzen met alle andere ingrediënten. Laat 15 minuten staan. Voeg een beetje (niet een heel) ei toe wanneer het mengsel niet goed bindt. Voeg broodkruim (of paneermeel) toe wanneer het mengsel te nat is. Vorm met vochtige handen burgers. Leg ze op een bord en zet minstens een uur in de koelkast.

Bak de linzenburgers in een beetje olijfolie, ongeveer 4 minuten aan iedere kant.

Quinoaburgers

Voor 4 burgers:

  • 100 gram quinoa
  • 150 ml water
  • eetlepel olijolie
  • 50 gram wortel, in kleine stukjes
  • 50 gram bleekselderij, in kleine stukjes
  • 50 gram ui, fijngesnipperd
  • eetlepel fijngesneden krulpeterselie
  • theelepel kerrie
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • snuf peper en zout

Breng het water aan de kook. Voeg de quinoa toe en laat op zacht vuur 15 minuten koken. Let goed op dat de quinoa niet droog kookt. Voeg zo nodig een beetje water toe. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

Fruit in een beetje olie de wortel, bleekselderij en de ui in een minuut of 5. Haal van het vuur. Meng samen met de andere ingrediënten met de quinoa. Voeg broodkruim (of paneermeel) toe wanneer het mengsel te nat is.

Vorm met vochtige handen burgers. Leg ze op een bord en zet minstens een uur in de koelkast. Bak de quinoaburgers in een beetje olijfolie, ongeveer 4 minuten aan iedere kant.

Tags: , , , , , , ,

13 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Margot Dekker
  3. Smaakmaakster
  4. Smaakmaakster
  5. Smaakmaakster

Trackback e pingback

  1. Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
    [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte. ...
  2. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
    [...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue ...

Plaats een reactie