posted by on Uitdaging 30

17 comments

30 uitdagingen in één jaar uitvoeren. Waar begon ik aan?

Meer dan een jaar geleden bedacht ik dat ik meer over eten en drinken wilde leren. Ik besloot dat te doen door middel van een uitdagingenlijst, een lijst met opdrachten die allemaal over eten en drinken gingen. De lijst werd samengesteld door vrienden, collega’s en kennissen en was ontzettend afwisselend: een Zeeuwse maaltijd bereiden, orgaanvlees klaarmaken, meer te weten komen over glutenvrij eten, vis vangen, vergeten groenten bereiden, een dag stage lopen in de keuken van een restaurant, sabreren, een wijncursus volgen, een ijstaart klaarmaken, … Ik zou beginnen met het uitvoeren van de opdrachten na mijn 30e verjaardag en wilde alles gedaan hebben vóór mijn 31e verjaardag.

14 augustus 2012 werd de deadline.

En nu is het zover. Het is vandaag mijn 31e verjaardag. Alle uitdagingen van de lijst zijn volbracht. Een jaar lang hield ik me nog meer dan ik al deed bezig met eten en drinken. Mijn hobby werd een passie en die passie veranderde in een obsessie. Alles werd gefotografeerd, opgeslagen en uiteindelijk ook weer herbeleefd bij het schrijven van mijn blog. Bij elke reis, tijdens ieder etentje, bij elke kooksessie, bedacht ik wat ik erover wilde schrijven. Niet alleen mijn blog, maar ook Facebook hield ik bij. Ik ontdekte online blogvrienden, raakte in de ban van Twitter, ging toch ook nog maar Instagrammen. Ik wilde ieder culinair event meemaken en reserveerde het liefst alleen nog maar bij toprestaurants (maar genoot stiekem ook nog wel van een frikandel en een boterham met pindakaas en hagelslag). Van Claudia mocht ik iedere maand in haar digitale magazine Smultuin magazine recepten publiceren. Recepten schrijven ging steeds makkelijker, ik maakte me meer technieken eigen en kookte steeds experimenteler. De uitdagingen brachten me enorm veel kennis, creativiteit én virtuele gezelligheid.

Gisteren maakte ik mijn keuken schoon. Tijdens dat klusje kwam een jaar lang Smaakmaakster voorbij: een hoop nieuwe ingrediënten en handige keukentools in mijn kast, producten waarvan ik een jaar geleden het bestaan niet kende en waar ik nu goed mee uit de voeten kon. Ook tijdens het uitvoeren van mijn laatste opdracht, het bereiden van het 6-gangendiner, merkte ik al hoeveel meer ik nu weet dan een jaar geleden. Voor een heleboel gerechten draai ik mijn hand niet meer om: vis bereiden, een saus bedenken, zelf even mayonaise maken, het is allemaal heel normaal geworden. En oh ja, ik bak tegenwoordig altijd zelf mijn brood.

Mijn uitdagingen zorgden niet alleen voor volle keukenkasten, maar ook voor meer contact met lokale ondernemers. De visboer, groenteman en slager waar ik eerst gewoon mijn boodschappen deed, vroeg ik nu de oren van het hoofd. En al die experts die me hielpen bij het volbrengen van een uitdaging hadden een overeenkomst: ze vonden allemaal het leuk om iets te vertellen over hun product of vaardigheid. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en dat maakte het nog interessanter om de uitdagingen uit te voeren.

De meeste uitdagingen voltooide ik in de afgelopen maanden. Ik ben een echte deadlinewerker en werd in het begin heel erg afgeleid door allerlei andere leuke zaken. Naast de 30 uitdagingen ging ik ook nog andere workshops volgen en probeerde ik nog zoveel mogelijk te reizen. Toen in april de tijd echt begon te dringen en ik nog meer dan tien uitdagingen moest uitvoeren, maakte ik een schema en wist ik dat ik het (met veel doorzettingsvermogen) kon halen.

In het afgelopen jaar schreef ik 144 berichten, kreeg ik 550 reacties op mijn artikelen en had ik dagelijks tussen de 100 en de 300 unieke bezoekers. Ik stond in een kookboek, mijn recepten kwamen in een digitaal magazine. Nooit had ik verwacht dat het allemaal zo groot zou worden.

En nu? 31 uitdagingen voor het komende jaar? Verschillende mensen vroegen het me. Ik heb erover nagedacht, want er is nog zoveel meer te leren. Ik heb ook gedacht dat ik het misschien ging missen. Schrijven, fotograferen en recepten bedenken is een groot deel van mijn leven geworden. Maar het is nu tijd voor andere dingen. Want regelmatig dacht ik namelijk ook: ach, het is maar eten.

Ik heb nog even een nieuw soort uitdaging overwogen. Niets met eten, maar iets heel anders. Tijdens mijn vakantie bedacht ik namelijk hoe jammer het is dat ik tegenwoordig zo weinig boeken lees. Ik wilde starten met de site www.31boeken.nl met daarop een lijst van 31 boeken die de afgelopen twee jaar uitkwamen die ik moet lezen komend jaar (tips daarvoor zijn alsnog welkom), maar besefte gelukkig op tijd dat dat helemaal geen goed idee was. Ik moet mezelf geen verplichtingen geven, ontspannen, ik krijg het al druk genoeg. Het komende jaar gaat mijn werk me in ieder geval weer genoeg uitdagingen bieden.

Koken zal ik natuurlijk blijven doen. Recepten bedenken ook. En als ik iets ontdek wat ik echt heel lekker vind en graag wil opslaan, dan komt dat recept alsnog op mijn site. Want die blijft gewoon bestaan, als database voor mezelf én voor anderen, die misschien ook wel genieten van lekker eten.

Mijn Facebookpagina zal ik binnenkort opheffen. Op Twitter zal ik ook iets stiller worden of vaker over zaken kletsen die niets met eten te maken hebben.

Het was een geweldig jaar, een gigantisch project en ik heb in een sneltreinvaart ongelofelijk veel geleerd. Als iemand een jaar geleden tegen me zei dat ik goed kon koken, dan zei ik: “Nee hoor, ik kook wel graag, maar mis echt wel wat kennis en ben niet zo heel erg creatief.” Nu durf ik gewoon te antwoorden: “Ja, dat klopt”;-).

Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor dit topjaar. Alle bekenden die me regelmatig vroegen hoe het ervoor stond. Alle stille lezers die wel mijn blog bekeken, maar nooit iets zeiden en misschien weleens moesten gniffelen om mijn vergeetachtigheid, geklungel of enthousiaste reisverhalen. Alle medebloggers, die niet alleen inspireerden, maar ook nog eens enthousiast meeleefden met mijn ‘strijd’ om de uitdagingen te halen. Alle volgers die af en toe riepen: “Kom op, nog even doorzetten (Annet!)” en die misschien ook wel aanvoelden dat ik nog flink moest aanpoten. Alle mensen die geweldige opdrachten voor me bedachten, waardoor ik in een jaar meer leerde dan ik anders in 5 of misschien wel 10 jaar zou doen. Alle experts (koks, fotografen, voedingsdeskundigen, wijnschrijvers, etc) die me hielpen om de opdrachten te halen. En natuurlijk de mensen om me heen die soms koud eten kregen omdat ik eerst nog een foto moest maken, die zich opofferden om iets te filmen of die orgaanvlees aten om mij te helpen met mijn opdrachten en telkens weer dingen moesten proeven of proberen en die af en toe best weleens dachten: doe toch niet zo moeilijk…

Bedankt!

Het klinkt vast flauw, maar alle uitdagingen waren even leuk en leerzaam. Ik kijk met een grote glimlach naar de lijst van dingen die ik gedaan heb. Natuurlijk waren er opdrachten waar ik minder aanleg voor had dan gehoopt. Ook was ik niet altijd 100% tevreden over de uitvoering. Maar had ik al gezegd dat het ongelofelijk leerzaam was?

Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen verzorgen.

En nu: feest!

Oh nee, naar de kapper en de vuilniszak verwisselen ;-)

17 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Laura
  3. Smaakmaakster
  4. Smaakmaakster
  5. Smaakmaakster
  6. Laura
  7. Smaakmaakster
  8. Marjanne
  9. Es'
  10. Nienke

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie