posted by on Recepten, Zoet

5 comments

Onze IPad lag al een tijdje te verstoffen in een hoekje. Dat klinkt heel erg luxe (verwend/arrogant/verwaand/stom), maar het was gewoon echt zo dat we sneller onze telefoon (want ook van Apple en dus leuk om mee te spelen) of onze laptop (want Flash en gemakkelijker voor typwerk) pakten als we wilden computeren.

Tot afgelopen vrijdag.

‘s Avonds zag ik op Twitter het bericht voorbij komen dat er een Donna Hay-app voor de IPad was. Donna Hay, Australisch kookboekenschrijfster, heeft sinds tien jaar een eigen magazine. Om dat te vieren is er een gratis app, waarop je het jubileumnummer kon bekijken. Blijkbaar al vanaf 10 oktober.

Waar was ik al die tijd?

Een paar minuten na installatie zat ik hysterisch te stuiteren op de bank: bewegende plaatjes van een taart die doorgesneden is, advertenties die eruit zien om op te eten en tips en tricks waar je écht iets aan hebt. De vormgeving is prachtig en simpel, de app is ontzettend gebruiksvriendelijk, de foto’s zijn helder en fris en de recepten wil je allemaal gelijk proberen. De IPad is dus nu uit zijn hoekje en gaat mee in mijn handtas, zodat ik iedereen kan laten zien hoe fantastisch de Donna Hay app is.

Alle mensen zonder IPad, raad ik van harte aan er eentje te kopen, haha. Nee hoor, gelukkig maakt Donna Hay ook hele mooie kookboeken, een papieren magazine én ze heeft een website, zodat iedereen kan genieten van haar recepten.

Vanaf volgende maand kost het magazine als app $ 2,39 (dacht ik) en dat is ie absoluut waard.

Dit recept komt van de Donna Hay app. Ik heb de noten zelf aan het recept toegevoegd, omdat ik het anders iets teveel van hetzelfde vond. Vanmorgen heb ik een half uurtje langer gesport ter compensatie. Dit is geen (goh) gezond recept.

Meringue brownies

De meringue hoeft er niet per se op. Ik had nooit eerder meringue gemaakt. Het bleek heel gemakkelijk te maken. Houd alleen wel de oven goed in de gaten, want na een minuut was de meringue echt bruin, terwijl hij lichter had mogen blijven.

Voor een heleboel mensen

  • 200 gram pure chocolade, n stukjes
  • 250 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram bruine bastersuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 2 eetlepels cacao
  • 1 eetlepel koffielikeur (ik gebruikte Amaretto)
  • 50 gram hazelnoten, grof gehakt
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt

Voor de meringue:

  • 4 eiwitten
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels azijn
  • 1 theelepel koffielikeur (ik gebruikte Amaretto)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Beboter een brownieblik (vierkant of rechthoekig) of een gewoon, rond taartblik. Smelt de boter en de chocolade au-bain-marie. Roer goed door. Laat licht afkoelen. Meng de suikers, eieren, bloem, cacao en likeur met een handmixer tot alles gemengd is. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe en meng. Spatel nu de noten erdoor. Schenk het mengsel in het bakblik en bak af in 30 minuten. Controleer met een prikker of de brownie gaar is.

Verhit de gril van de oven op de hoogste stand. Maak de meringie door de eiwitten stijf te kloppen. Voeg daarna de suiker toe en mix tot alles glanzend en dik wordt. Mix met de maizena, azijn en likeur. Schep dit over de brownie. Maak met een lepel een paar ‘punten’ in de meringue. Zet in de oven en bak ongeveer één minuut of totdat de meringue goud-bruin is.

Mijn foto’s zijn dit keer wat vlug (met telefoon) gemaakt. Die van Donna zijn 1000x mooier.

Tags: , , , ,

5 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie