posted by on Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Marrakech (feb '12), Recepten

4 comments

Wat is er mooier dan een plek leren kennen via het lokale eten? Op vakantie kun je natuurlijk naar restaurants gaan of markten bezoeken, maar daarnaast kun je op heel veel plekken in de wereld kookworkshops volgen waardoor je niet alleen iets over het eten leert, maar ook nog eens lekker bezig bent én in contact komt met de locals aan wie je alles kunt vragen over hun manier van leven en eten.

In Marrakesh volgden we een dag zo’n kookworkshop. Of je nu koken als hobby hebt of niet, je steekt er altijd iets van op. Bovendien is het een fijne manier om te ontsnappen aan de drukte en gekte van de stad. Verschillende restaurants en riads bieden zo’n workshop aan. Via Tripadvisor vind je een hoop recensies. Wij kozen voor de workshop die onze riadeigenaar ons aanbood. Het voordeel daarvan was dat we met zijn tweeën en niet met een grote groep waren.

Samen met Rajae, een Marokkaanse thuiskok die de cursus gaf, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na een kopje thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens reden we naar een plekje vlak buiten de stad waar we samen met Rajae kookten.

Naast een salade, gefrituurde brickrolletjes en een dessert met sinaasappel, maakten we een tajine klaar met lamsvlees. Daarbij verbaasde ik me het meest over de manier die Rajae gebruikte om de ui, tomaat en knoflook te snijden. Bij Janneke zag ik dit filmpje al waarover ik me verwonderde (Rajae bleek dat ook te kunnen), maar zij gebruikte bij ons een andere methode: met een rasp werd alles super fijngesneden. Zelf probeerde ik het daar ook, maar ik was toch bang dat er stukken nagel en vinger in de tajine terecht zouden komen. Zij maakte het karweitje dan ook in rap tempo voor ons af. Schijterds dat we waren.

Naast de snijtechnieken verbaasde ik me over nog iets anders: in de tajine ging een ei. Toch was dat gebruikelijk in combinatie met lam, vertelde Rajae. Het smaakte in ieder geval prima en daarom deed ik gisteren thuis hetzelfde. Dat ei, dat hoort er toch echt gewoon bij.

Lamstajine

Als onderdeel van de maaltijd voor 2-3 personen

 • 300 gram lamsgehakt
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1,5 theelepel komijn
 • 1,5 theelepel gember
 • 1,5 theelepel paprikapoeder
 • 0,5 theelepel kaneel
 • snuf peper en zout
 • 2 eetlepels fijngesneden versie koriander
 • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
 • eetlepel tomatenpuree
 • 2 tomaten, fijngeraspt (zonder schil)
 • 1 ui, fijngeraspt (zonder schil)
 • 1 ei

Vermeng de helft van de specerijen en kruiden met het gehakt. Draai hier balletje van ongeveer 2 cm van. Houd apart.

Zet de tajine op laag vuur en verwarm hierin de olijfolie. Als de olie warm is, voeg je de tomaat, de ui, de tomatenpuree en de specerijen en kruiden toe. Laat 5 minuten met het deksel op het vuur staan.

Voeg nu de gehaktballetjes toe. Breek het ei op de rand van de tajine en verspreid het ei vanuit het midden van de tajine. Breek eventueel de dooier.

Laat nog 20 minuten op het vuur staan met het deksel erop.

Serveer met brood en een salade.

Tags: , , ,

4 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie