posted by on Lunch, Recepten, Snel, Vega

5 comments

Karin van Koken met Karin maakt zich hard voor de anti-pakjesavond. Met een ludieke verwijzing naar Sinterklaas’ pakjesavond wil ze anderen ervan bewust maken dat je veel gezonder kookt als je geen zakjes en pakjes (en de daarbij horende toevoegingen) gebruikt. Nu ben ik daar natuurlijk helemaal voor. Het enige ‘pakje’ dat je op mijn site bent tegengekomen is een blikje tonijn of een pak tomaten. Ik probeer echt zo weinig mogelijk producten te gebruiken zonder E-nummers, rare zoetstoffen of andere onduidelijke ingrediënten.

Voor mijn site probeer ik allerlei nieuwe dingen, dus toen ik laatst berichtje voorbij zag komen over een food swap, dacht ik: I’m in! Het idee van een food swap is dat je met (on)bekenden iets eetbaars uitwisselt. Het is een beetje vergelijkbaar met een potluck, waarbij je mensen ontmoet, je eigen eten meebrengt en opeet. Bij een food swap eet je dus niet gelijk alles op, maar wissel (swap) je dat eten (food) dus uit.

Inge van De Bakparade organiseert de Sinterklaas- en kerstversie van de food swap. Ik zou niemand ontmoeten, maar ik moest een pakketje opsturen. Ik kreeg een mail met de naam- en adresgegevens van de ontvanger en vandaag moest mijn pakketje op de post. Het pakketje moest drie items bevatten: iets eetbaars (zelfgemaakt), iets eetbaars (gekocht) en een item voor in de keuken (gekocht of gemaakt).

Wat ik moest kopen wist ik al snel: het meest schattige koekjesschepje ooit en de chocolade van Lindt (ja, mét toevoegingen) die me op mijn dertigste ineens aan een chocoladeverslaving (en een paar kilo’s extra) hielp. Alleen het zelfgemaakte eetbare product kiezen was nogal lastig…

Ik dacht aan koekjes, aan taart, aan cake. Maar ja, gekoeld versturen is geen optie en onze postbezorgers nemen het niet zo nauw meer met de bezorgtijden. Koekjes een paar dagen in een sorteercentrum laten liggen…Iemand verrassen met cake met blauwe pluisjes… Het leek me niet zo’n goed idee.

En dus werd het mijn eigen muesli, zonder toegevoegde suikers en andere rommel. Het werd dus een anti-pakje in een pakje.

Ik ben zo benieuwd naar mijn eigen verrassing!

* Overigens las ik gisteren dat geven wat je zelf leuk vindt, eigenlijk helemaal niet leuk is voor de ontvanger. We zullen zien…

Muesli

Je kunt dit natuurlijk met van alles maken, maar ik gebruik meestal de volgende ingrediënten:

 • 300 gram havervlokken
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram gehakte hazelnoten
 • 50 gram gehakte geroosterde amandelen
 • 50 gram gehakte pecannoten

Meng alle ingrediënten. Serveer met yoghurt en vers fruit.

Tags: ,

5 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Nienke

Trackback e pingback

 1. Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
  [...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een ...
 2. Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
  [...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het ...
 3. Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
  [...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En ...

Plaats een reactie