posted by on Uitdaging 30

18 comments

Een dag stage lopen in de keuken van een goed restaurant was één van de 30 opdrachten van mijn lijst. Een opdracht waar ik heel erg naar uitkeek, maar die ik niet te vroeg wilde uitvoeren. Ergens in juni, zo tegen het einde van het uitdagingenjaar, wilde ik dit wel graag proberen. Dan had ik net iets meer ervaring, net iets meer productkennis en ook net iets meer lef…

Maar ik wilde natuurlijk niet zomaar ergens in de keuken staan. Er moest gekookt worden op een niveau dat ik zelf niet beheers, de mensen moesten er aardig zijn, het liefst was het ook nog eens een beetje in de buurt en daarnaast moest ik er zelf minstens één keer heel goed gegeten hebben. Alsof ik eisen mocht stellen, als stagiair…

Het restaurant waar ik vrijwel direct aan dacht was Scherp in Middelburg. Scherp is één van de betere restaurants in de regio. Het bestaat komende herfst alweer vijf jaar en en wordt gerund door Mart en Dhani Scherp, die samen vreselijk veel (sterren)ervaring hebben. De gebruikte groentes komen uit de buurt en veel producten zijn biologisch. In december at ik er met veel plezier, het eten was heerlijk, de sfeer en bediening was warm en vriendelijk.

Chef Mart Scherp reageerde een aantal weken terug enthousiast op mijn mail waarin ik uitlegde dat ik een dag stage wilde komen lopen en waarom ik dat wilde.

Afgelopen maandag draaide ik een dagje mee in de keuken. Althans, een dagje… Om half drie werd ik verwacht en aangezien lunches alleen bij reservering geserveerd worden, nam ik aan dat half drie ook de start van hun werkdag was. Maar nee hoor, de rest van het keukenpersoneel stond al vanaf negen uur ‘s morgens op hun benen… Mijn werkdag duurde van half 3 tot 11, die van hen van 9 tot 1 (werkpaarden/sierpaarden, ben ik nu wel geslaagd voor de opdracht?).

Ik kwam om sfeer te proeven, de drukte mee te maken, de koks aan het werk te zien en waar ik kon de handen uit de mouwen te steken. Ik had een geweldige dag, dopte (zeer rustgevend) de erwten, sneed paddenstoeltjes, haalde de kleine gele blaadjes uit de frisée, maakte schelpjes van suiker met behulp van een siliconenvorm, vormde kokoskoekjes, hielp met de opmaak van een voorgerecht en maakte schoon en ruimde op.

Wat me vooral bij zal blijven is dat er gewerkt wordt met hele mooie producten en dat de bereiding van sommige gerechten ontzettend arbeidsintensief is. Dat de onderlinge samenwerking zo goed verliep, dat iedereen zo goed wist wat hij moest doen, het inspelen op wensen van gasten en de verkrijgbare seizoensproducten, heel veel telefoontjes naar leveranciers, het voetballen in de pauze, een bonnensysteem wat ik een beetje begrijp, maar vooral heel erg hard werken, van vroeg in de morgen tot laat in de nacht. En dat iedereen zo verschrikkelijk aardig was en de tijd nam om me dingen uit te leggen of voor te doen.

Beste Mart, Dhani, Sander, Roy, Kim, Daniëlle, Rik, Daniël, Timo en Maxime, bedankt voor de super leerzame en leuke stagedag! Ik heb nog meer bewondering en respect voor wat jullie elke dag weer voor elkaar krijgen. Ik kom graag nog eens terug, in het restaurant om heerlijk te komen eten of in de keuken om nog meer te leren. Dank, dank, dank!

Tags: , , ,

18 reacties

 1. kevin bout
 2. Smaakmaakster
 3. Smaakmaakster
 4. Smaakmaakster
 5. Annet
 6. Smaakmaakster
 7. Roy
 8. Merel

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken ...

Plaats een reactie