Favorieten

Ik kook simpel en (meestal) gezond. Ik gebruik het liefst verse ingrediënten en seizoensproducten. Ik ga graag naar de markt en ben nieuwsgierig naar producten en ingrediënten die ik niet ken.

De reden dat ik gezond kook, is omdat ik ook graag -iets minder gezond- bak. Ik hou van cake, koekjes en taarten. Chocolade vind ik ineens lekker, terwijl ik daar nooit eerder iets om gaf. Heel gek.

Ik ben geen vegetariër, maar eet niet veel vlees. Pas sinds een paar jaar eet ik vis en drink ik soms koffie (met veel melk, drank en suiker). Ik drink geen bier, maar wel wijn. Best regelmatig. Ik heb een basis wijnproefcursus gedaan, maar dat was iets minder succesvol dan gehoopt.

Mijn favoriete kruid is koriander. Ik hou van Vietnamees eten, omdat het zo simpel is. Ik hou van de specerijen uit de Indiase keuken, maar niet de dag nadat ik het heb gegeten en de keuken en ik niet zo lekker ruiken.

Mijn oudste euforische eetherinnering is die uit 1998. Ik was 16 en ik was in Japan. De gastmoeder bij wie ik in huis logeerde, nam me mee naar een Indiaas restaurant. Ik at toen voor het eerst naanbrood en curry. Er is een foto van. Ik zal hem eens opzoeken. Op alle reizen die ik daarna gemaakt heb zijn soortgelijke foto’s gemaakt: ik achter een bord eten met een gigantische glimlach op mijn gezicht.

Mijn laatste fijne eetherinnering was die bij Le Mandrac, in Volosko, Kroatië, vorige zomer. Ik at daar New Fritaja: een gepocheerd ei met ham en truffelfoam… Helaas is daar geen goede foto van.  Oud Sluis, Oud Sluis, Oud Sluis! Mijn dertigste verjaardag

Ik raak geïnspireerd door mooie foodblogs. Ik begon met het bekijken van La Tartine Gourmande. Ondertussen volg ik ook Chez Pim, The Traveler’s Lunchbox, Delicious Days en nog een heleboel anderen. Mijn favoriete buitenlandse sites zijn 101 Cookbooks (Amerikaans) en What Katie Ate (Australisch). Inmiddels heb ik ook een heleboel mooie Nederlandse foodblogs ontdekt.

Ik heb een hoop kookboeken staan, maar doe er eigenlijk te weinig mee. Ik zou zo’n Frans klassiek boek moeten hebben. Van de klassieke Franse keuken heb ik nog te weinig kaas gegeten.

Koken vind ik het leukste wanneer anderen er van mee kunnen genieten. Ik kook graag voor mijn vriend, vriendinnen, familie en ik vind feestjes geven leuk, want dan heb ik een goede reden om heel veel verschillende dingen klaar te maken. Voor mijzelf kook ik gek genoeg niet.

Ik kook in een kleine keuken waarin alles net past. Een kleine keuken heeft als voordeel dat je nooit ver hoeft te lopen om iets te pakken. De beste plek in de keuken is de la met kruiden en specerijen. Ondertussen heb ik een behoorlijke collectie. Ik koop het liefst groot in bij Cajun in Antwerpen.

Ik reis graag. Gelukkig is er iemand die altijd met me mee wil. Een heleboel landen staan nog op het lijstje, maar ik ben erg gelukkig met alles wat ik tot nu toe van de wereld heb mogen zien. Ook op vakantie speelt eten een grote rol, want ik blijf zoeken naar goede restaurants, marktjes of een kookcursus. De reizen die ik maakte, inspireren mijn recepten. Sinds ik blog, was ik in Praag, Berlijn, Californië, Madrid, Marrakesh, New York, Londen, Sardinië, Parijs en Zuid-Afrika. Dit zie je terug in de recepten op mijn site.

Eetwinkelen vind ik meestal leuk. Vooral op zaterdag, want dan heb ik meer tijd en dan kan ik naar de markt. Omdat ik niet al mijn geld in grote supermarkten wil steken, loop ik meestal van A naar B, naar A naar C, naar B, etc. Degene die met me mee loopt, vindt dat iets minder handig.

Ik ben fan van meer macht voor de consument. Websites zoals Iens, Tripadvisor en Yelp zorgen ervoor dat restaurant- en hotelhouders beter voor hun gasten gaan zorgen. (En dat starters minder kansen krijgen, bijvoorbeeld door onaardige recensies geschreven door een concurrent of hater, ik weet het)

De koelkast staat vol met allerlei Aziatische producten waarvan ik niet veel gebruik. Ik haat eten weggooien. Ik kook meestal met wat ik in huis heb.

Ik denk dat ik commercie doorzie, maar ik trap ook in reclame. Als ik drie keer in een blad lees dat een mandoline handig is, dan koop ik die. Zie ik twee keer een reclame voor een draadloze staafmixer, dan ren ik naar de winkel. Bovenaan mijn verjaardagslijst staat tegenwoordig een Chinees hakbijltje. Alleen maar omdat iemand in delicious. zei dat dat handig was. Waarvoor eigenlijk?

Al heel lang wil ik een Kitchenaid keukenmachine. Ik heb hem nog steeds niet gekocht, omdat ik hem duur vind en omdat ik er geen ruimte voor heb. Misschien wil Kitchenaid me er eentje schenken als ik 31 word en ik alle opdrachten van de uitdaging heb volbracht. De meest luxe versie vind ik het mooist (kleur: geborsteld nikkel). Kitchenaid is echt een fantastisch merk ;-) (helaas, ik heb de hele dag zitten wachten op de bezorger, maar er kwam niemand een mixer afleveren op mijn verjaardag). Update: ik heb er zelf maar één gekocht…