posted by on Foodblogevent april 2012

31 comments

“En heb je dan ook echt iets gewonnen? Zoals bijvoorbeeld een flatscreen tv?”

“Nee, schat. Meedoen aan zo’n foodblogevent, dat doe je alleen voor de eer.
En voor de -virtuele- gezelligheid. Maar nu mag ik dus de gastvrouw zijn en het thema kiezen.”

Foodblogevent: eetliefhebbers/bloggers sturen een recept in rondom een bepaald thema, bedacht door de host van die maand, die weer aangewezen is door de host van het event van vorige maand. Heb je ‘m?

Tot een jaar geleden had ik nog nooit van een foodblogevent gehoord. Toen ik ontdekte wat het was, bedacht ik dat ik een keer mee wilde doen. Eén van mijn uitdagingen werd dan ook ‘deelnemen aan een foodblogevent’. Dat bleek super simpel en het werd dan ook de eerste opdracht die ik afvinkte van mijn uitdagingenlijst.

Vorige maand deed ik weer mee. Ik bedacht recepten voor de picknickmand van Jacobien en vandaag hoorde ik dat zij mij koos als host voor deze maand. Jeeh!

Een thema bedenken vond ik niet moeilijk. Ik heb jullie recepten namelijk heel hard nodig… Op mijn blog lijkt het alsof ik altijd heel erg verantwoord eet en kook, maar er is iets wat jullie niet van me weten:

Ik heb nog nooit alleen voor mijzelf gekookt. Echt. Nog nooit.

Koken voor mezelf vind ik suf, tijdverspilling, zonde van de moeite. Tot een paar jaar terug zorgde ik er altijd voor dat ik eters te gast had. Dan kwamen een vriend of vriendin eten, niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat ik het zo verschrikkelijk vond om in mijn eentje te eten. Tegenwoordig vind ik een avondje alleen thuis zijn niet zo erg, maar ik kook nog steeds niet voor mezelf.

Maar met een vriend die erg vaak weg is voor zijn werk, ben ik dus ook erg vaak alleen thuis en dat betekent dus dat ik regelmatig iets opwarm, een boterham smeer, een eitje bak of een tosti eet. Maar als je dat een dag of tien per maand doet, dan is wordt op den duur toch wel ongezond.

En dus…

Bedenk een gemakkelijk, licht, maar voedzaam recept voor één persoon (of twee, dan eet je er gewoon twee dagen van) met weinig ingrediënten, zodat ik ook niets weg hoef te gooien, en waarbij de bereiding weinig rommel en afwas veroorzaakt

Insturen kan dit keer tot en met 26 april, 18.00 uur (ja, ik ben streng!). De volgende dag maak ik de winnaar bekend, omdat ik er daarna eventjes tussenuit ben. Tussendoor orden ik de ingestuurde recepten hier op de site.

Laat in de comments een link naar je recept op je site, of het recept zelf achter. Je kunt het recept natuurlijk ook mailen (het liefst met foto) naar mail at smaakmaakster punt nl. Zet op je eigen blog (als je die hebt) bij je recept “Inzending voor het foodblogevent april 2012″.

Ik ben erg benieuwd naar jullie inzendingen!

Edit: ik begin ondertussen te geloven dat er een verband bestaat tussen afwezige mannen en bloggende vrouwen ;-)

——————————————————————-

Binnengekomen recepten:

1. Nummer één was al snel binnen. Paul van Geur van Maillard stuurde de eerste avond al zijn recept in van een gemakkelijke spaghetti met knoflook, pepers en peterselie. Hij leerde het maken op een kookcursus. Het ziet er heerlijk én simpel uit. Bedankt, Paul!

2. Wow, dat gaat vlug, nog iemand die de eerste avond al een recept instuurt. Jessica weet hoe het is om alleen te eten. Zij heeft echter wél een hoop leuke take-aways in de buurt (Londen) waar ze terecht kan. Ook Jessica (Foxy Cooks) heeft een goed en gemakkelijk recept voor me: Soto Ayam Chicken Soup. Ik zie weinig ingrediënten en een korte bereidingstijd, ook hier word ik blij van!

3. Eveline heeft geen blog, maar stuurde via de comments haar simpele paddenstoelen-roompasta in. Perfect, want paddenstoelen zijn toevallig net de dingen die vriendlief niet eet en ik wel. Dit recept ga ik dus vast een keer klaarmaken.

Ingrediënten: 125 gram witte champignons, 125 gram bospaddenstoelen, 200 gram kip, 1 grote ui, 1/4 bouillon blokje bospaddenstoelen (of tuinkruiden bij gebrek aan bp), 1 flesje kookroom (flinke scheut), 100 ml water (of witte wijn), macaroni (15 minuten koken gaar), water voor macaroni, 1/2 el olijfolie, zout en peper. Bereiding: Snij de kip in stukjes, de ui fijn en de champignons in vieren. Zet alvast water met een beetje olijfolie op voor de macaroni. Zet een koekenpan op het vuur en fruit de ui, doe de gesneden kip hierbij en doe de champignons hierbij als de kipstukjes rondom dicht geschroeid zijn. Roerbak door totdat de champignons wat bruiner en gekrompen zijn. Verkruimel hierna het kwartje bouillonblokje over de ingrediënten in de pan. Giet hierna 100 ml water (of witte wijn) in de pan en roer door. Laat even pruttelen en giet dan een fikse scheut kookroom door het prutje. Laat dit geheel op matig vuur pruttelen. Doe de macaroni in de pan en breng aan de kook. Na ± 8 minuten saus proeven en wat zout en peper naar smaak toevoegen. Eventueel vuur hierna hoger zetten om saus wat meer in te laten dikken. Als de macaroni gaar is afgieten op bord scheppen en saus over de macaroni lepelen.

4. Denise, die van het prachtige blog The Little Things stuurde een recept in van Risi e Bisi. Een heerlijk licht recept, gemaakt van ingrediënten die ik vaak in huis heb. Erwtjes (uit de vriezer), Parmezaan (standaard in de koelkast), ui, risottorijst en bouillon. Volgens mij een fantastische combinatie, waarvan je een hele gemakkelijke risotto’soep’ maakt. Bedankt, Denise!

5. Ook Sofie en Jorrit, van het populaire Lekker en Simpel, reageerden (via de mail) positief op mijn vraag of ze een recept in wilden brengen. Sofie: “Mijn absoluut favoriete receptje, snel, eenvoudig, voedzaam en super lekker. Pasta boursin met frisse tomaat en rucola. Misschien wel wat veel ingrediënten, maar het is zo lekker!” Kijk daar is ‘ie: eenvoudige pasta met boursin.


6. Deze keer een salade met zwartoogbonen, een ingrediënt dat ik alleen maar ken van de muziekgroep en nooit gegeten heb. Een goede reden om het recept van Miranda, oftwel Inbetweenmom, die ontzettend creatief is en zichzelf Mama met de hoofdletter M noemt. Ik ben erg benieuwd hoe dit smaakt en ga het zeker een keer proberen. Bedankt!

7. Caroline, die altijd van die heerlijke dingen bakt, stuurde een recept in voor haar pasta. Ook zij kookt nooit voor zichzelf, alhoewel haar man (die verantwoordelijk is voor al die mooie foto’s op haar site) regelmatig van huis is. Als ze dan toch zin heeft in een warm gerecht, maakt ze deze venkelpasta. Eentje die ik zo durf te maken, omdat hij vol ‘gemakkelijke’ ingrediënten zit die ik in huis heb én omdat er venkel in gaat: heerlijk! Bedankt, Caroline!

8. Via de mail kreeg ik nog twee inzendingen. De eerste is van oud-collega Chris. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw een gemakkelijke rijstschotel met kip en perzik maken. Het recept is echt heel simpel. Volgens mij maakte mijn moeder vroeger wel eens zoiets. Dat Chris zijn vrouw het absurd vindt dat hij er nog kaas over doet, snap ik trouwens wel ;-). Chris, bedankt!

Ingrediënten: 150 gr kipfilet, blikje perziken, pakje tomaten frito, sambal,  ui (1 of 2), basmati of pandan rijst, knoflook. Bereiding: Rijst opzetten, de kip in stukjes snijden. Kip even in de olie aanzetten en de ui in ringen snijden. De perzik in kleine stukjes snijden. Ui bij de kip, sambal en wat knoflook naar smaak er bij doen. Op het eind, de perzik kort erbij aanbakken. Als de kip helemaal goed is, de tomatenfrito erin en vervolgens even laten koken(meestal nog minuutje of wat doorkoken). De rijst en de kip zijn meestal tegelijkertijd wel klaar.

9. Een negende inzending! Wat ontzettend leuk, dit enthousiasme voor het foodblogevent. Sandra kwam via via op mijn site terecht. Ze vond de vraag voor het foodblogevent grappig, mailde ze. Daarom stuurde ook zij een recept in. Haar simpele maaltijdsalade bevat pasta en daarnaast veel groenten. Leuk dat je de site en het foodblogevent ontdekt hebt en bedankt voor je inzending!
Ingrediënten: halve rode paprika, halve gele paprika, zak veldsla, kwart komkommer, 75 gram gekookte penne of andere pastasoort, één zakje tonijn met ovengedroogde tomaten (John West), zakje olijfolie oregano dressing (Calvé), feta kaas, pijnboompitten. Bereiding: Kook de penne volgens verpakking gaar. Snijd paprika’s, komkommer klein. Doe alles in een kom en giet de dressing erover met de fetakaas en de geroosterde pijnboompitten.

10. Nummer tien is van Antoinette die, getrouwd met een Italiaan, in Verona woont. Haar gemakkelijke streekgerechten boeien mij altijd enorm, niet alleen vanwege de recepten zelf, maar ook doordat Antoinette alles zo lekker omschrijft. Deze pesto van tuinbonen eet je gemakkelijk met pasta, op een broodje om met geroosterd vlees. Dat laatste zie ik overigens helemaal zitten. Nu. Meteen. Bedankt!

11. Op naar de twintig deelnemers! De inzending van Lies is een gemakkelijke fritatta, gemaakt in een muffinvorm. Eigenlijk kun je er elk restje groente voor gebruiken. Zij maakte er nu eentje met doperwten, munt en geitenkaas, die me heerlijk lijkt. Bedankt voor dit fijne recept én de mooie foto!

12. Ook Nina van Nina Nina Dinners & More stuurde een simpel recept in met weinig ingrediënten. Licht is het ook, haar couscous met amandelen en mango! Bedankt, Nina!

13. Een quiche van Es!. In haar factory maakt ze de meest lekkere dingen. Nu voor haar pubers en man (en hond), maar vroeger vaker voor haarzelf alleen. Volgens mij is dit een aardige vuller, haar hartige quiche met verschillende groentes. En da’s mooi, want dan kan ik de volgende dag weer gewoon een boterham smeren ;-). Es, bedankt!

14. Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op haar site, die vol staat met bijzonder Spaanse recepten en zie een hoop dat ik zou willen maken. Didi kookt ook regelmatig voor zichzelf. Haar recept voor Trucha a la Navarra vind ik verrassend simpel: een visje met ham uit de oven waarbij je wat sla eet. Ik krijg bijna weer zin om alleen thuis te zijn ;-). Gracias, Didi!

15.Vlaamse Pieter blogt in het Engels over zijn passie voor eten en zijn opleiding aan Spermalie (waar ik trouwens eerst ook naartoe wilde, maar toen dat niet doorging, ontstond het idee van de uitdagingen). Zijn invalshoek voor de invulling van het foodblogevent is vrolijker dan ‘Hier zit ik dan zielig alleen op de bank, wat moet ik nu weer eens voor mezelf maken?’, maar meer ‘Heerlijk! Ik ben een avond alleen, wat zal ik eens eten?’ Zijn burger met verse salade met lof komt hier zeker een keer op tafel (of op de bank). Zonder die Duvel, maar mét een glas wit. Pierre, bedankt!

16. Brenda had nooit van het foodblogevent gehoord en doet dus voor het eerst mee, leuk! Zelf noemt Brenda haar gerecht luie pasta-pesto salade. Ook Brenda eet ‘m graag op de bank en ook op haar foto zie ik een afstandsbediening. Zo lig ik er dus de helft van de maand bij ;-). Super dat je mee hebt gedaan, hopelijk volgen er meer deelnames!

17. CuliMaantje haar blog had ik nog niet eerder gezien. Ze schrijft niet alleen maar over eten; haar weblog staat ook vol gedichten. Ze deed al eerder mee met het foodblogevent. Ze zoekt nog naar een foto, maar het recept van haar pastataart met groente in combinatie met vlees of geitenkaas, is al binnen. Leuk dat je meedoet, bedankt voor je inzending!

18. Gelukkig, ook Pauline van Uit eigen streek en Uit Pauline’s keuken zendt iets in! Na wat #spam van mijn kant, heeft ze haar recept voor een gemakkelijke pasta gefotografeerd en op haar blog gezet. Met een risotto wilde ze niet aankomen, omdat ze die al een keer gebruikte voor het foodblogevent. Vandaar haar recept papardelle met spek, paprika, tomaat en rucola. Thanks!

19. Toen ik het woord ‘koriander’ in het recept zag, was ik al om: dit ga ik een keer maken. Een omelet met garnalen, koriander en bosui. Ingrediënten die ik vaak in huis heb, omdat ik heel erg van de Vietnamese keuken hou. Het recept van Corrine van Tasty Koken gaat misschien vanavond al getest worden, bedankt!

20. Inderdaad, ik ben nogal veeleisend bij deze opdracht voor het foodblogevent: weinig afwas, weinig ingrediënten, licht, gemakkelijk, voedzaam, etc. Toch vond ik dat de tortilla van Elke wel aan deze eisen voldeed. En als ik er maar een klein stukje van eet, dan is het toch heel gezond? Elke van Kijkje in de Keuken, bedankt voor je tortillarecept!

21. Eén pan + één prei, dat is de basis voor het recept van Fatima. Een super simpel gerechtje met rijst en verschillende groentes. Op de valreep ingezonden, maar wel een fijne aanvulling op alle recepten die al binnen waren. Dank, dank, dank!

22. Hé, zoiets maak ik ook weleens, maar nooit voor mezelf, dacht ik toen het mailtje van Gabriëlla binnenkwam. Als je snapt hoe dit moet, is dit inderdaad erg simpel ook te maken. Je kunt er al je Aziatische restjes in kwijt. Zingend staat ze in haar keuken van haar healthy loempia’s. Ze stuurde zelfs een foto mee. En al lijkt de ingrediëntenlijst lang, een foodie als ik heeft (inderdaad) het meeste wel in huis. Bedankt!

Ingrediënten: 1 bos koriander, 1 bos munt, 1 bos platte peterselie, 1 rode peper, 125 gr taugé, 150 gr wortel in juliennereepjes, rijstevellen/ loempiavellen, 2 (kippen) bouillonblokjes, 1 limoen, vissaus, soyasaus. Bereiding: Kipfilet 10 minuten koken in de kippenbouillon. Doe de wortel en taugé in een ruime schaal. Koriander, munt, peterselie & peper fijnhakken en bij de taugé en wortel voegen. Kipfilet brunoise snijden en samenvoegen met de overige ingrediënten. Breng naar eigen inzicht op smaak met limoensap + rasp, vissaus & soyasaus. De vulling is nu klaar, het wordt tijd om de loempia’s te gaan vullen. Hoe? Vul een grote schaal met koud water. Doe daarin een rijstevel, laat deze +/- 20 seconden weken. Het vel moet zacht worden, maar nog wel stevig aanvullen. Als het vel te lang weekt, wordt hij te zacht en gaat hij scheuren. Haal het vel uit de schaal en leg deze op een bord of plank. Doe ondertussen het volgende vel in het water. Neem +/- een eetlepel van de vulling en leg deze in het midden van de geweekte rijstvel. Rol de onderste helft van het vel over de vulling. Vouw de zijkanten naar het midden. Rol verder op. In dit stadium kan je drie dingen doen. Je gaat door met rollen, totdat alle vulling is verwekt in de rijstevellen. In dat geval heb je de volgende dag nog te eten. Je kan de overige loempia’s natuurlijk ook invriezen. Of je maakt de hoeveelheid loempia’s die je denkt te kunnen opeten. De overige vulling kan je eten als een ‘salade’.  De loempia’s worden verder niet meer gebakken. Je eet ze rauw. Lekker met een dipsaus naar keuze. Bijvoorbeeld sweet chili of hoisinsaus.

En de winnaar is…

Tags:

31 reacties

  1. Gabriëlla
  2. Es
  3. Smaakmaakster
  4. Smaakmaakster
  5. Eveline
  6. Smaakmaakster
  7. Smaakmaakster

Trackback e pingback

  1. Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
    [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...]

Plaats een reactie