posted by on Barbecue, Bijgerecht, Gezond, Hoofdgerecht, Snel

2 comments

Zodra de zon deze week ging schijnen, wilde ik geen boodschappen meer doen, niet meer nadenken over wat we gingen eten, niet meer koken, niet meer bakken, niets origineels meer maken, er niet meer over schrijven, niet meer over eten kletsen op Twitter en ook geen foto’s meer maken van mijn gerechten.

Wat ik wel wil(de): zitten, liggen, hangen, kijken hoe er gebarbecued wordt, wijntjes drinken, vlees en sla eten en zelfs (ook al ben ik niet zo’n strandganger) op het strand liggen.

En dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en natuurlijk een simpele, gegrilde courgette met knoflook. Een visje op z’n tijd is ook lekker, daarvoor heb ik deze salade met zeebaars, met daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als er dan nog ruimte over is, maak ik dit simpele nagerecht met mascarpone en rode vruchten.

Daarnaast ontdekte ik toch nog wel iest nieuws: twee simpele marinades. Voor het gemak zal ik ook eens opschrijven wat ik in de marinade van mijn kipsaté doe. En dan ga ik snel weer terug op een stoel liggen.

Geniet nog van het mooie weer! (geen zorgen, die insipratie komt vast wel weer terug, en zo niet, dan heb ik nog gewoon 10 opdrachten die ik uit moet voeren)

Marinade voor drumsticks

Het lijkt veel werk, maar dat is het niet. Onderstaande ingrediënten heb ik standaard in huis. Hopelijk jullie ook, want het maakt een simpele drumstick tot een pittig feestje! Het recept is een aangepaste versie van een recept van Epicurious.

Voor 500 gram drumsticks of een combinatie van drumsticks en kippendijen:

  • 2 bosuitjes in stukken
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 kleine rode ui, in stukken
  • 1 rode peper in stukjes, zonder zaadlijsten, zonder zaadjes (gebruik minder als je niet van pittig houdt)
  • 3 eetlepels verse limoensap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel tijmblaadjes (gedroogd)
  • 1 theelepel piment (kun je vervangen door meer zwarte peper en wat paprikapoeder)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • flinke snuf nootmuskaat
  • snuf kaneel

Meng alle ingrediënten in een (staaf)mixer tot het helemaal glad is. Doe de kip in een plastic zak met de marinade. Meng goed. Leg in de koelkast weg tot een half uur voordat je de kip wilt grillen.

Marinade voor saté

Voor 500 gram kipfilet (of hamlappen):

  • 50 ml ketjap
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
  • theelepel ketoembar (koriander)
  • kwart theelepel djahé (gember)
  • kwart theelepel laos
  • halve theelepel djinten (komijn)
  • theelepel sambal
  • halve theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel verse citroensap

Meng alle ingrediënten in een grote schaal. Voeg de kip of ham in blokjes toe. Zet minstens een uur weg in de koelkast. Rijg aan satéstokjes. Haal een half uur voor gebruik uit de koelkast.

Marinade voor een simpel visje (250 gram)

Ik gebruikte deze marinade voor tilapia, maar ik kan me voorstellen dat hij bij veel vissoorten past, die geen uitgesproken vissmaak hebben.

  • 25 ml verse sinaasappelsap
  • 20 ml olijfolie
  • theelepel verse geraspte gember
  • halve theelepel honing
  • snuf peper en zout

Meng de ingrediënten door elkaar. Marineer de vis maximaal 15 minuten buiten de koelkast. Bak op een rooster.

Zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen hier zijn of in je warme keuken staan, dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Tags: , , , , , , ,

2 reacties

  1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie