posted by on Recepten, Vega, Zoet

7 comments

Joyce van blog The Fat Judge host deze maand het foodblogevent. Als host bedacht zij dus ook het thema van de inzendingen. Omdat december de maand is van geven en ontvangen, bedacht ze dat dat dit keer ‘Culinaire cadeautjes’ moest worden.

Nu heb ik deze maand al een hele hoop (culinaire) cadeautjes mogen ontvangen. Van de Sint kreeg ik Weg van Wijn van Onno Kleyn, verpakt in een IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn schoonouders een weekendje weg met de schoonfamilie én als klap op de vuurpijl kreeg ik van het plaatselijke politiekorps een bon van 46 euro vanwege fietsen zonder licht. We hebben nog maar twee decemberweken gehad en ik ben nu al enorm verwend!

Natuurlijk had ik ook een hoop te geven: ik schreef dus al over de food-swap, waarbij ik lekkere, gezonde, houdbare muesli aan een onbekende gaf. En mijn vriendje kreeg in zijn schoen een hele mooie grijze muts, zodat hij niet meer de hele winter, net als de vorige twee jaren, zegt dat hij ‘nu toch echt een muts moet kopen’. Helemaal in de trend van het foodblogevent van deze maand bedacht ik wat ik nog meer te geven had. Mijn kledingkast werd uitgemest en er ging een zak vol naar het Leger des Heils en de uitgebloeide hortensia’s uit de vensterbank staan klaar voor mijn moeders tuin. Oh, en ik gaf mezelf een zakje Neuhauschocolade… Ik geef toe, de balans tussen gegeven en ontvangen is nog een beetje scheef.

En dus werd het tijd voor nog meer goede daden. Een half jaar geleden hielp ik een vriendin met de planning van een weekend Kopenhagen voor haar en haar gezin. Als bedankje kreeg ik bij terugkomst uit de Deense hoofdstad een potje met daarin een donkerrode jamachtige substantie. Van de ingrediëntenlijst kon ik maken: suiker, cognac, water en een soort bessen. Het leek me uitermate geschikt om scones mee te maken. En zo geschiedde. Door meer boter dan normaal te gebruiken, krijgen ze meer smaak en blijven ze iets langer zacht, waardoor ze ook leuk zijn als cadeautje. En dus kreeg mijn vriendin haar Deense verrassing vandaag deels weer terug, in de vorm van deze appelbessenscones. Uiteraard proefde ik er zelf ook eentje. Ik vond ‘m heerlijk zoet, niet te droog of te kruimig, wat ik wel een beetje verwachtte van scones.

(Appelbessen)scones
Geïnspireerd door een recept van Joy the Baker

Voor 6 stuks:

 • 200 gram bloem
 • 40 gram bruine basterdsuiker
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • Snuf zout
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • klein ei
 • 75 ml slagroom
 • 2 eetlepels appelbessencompote of andere (verse) vruchten

Om te bestrijken:

 • 2 eetlepels slagroom
 • 2 eetlepels kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom. Snijd de boter in kleine blokjes en mix dit kort door het bloemmengsel. Er mogen klontjes in blijven zitten. Meng de slagroom en het ei. Doe dit samen met de bessen bij de andere ingrediënten en meng nog even kort. Bestrooi je keukenblad met een beetje bloem. Maak van de mix een plak van ongeveer 2 cm dik. Snijd rondjes van ongeveer 6 cm uit met een glas of steker (ik gebruik hiervoor een stukje pvc-buis). Leg de scones op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met een klein beetje room en bestrooi met kristalsuiker. Bak in ongeveer 15 minuten af in de oven. Laat afkoelen in een theedoek.

Tags: , ,

7 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster
 3. Rykiel Fijn

Trackback e pingback

 1. Foodblogevent round-up « The Fat Judge
  [...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug ...
 2. Maple syrup scones | Smaakmaakster
  [...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het ...

Plaats een reactie