posted by on Barbecue, Bijgerecht, Gezond, Lunch, Salade, Snel, Vega

3 comments

P1020528

Eén van de uitdagingen is het bereiden van een diner voor twee, 4 gangen, voor 10 euro. Dat moet lukken als ik deze salade in het menu opneem…

Ik geef bakken geld uit aan eten, maar ik kan ook enorm krenterig zijn als ik in de supermarkt sta. Ik vergelijk prijzen en hoeveelheden. Ik koop vaak fruit en groente met een 35% korting sticker an als er ergens een aanbiedingenbak sta, werp ik er toch even een blik op. Ik ga liever naar de Turkse winkel of de markt voor mijn groenten, omdat ik dan minder betaal. Vervolgens geef ik dan alles wat ik net bespaard heb weer uit bij de notenkraam. En ik koop geen kiloknallers vlees en ga liever voor iets biologisch, terwijl ik dan toch het dubbele moet neerleggen. Als ik buiten de deur eet, geef ik liever veel uit aan iets goeds, dan weinig aan iets wat ik zelf beter kan. Kortom, ik ben soms zo inconsequent als wat.

Ik hou niet van recepten waarvoor je 30 dingen aan moet schaffen. Van die ingrediënten die je pas weer tegenkomt als je de koelkast schoonmaakt (hoe vaak moet dat eigenlijk?) en die je dan ook meteen weer weg kunt gooien.

Deze salade is niet alleen simpel, maar ook goedkoop. De sperziebonen kocht ik deze week voor 30 cent. Wat kost een ui? 10 cent? Alles voor de dressing heb ik in huis, dus alleen de hazelnoten maken het wat prijziger (en die moeten er echt in).

Eet hierbij een goede biefstuk of een mooi stuk vis.

Goedkope sperziebonensalade

De rode ui kan erg scherp van smaak zijn. Gebruik iets minder als je dat wilt of leg de gesneden uien eventjes in een bakje koud water, ook daar zouden ze minder scherp van worden.

Lunch voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen:

 • Halve rode ui, fijngesneden
 • Handje hazelnoten, zonder velletje
 • 200 gram sperziebonen, gehalveerd

Voor de dressing:

 • 2 theelepels grove mosterd
 • 1,5 theelepel balsamico azijn
 • flinke snuf zeezout
 • 3 theelepels olijfolie
 • 1 theelepel sesamolie

Zet een halve liter water op het vuur. Breng aan de kook en voeg de sperziebonen toe. Kook een minuut of vier en spoel dan af onder koud water zodat de bonen niet doorgaren. Laat goed uitlekken.

Rooster de hazelnoten kort in de pan, tot ze een beetje bruin zien. Let goed op, want ze mogen niet verbranden. Hak de hazelnoten grof.

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje. Meng in een grote schaal of op een bord de sperziebonen, hazelnoten en rode ui. Voeg dressing naar smaak toe. Ik gebruik zelf ongeveer 3/4. Je kunt dit gerecht een paar uur voor het opdienen maken. Meng de ingrediënten pas vlak voor het serveren, anders worden de hazelnoten zacht.

Dit recept komt van Epicurious. Ik heb de dressing iets aangepast, omdat ik niet alle oliesoorten in huis heb.

Tags: , , ,

3 reacties

 1. Michelle

Trackback e pingback

 1. Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
  [...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...]
 2. Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
  [...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen ...

Plaats een reactie