posted by on Bijgerecht, Gezond, Lunch, Recepten

2 comments

We aten en dronken goed, we hadden de dagen niet te vol gepland, ik heb niet teveel gestrest. Voor het eerst in mijn leven bereidde ik een kalkoen: gekruid, met vulling en met jus. Hij lukte heel erg goed. Vrienden maakten geweldige voorgerechten en taarten en familie sloofde zich uit om heerlijke gerechten te maken.

We deden spelletjes, ik vervloekte de categorie ‘liplezen’ bij Party & Co, want wie heeft ooit bedacht dat het raden van de lipgelezen zin Heerlijk, helder Heineken leuk en überhaupt mogelijk is? En hebben jullie ooit het begrip harakiri moeten tekenen voor iemand? En ik won bijna met Monopoly, maar dus net niet helemaal, alleen maar omdat ik iedere ronde op het Velperplein mét hotel kwam.

Ook kocht ik voor mijzelf een kerstcadeau: een schaal waar de kalkoen precies in paste (en waar ik de rest van mijn leven mee moet doen). De sfeer in ons huis werd bepaald door de enige, echte kerstplant. “Goh, dat is wel een hele goedkope oplossing,” aldus de buurman. Tja, die schaal moest ergens van betaald worden.

Compenseren dus…

Van de restjes kalkoen maakt ik een salade voor op brood. En ook de hoeveelheid snert die ik bereidde was groot genoeg om meerdere mensen mee te verblijden. En dus gingen er bakjes naar familieleden. En die bakjes werden met gepast enthousiasme in ontvangst genomen: “Denk je dat ik nog niet genoeg eten in huis heb?”.

En ineens bedacht ik dat het een goed idee was om op eerste kerstdag de koel- vrieskast schoon te maken! Met een geduld van niks (dat doe ik even in tien minuutjes), zat ik dus als een dolle ijs te krabben en begreep ik even niet meer hoe die plaatjes van de koelkast er ook alweer goed in gingen. Ik was er een uur mee bezig. Na de koelkast waren de keukenkastjes aan de beurt en vervolgens werden ramen gezeemd en werd er gestofzuigd en gedweild en draaiden we toch nog maar een wasje.

Al die spullen rechts staan standaard in de koelkast. Dat is handig. Vooral als je de koelkast schoon wil maken.

Oh, ik maakte een taart waarvan ik recept nog een keer ga geven, want hij was goddelijk lekker. En ik sliep voor het eerst sinds lange tijd uit. Tot kwart voor 10. Jeeh!

Inderdaad. De achtergrond van mijn telefoon bevat geen klef plaatje van (mij en) mijn vriend, maar een eetfoto. Of had je dat nog helemaal niet gezien, omdat je alleen maar naar de linker foto keek?

Ze zijn weer voorbij, we hebben het gehad, het was gezellig, het was leuk. En toch gaan we volgend jaar maar gewoon weer op vakantie. Niet omdat we onze vrienden en familie niet willen zien. Of omdat we geen zin hebben om te koken of omdat we de huiskamer niet kerstig willen maken. Nee, omdat ik op vakantie niets kan met een plots opkomende schoonmaakwoede.

Salade van (restjes) kalkoen

Deze salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik in huis had en dat combineerde geweldig. Je kunt dit nog een paar dagen in de koelkast bewaren en op brood (een hele dikke laag) eten.

 • restjes van een kalkoen (in reepjes geplukt)
 • 2 stengels bleekselderij, schoongespoeld
 • halve winterwortel. geschild
 • halve rode ui, grof gehakt
 • 2 eetlepels peterselie
 • handvol (kastanje)champignons
 • klontje boter
 • 2 eetlepels mayonaise
 • peper en zout
 • sap van een halve limoen

Hak de bleekselderij. winterwortel, ui en peterselie fijn in een keukenmachine. Doe over in een grote schaal. Bak de champignons in een paar minuten in een klontje boter. Roer de champignons en de kalkoen door het groentemengsel. Voeg mayonaise, peper en zout naar smaak en de limoensap toe.

Tags: , , , , , ,

2 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Thomas

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie