posted by on Bijgerecht, Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Snel, Soep, Vega

3 comments

autumn-leaves

“Honderdduizend blaadjes op een hoop”

De tekst van een kinderliedje uit mijn basisschooltijd.

Het is ondertussen alweer een jaar of 25 geleden dat ik het leerde. Zodra het kouder werd en er meer wind kwam, maakten we een herfsttafel met gevonden dennenappels, kastanjes en blaadjes en zongen we:

‘Herfst, herfst, wat heb je te koop?
Honderdduizend blaadjes op een hoop.
Zakken vol met wind,
Ja, m’n kind,
ik weet niet of jij
…”

Euhm, waar eindigde dit liedje in vredesnaam mee?
Zou het tegenwoordig nog gezongen worden? Geen idee.
En ging die herfsttafel niet enorm stinken?
Dat kan toch niet anders, met van die vochtige blaadjes die we van de straat geraapt hadden?
Wat een rotwerk was dat voor de juf om die troep weer op te ruimen.

Maar goed, het is herfst. En dus zijn er weer ‘nieuwe’ ingrediënten om mee te koken: Hollandse appels, stoofperen, kastanjes, walnoten en pompoenen. En dus maakte ik soep. En ik neuriede.

‘Ik weet niet of jij…
dat aardig vindt?’

Was dat het?

Pompoen-bloemkoolsoep

Geïnspireerd op een recept uit Njam!, een Vlaams kookmagazine

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 preistengel in ringetjes
  • 1 teen knoflook fijngesneden of geperst
  • 500 gram pompoen, geschild, in blokjes van ongeveer 3 cm
  • 300 gram bloemkool in roosjes
  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • theelepel venkel
  • theelepel tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • (wal)notenolie

Verder:

  • grote soeppan
  • thee-ei
  • staafmixer

Verwarm de olijfolie in de pan. Voeg de prei en de knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg nu  de pompoen toe en bak een minuut of 5. Voeg hierna ook de bloemkool toe. Schep om en voeg bouillon en water toe. Breng aan de kook met een deksel op de pan. Doe de venkel, laurier en tijm in een thee-ei en hang dit in de soep. Laat nog een half uur op zacht vuur doorkoken. Verwijder het thee-ei en pureer de soep met een staafmixer.

Serveer met een klein beetje (walnoten)olie.

Bron foto herfstbladeren

Tags: , ,

3 reacties

  1. Carlijn
  2. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie