posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Recepten

3 comments

Iets ánders met rabarber.

Niet iets zoets, niet een nagerecht, geen ijsje, geen taart. Nee, ook niet in combinatie met aardbeien. Geen hangop, geen kruimelkoek, geen muffins. En zelfs geen jam.

Ik wil gewoon iets anders. Iets warms. Iets waarbij je het zuur van de rabarber niet verbloemd. Een hoofdgerecht. Bijvoorbeeld in combinatie met vlees.

Oh, een Perzisch gerecht. Wat eten de Perzen? Lam? En kan ik daar dan ook mijn eigen draai aan geven? Door wat andere kruiden toe te voegen en de bleekselderij die ik nog heb liggen te gebruiken?

Ja, lekker. Dat is het wel. Heerlijk zelfs. En ook zo lekker anders. Apart. Iets anders met rabarber.

Perzische stoofschotel met rabarber
Khoresh-e Rivas is een Perzisch stoofgerecht. Het is wat zurig, vanwege de rabarber. Zelf vond ik het een prettige smaak en een heerlijke combinatie met het kruidige lamsvlees. Wil je het gerecht toch iets minder zuur maken, voeg dan (extra) suiker toe.

Voor 2 personen:

  • 15 gram boter
  • eetlepel olijfolie
  • ui, gesnipperd
  • teen knoflook, fijngeperst of gesneden
  • 400 gram lams- of rundstoofvlees, in blokjes
  • halve theelepel kurkuma
  • halve theelepel korianderpoeder
  • flinke snuf peper en zout
  • stengel bleekselderij, in stukjes van ongeveer 1 cm
  • 200 gram rabarber, in stukjes van ongeveer 1 cm
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
  • 2 eetlepels munt, fijngesneden
  • Evt. theelepel suiker

Verwarm de olie en boter in een pan met zware bodem. Bak hierin de ui een paar minuten glazig. Verwijder de ui uit de pan. Bak nu het vlees kort aan tot het bruin ziet. Voeg de ui weer toe, samen met de knoflook, kurkuma en koriander, peper en zout. Bak een minuut.

Voeg nu 150 ml water toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in zo’n 2,5 uur gaar. Voeg in de laatste 5 minuten de bleekselderij en de rabarber toe. Breng nog eens op smaak met peper en zout. Roer kort voor het opdienen de peterselie, de munt en eventueel de suiker toe. Serveer met couscous of rijst.

Tags: , , , , , , , ,

3 reacties

  1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie