posted by on IJs, Recepten, Uitdaging 30, Vega, Zoet

3 comments

Lieve J,

Ik weet dat je mijn blog regelmatig leest, dus misschien zie je dit vandaag wel…

Gefeliciteerd met je verjaardag! Hoe is het om 31 te zijn? Ben je al verwend vandaag? Ik hoop dat je een hele fijne dag hebt.

De ijstaart waar je om vroeg had ik twee weken geleden natuurlijk al gemaakt. Dat was echt een leuke en leerzame uitdaging. Het bleek heel gemakkelijk om zelf ijs te maken en ik wil er nu dus echt vaker mee aan de slag. Bedankt daarvoor! Je vroeg of de recepten op mijn site kwamen. Dus ja, bij deze…

Maak er een heel mooi jaar van! Tot snel!

X

Vandaag is de verjaardag van vriendin J. Ze is dol op ijs en bedacht voor mij de uitdaging: een ijstaart maken van zelfgemaakt ijs. Natuurlijk had ik weleens ijsjes gemaakt in van die plastic vormpjes, maar roomijs had ik bijvoorbeeld nog nooit gemaakt, dus dit was een echte uitdaging. Ik maakte het mezelf ook weer moeilijker, door aan haar opdracht ‘zonder ijsmachine’ toe te voegen.

De dag na Kerst kwam J, samen met twee andere vriendinnen, eten. J. vertelde me van tevoren welke ijssmaken ze lekker vond en daarmee ging ik aan de slag. Ik maakte drie verschillende soorten ijs, omdat ik graag de verschillen (qua techniek en basisingrediënt) tussen de drie wilde weten. De één maakte ik met Griekse yoghurt en aardbeien, de andere met magere yoghurt en chocolade en de derde was een roomijs waar eieren en vanille in gingen. De ijssoorten maakte ik apart van elkaar. Na een paar uur in de vriezer (en telkens omscheppen) schepte ik ze in lagen in een taartvorm en voegde er allerlei onhandige dingen aan toe zoals een koeklaag  en een plakje chocolade aan de bovenkant.

Tijdens het maken bedacht ik al dat ik het zo leuk vond, dat ik vaker ijs wilde maken. Maar dan met spannendere smaken en andere technieken. Ik bestelde direct The perfect scoop van mijn held David Lebovitz.

Vooral de yoghurtversies waren erg simpel. De straciatella zal ik de volgende keer anders maken door gesmolten chocolade over het ijs te schenken en daarna te breken. Het omscheppen van het ijs (om ijskristallen te voorkomen) kost wat tijd, maar is echt nodig.

De volgende keer maak ik ringen in plaats van lagen, zodat de ijssoorten niet heel erg door elkaar gaan. Ook denk ik dat een combi van twee ijssoorten voldoende is. De taart op de foto onderaan is een kleine versie van de drie lagentaart die ik maakte. Ik was nog niet zo tevreden. Met aardbeitjes erop was hij mooier geweest. De koeklaag die ertussen zit, voegde niks toe en zorgde ervoor dat de lagen niet aan elkaar hechtten, dus die zou ik er ook niet meer tussen doen. Zeur, zeur, zeur. De smaken waren echter wel heerlijk én het was echt niet moeilijk om ijs te maken (ook het roomijs niet), dus ik ga dit zeker weer een keer proberen.

Het ijs is vers het lekkerst. Begin ongeveer 4 uur voor je het wilt eten.

Super simpel straciatellaijs

Euhm, dit recept haalde ik van internet, maar ik weet niet meer precies van waar…

 • 100 gram slagroom
 • 50 gram poedersuiker
 • 150 ml (magere) yoghurt
 • 50 gram pure hagelslag

Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig (iets dikker, maar niet helemaal stijf). Meng de slagroom met de yoghurt. Doe in een (plat) bakje en zet in de vriezer. Roer het na een uur goed door en voeg de hagelslag toe. Roer ieder uur even voorzichtig om.

Aardbeien-yoghurtijs

 • 300 gram Griekse (stijl) yoghurt
 • 60 gram fijne kristalsuiker
 • 50 gram bevroren aardbeien in stukjes

Roer de suiker door de yoghurt tot de suiker opgenomen is. Roer de stukjes aardbei erdoor. Zet in de vriezer en roer ieder uur om.

Vanille roomijs

Recept van David Lebovitz.

 • 50 gram suiker
 • snuf zout
 • 150 ml melk
 • halve vanilleboon
 • halve theelepel kaneel
 • 150 ml slagroom
 • 2  eidooiers
 • ijsklontjes (om snel te kunnen koelen)

Verwarm de melk met de suiker en het zout, met daarin de vanilleboon en het kaneel op middelhoog vuur. Zet het vuur uit als de melk begint de koken. Laat 15 minuten staan. Klop ondertussen de eidooiers tot een lichter dikker mengsel ontstaat. Klop in een aparte kom ook de slagroom lobbig. Verwarm de melk opnieuw op middelhoog vuur, voeg de eidooiers toe en blijf goed kloppen tot het mengsel dikker is, in een minuut of vijf. Als je niet blijft kloppen, stolt het ei, mislukt je ijs en dat is niet de bedoeling. Voeg de slagroom toe en meng.

Zet een bak ijsklontjes klaar of doe ijsklontjes in de gootsteen. Zet hierin de pan met het roommengsel. Roer goed door. Als het ijs koud is, zet je het nog minstens 4 uur in de vriezer. Roer het ijs elk half uur om met een spatel.

 

Tags: , , , ,

3 reacties

 1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, ...

Plaats een reactie