Inspiratie

nov
2011
16

posted by on Hoofdgerecht, Recepten, Vega

4 comments

DSC_8891

Maandag werden de prijzen uitgereikt voor de Kookboek van het jaar verkiezing. Via Twitter volgde ik de lezingen en de bekendmaking van de winnaars. Het voelde op die manier een klein beetje alsof ik er bij was.

De mensen achter de kookboeken van Ramon Beuk, IJstijd, De Kookkaravaan, De perfecte pastaformule, NOMA en Autisme & koken zijn inmiddels langs alle kanten uitgebreid gefeliciteerd. De verkiezing is een mooi initiatief: het zorgt ervoor dat niet alleen koken, maar ook (eet)lezen en vormgeving aandacht krijgen.

Zelf heb ik heel wat kookboeken staan, maar de laatste jaren koop ik er heel weinig meer. Ik blader er te weinig in, ik kook er te weinig uit en ik laat me net zo makkelijk door internet of tijdschriften inspireren. Alhoewel er prachtige kookboeken bestaan en de lijst van wannahaves erg lang is, weet ik mezelf er toch van te weerhouden om mijn geld aan kookboeken uit te geven. Gewoon, omdat er al zoveel moois te vinden is naast de kookboeken.

Inspiratie doe ik ook op in restaurants en op markten. Maar het recept van ‘mijn’ bladerdeegpizza heb ik op een aparte manier verkregen. Hij komt van internet, maar niet van een kookblog of receptensite. Ik keek rond op de fotosite Flickr, zag daar een foto van de plaatpizza en dacht: dat wil ik eten. En zo geschiedde. En nog eens en nog eens en nog eens. Want hij is erg gemakkelijk te maken, qua ingrediënten misschien niet heel spannend, maar wel heel erg lekker!

Bladerdeegpizza

Voor 2 personen:

 • 5 Roma (pomodori) tomaten
 • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
 • 1 ei, losgeklopt
 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • teen knoflook, fijngesneden of geperst
 • peper en zout
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 75 gram geraspte mozzarella
 • 10 blaadjes verse basilicum
 • Evt. rucola en rauwe of gerookte Italiaanse ham

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Snijd de tomaten in plakjes van ongeveer 4 mm dik. Leg ze op keukenpapier. Bestrooi met zout. Leg daarop weer een vel keukenpapier.

Leg bakpapier op een bakplaat en leg daarop de velletjes bladerdeeg. Maak van de bladerdeegplakjes een groter vlak van 3×2 velletjes. Druk de randen van de vellen goed tegen elkaar. Vouw de randen van de buitenkant ongeveer 1 cm om en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrijk met het ei en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Bak 12 minuten in de oven.

Meng de knoflook, olie en een snuf peper en zout in een bakje. Leg de pizzabodem op een ovenrooster. Bestrooi de bodem van de pizza met de mozzarella. Leg hierop de tomaten, deels overlappend. Besprenkel met de knoflookolie. Bak nog 15 minuten.

Snijd de basilicum in reepjes. Bestrooi de pizza hiermee. Bestrooi eventueel ook nog met de rucola en ham.

Serveer met een simpele salade.

Tags: , , ,

4 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Annet
 3. Nienke

Trackback e pingback

 1. Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
  [...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het ...

Plaats een reactie