posted by on Recepten, Vega, Zoet

8 comments

DSC_9132

Goede voornemens heb ik niet. En al helemaal niet over afvallen. Ik ben ooit zwaarder, maar nooit zwaar geweest. Mijn gewicht schommelt altijd een paar kilo en dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid koekjes die ik tot mij neem.

Het zal vast gemakkelijk praten zijn voor mij, juist omdat ik zo graag kook. Omdat ik bijna alleen verse producten gebruik, weet ik precies wat er in mijn eten gaat, waardoor ik zelf dus ook de hoeveelheid suikers, vetten en zout kan reguleren.

En ik compenseer. Altijd. Eten we een paar dagen buiten de deur of heel zwaar, dan eten we daarna een paar dagen soep of salade. Hebben we heftig geluncht, dan nemen we net zo gemakkelijk een boterham als avondeten. En sinds ik ontdekt heb dat er hele lekkere chocolade zoals deze bestaat, schop ik mezelf net iets vaker naar de sportschool.

Heb jij wel voornemens over afvallen of lijnen? Ook dan mag je van mij deze taart maken. Niet omdat hij zo ontzettend calorie-, vet- en suikerarm is, maar omdat aankomen en afvallen gaat over keuzes maken en niet over jezelf dingen ontnemen. En trouwens, ook met wat kilo’s erbij ben je prachtig.

Maak deze taart. Eet hem niet in je eentje op, maar deel uit, maak vrienden en collega’s blij. En eet ‘s avonds (en de volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat is het helemaal waard. Want deze taart… tering, die is goed.

PS: Ik bedenk net dat ik wel een soort van voornemen heb. Er zijn namelijk nog een heleboel opdrachten die ik uit moet voeren vóór 14 augustus. En eentje daarvan is een zo calorie-arm mogelijke taart bedenken. Oei.

Karamel-notentaart

Dit recept is vertaald (en daarna aangepast) uit Bon Appétit magazine. Daarin werden pijnboompitten in plaats van amandelen gebruikt. Het maken van de taart kost wel wat (wacht)tijd, maar hij is het echt waard.

Voor de deegkorst:

  • 130 gram roomboter
  • 25 gram poedersuiker
  • flinke snuf zout
  • 1 eigeel
  • 200 gram bloem

Vulling:

  • 200 gram suiker
  • 60 ml water
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • flinke snuf zout
  • 250 gram geroosterde noten (ik gebruikte amandelen, cashewnoten en pecannoten)

Verder:

  • bakblik met een doorsnede van 24 cm
  • huishoudfolie
  • blindvulling (bonen/rijst)
  • kwastje
  • garde

Mix met een handmixer de boter, poedersuiker en het zout. Voeg de eidooier toe en mix tot alles goed gemengd en zacht is. Voeg nu ook de bloem toe, tot alles gaat binden. Strooi een beetje bloem op je werkvlak (keukenblad). Kneed het deeg hierop kort. Maak er een bol van die je plat slaat, tot een paar centimeter dik. Wikkel er huishoudfolie omheen en leg een kwartier in de vriezer (niet veel langer, want dan wordt het deeg moeilijker te verwerken).

Rol nu het deeg uit tot een diameter van 28 cm. Leg dit in het (onbeboterde) bakblik. Zorg ervoor dat het deeg goed langs alle randen zit. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet opnieuw in de vriezer. Dit keer een half uur.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Leg een stuk bakpapier op de taartbodem en leg daarop je blindvulling. Bak in 20 minuten af in de oven. Laat buiten de oven afkoelen. Verwijder de blindvulling.

Roer de suiker en het water voor de vulling in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot de suiker is opgenomen door het water. Zet het vuur nu halfhoog en laat de suiker koken. Als je je kwastje nat maakt, kun je de suiker van de zijkanten van de pan telkens naar beneden strijken. Schud af en toe licht met de pan. Na ongeveer 10 minuten heb je een karamel met een (amber) bruine kleur. Haal van het vuur af en voeg sinaasappelsap en slagroom toe. Let op, want de karamel is heet. Als je de rest toevoegt, kan de katamel hard worden. Klop dus met een garde goed door. Zet op laag vuur, blijf kloppen tot er geen klontjes meer in zitten en voeg ook de andere ingrediënten van de vulling toe. Als alles gemengd is, haal je de pan weer van het vuur af.

Schenk de vulling over de bodem en bak de taart in 22 minuten af. Houd de taart goed in de gaten en let erop dat de karamel niet over de vorm heen bubbelt.

Laat goed afkoelen voor het opdienen.

Tags: , ,

8 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Maaike
  3. Smaakmaakster
  4. Maaike]
  5. Smaakmaakster
  6. Ada
  7. Smaakmaakster
  8. Es

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie