posted by on Bijgerecht, Gezond, Recepten, Snel, Vega

2 comments

Turkey
Zo zou die kunnen worden, of toch niet? (bron foto)

Gisteren dacht ik helemaal klaar te zijn met de kerstboodschappen. Na een half uurtje in de stad had ik echt al mijn drank, groenten en ander eetgenot in huis gehaald voor de komende paar dagen. Alleen de kalkoen moest ik zaterdagmorgen nog ophalen.

Ik juichte iets te vroeg. Want toen ik alle boodschappen had opgeborgen, ging ik weer achter mijn laptop zitten. Om filmpjes te bekijken over het bereiden van een kalkoen. En dat waren er een hoop. En daardoor zit ik nu ineens met 100.000 dilemma’s: ga ik hem vullen of niet, stop ik hem eerst nog een paar dagen in een bouillon, moet ik er een jus bij maken, welke vulling ga ik gebruiken, welke kruiden stop ik onder het vel, is een kalkoen van 4 kilo wel groot genoeg, ga ik hem eerst nog pekelen?

Ik werd er helemaal moedeloos van. Want er zijn echt honderden recepten te vinden en allemaal lijken ze wel oké en lekker. Ik heb de poelier toch maar gebeld. Om te zeggen dat ik er vandaag om kom in plaats van morgen. Zodat hij eerst nog een dag in het zout in de koelkast kan staan. En dan ga ik zaterdag toch nog maar even naar de markt om kruiden en ander vulmateriaal. Of toch niet? Verdorie, ik dacht dat ik het voor elkaar had. Maar nu heb ik toch een beetje kerststress.

Wat ik al wel zeker weet is welk bijgerecht ik maak. Er staat al een versie van dit recept op de site, maar toch wil ik hem jullie niet onthouden. Doordat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten, is dit het ideale kerstrecept. Want stel dat één van de ingrediënten niet meer verkrijgbaar is, dan koop je gewoon iets anders. Is er geen pompoen, dan neem je wortel, is er geen meiraap, dan laat je die weg. Is er geen gewone vastkokende aardappel, dan ga je voor een zoete, etc.

Fijne dagen allemaal!

Ovenschotel van verschillende groenten

Als bijgerecht voor 4 personen

 • 100 ml slagroom
 • 100 ml melk
 • takje rozemarijn
 • peper en zout
 • kleine pompoen
 • grote vastkokende aardappel
 • meiraap
 • pastinaak
 • boter om in  te vetten
 • 50 gram Parmezaanse of andere geraspte kaas

Handig:

 • platte, grote ovenschaal
 • mandoline

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm in een pannetje de slagroom en de melk met de rozemarijn. Zet na 5 minuten het vuur af en ga nu de groenten wassen en snijden. Snijd de schil van alle groenten en snijd alles in hele dunne plakjes (met een mandoline, als je die hebt) van 1 tot 2 mm dik.

Beboter een ovenschaal. Leg hierin de plakjes groenten, trapsgewijs. Wissel de verschillende kleuren af. Probeer de laag groenten niet hoger dan 2,5 cm te maken, omdat anders de roomlaag alleen onderin de schaal zit, waardoor de bovenste laag groenten niet goed gaart.

Verwijder de rozemarijn uit het roommengsel. Snijd eventueel een paar ‘naaldjes’ fijn en voeg opnieuw toe aan de room. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de kaas door de room. Schenk het roommengsel over de groenten. Zet 20 minuten in de oven. Houd goed in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt, leg er aluminiumfolie op en bak nog 10 minuten.

Tags: , , , , , , ,

2 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Annet

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie