posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Snel, Vega

2 comments

AC
De mannen van American chopper, met helemaal links de barmhartige senior. (bron foto)

Bij de meeste sportscholen heb je een eigen schermpje op je cardio-apparaat. Daardoor kun je zelf kiezen welk programma je kijkt en welke muziek je luistert. Ik zie mezelf al sporten tijdens allerlei goede kookprogramma’s of 3 op Reis. Dat zou de lichamelijke inspanning een stuk aangenamer maken. Maar helaas, mijn sportschool heeft niet van die moderne apparaten.

Bij mijn sportschool hangen vier televisies aan de muur die er uitzien alsof ze eind jaren 80 zijn aangeschaft. Twee van die tv’s staan aan. De anderen zijn kapot of verbruiken teveel stroom. Ze doen het in ieder geval niet. Op de twee die wel werken zijn standaard Animal Planet en Discovery Channel te zien. Hierdoor ben ik iedere week veroordeeld tot het kijken naar zielige huisdieren die gered worden door de Animal Cops of stoere mannen die motors pimpen en daarnaast de hele tijd ruzie met elkaar maken over niks. Het is kiezen tussen twee kwaden.

Ik ben geen hele grote dierenvriend. Dat wijt ik aan mijn opvoeding: huisdieren kwamen er bij ons niet in, want mijn ouders hadden heel goed in de gaten dat we na een maand geen zin meer zouden hebben in uitlaten, hokjes verschonen of voeden. Ik heb dus gewoon nooit geleerd hoe het is om een dier lief te hebben (behalve dan natuurlijk bij mijn goudvis Patrick, vernoemd naar Patrick Kluivert, de lekkerste voetballer van 2004, vond ik, deze goudvis leefde voor mijn gevoel héél lang). Maar goed, die verwaarloosde dieren die de heldhaftige dierenpolitie redt bij Animal Planet, hadden dus net zo goed mijn dieren kunnen zijn.

Nee, dan American Chopper, mijn andere keuze. Hierin maakt een stel bikers motoren voor patsers met teveel geld. Die motoren worden dan spectaculair gepresenteerd, bijvoorbeeld hangend aan een helikopter in Las Vegas. Voorafgaand aan die presentatie wordt er eerst weken gesleuteld aan die motoren, waarbij vader en een zoon (senior en junior) steevast ruzie met elkaar krijgen. Laatst zette vader zijn zoon uit het bedrijf, maar even later mocht hij, na een goed gesprek, toch weer terugkomen. Gelukkig wordt ook de zachte kant van deze mannen getoond: een randjongere kwam onder de hoedde van senior. Hij zou gaan werken bij de de motorpimpers op voorwaarde dat hij zou stoppen met zijn drank- en druggebruik. Hoe het nu met hem gaat is onduidelijk. Ik vermoed dat de aan coke verslaafde jongen geloosd is. Maar dan wel pas nadat heel de wereld heeft gezien dat senior vroeger ook een rough time heeft gehad en daar het nog steeds weleens moeilijk mee heeft. Erg verterend allemaal.

En dus vermaak ik me tijdens het lopen, droogschaatsen of fietsen meestal maar met voor me uit staren, op de klok kijken of ik al mag stoppen met sporten en het bestuderen van andere mensen die zich in het zweet werken.

Gisteren besloot ik dat het tijd was voor iets nuttigs. Ik nam pen en papier mee en op de loopband dacht ik na over het menu voor de kerstdagen. Met een snelheid van 4,5 km per uur en een klein hellinkje van 5%, was dat best te doen. En toen ik klaar was met mijn boodschappenlijst, had ik toch mooi 500 calorieën verbrand. En dat is toch ongeveer wel 2 bakjes snert, een stuk kalkoen of een avond fonduen waard. Een half kerstmaal is dus al verbrand. Of nee, dat werkt vast niet zo.

Linzen met pompoen, champignons en walnoten
Vóór kerst probeer ik het een beetje licht en simpel te houden. Daar past deze maaltijd heel goed bij. Het is gezond, heeft veel warme, aardse smaken.

Voor 2 personen:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 300 gram pompoen, in blokjes van ongeveer 1,5 cm
 • 100 gram wortel, heel klein gesneden
 • halve rode ui, grof gesnipperd
 • 50 gram kastanjechampignons, klein gesneden
 • halve theelepel komijn
 • 400 gram linzen (ik gebruikte linzen uit blik, 265 gram na uitlekken)
 • 40 gram walnoten, grof gehakt
 • 2 eetlepels peterselie

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de pompoen in een minuut of 5 tot hij iets zachter is. Voeg de wortel, de champignons, komijn en de ui toe en bak nog 2 minuten. Voeg de linzen toe, warm in een paar minuten goed door. Serveer warm en bestrooi met de peterselie en walnoten.

Tags: , , , , , , ,

2 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Nancy

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie