Kilometers maken…

mei
2012
20

posted by on Uitdaging 30

6 comments

Meer dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef ik al. Gisteren was Amsterdam aan de beurt. Uitdaging 2 van de lijst werd uitgevoerd: Pasta leren maken van een echte Italiaanse.

Toen ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter onze plannen en dus ging moest ik op zoek naar een andere manier om mijn opdracht uit te voeren. In mijn directe omgeving had ik geen echte Italiaanse voorhanden. Mijn zusje vertelde me over Pinsa’s in de Spaarndammerstraat in Amsterdam, een simpel restaurantje waar de kok pizza’s draait waar hij vele prijzen mee wint. En ja hoor, daar werden pizza- en pastaworkshops gegeven.

Een Italiaan was het. Geen Italiaanse. Maar toch vond ik het prima voor deze opdracht. Potver, wat is dat simpel, een beetje pasta maken. Bloem, eieren, water en een snufje zout. Kneden. En dan draaien. Eventueel nog vullen als je ravioli maakt. Een kind kan de was doen.

Natuurlijk moet ik er niet te licht over denken. De kwaliteit van de bloem is natuurlijk belangrijk. En ook moet je het water precies afwegen. Om er vervolgens nog verschillende keren water bij te gooien als je het deeg te droog vindt. En als je ravioli maakt, dan moet je natuurlijk voorkomen dat er teveel lucht in komt. En als je een ei hebt gebroken, dan moet je meteen je handen wassen, want het is onhygiënisch als je dat niet doet. En het kuiltje moet natuurlijk een beetje breed en diep zijn. En er moet een tweede geultje omheen. Oh, en je moet ook niet te zachtaardig met het deeg omgaan; kneden, maar dan wel vanuit de vingertoppen en niet als een brooddeeg.

Ik koop een pastamachientje, wat stekertjes en een grot pak bloem. Thuis kan ik dit voortaan ook. Makkie! Opdracht geslaagd! Nog elf te gaan…


Pastadeeg volgens Pinsa’s:

  • 250 gram bloem (tipo 00)
  • 1 ei
  • 30 gram water
  • snuf zout

Leg de bloem op je werkblad of een houten plaat (Gamma). Maak een kuiltje in het midden en maak daar een geultje omheen. Breek je ei in het kuiltje. Was je handen. meng met een vork de ei met de bloem die er direct omheen ligt (tot het geultje). Voeg nu water toe in het midden en een snuf zout. Meng en kneed met de handen, vanuit de vingertoppen. Als het deeg geen bloem meer ‘pakt, voeg je een klein beetje water toe. Kneed net zo lang tot al het bloem in het deeg verwerkt is en je een gladde bol kunt maken. Leg 20 minuten weg in huishoudfolie.

Tags: ,

6 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Smaakmaakster
  3. Nienke

Trackback e pingback

  1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
    [...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database ...

Plaats een reactie