posted by on Barbecue, Bijgerecht, Snel, Vega

2 comments

P1020566

Toen ik 16 was, werkte ik een jaar bij een plaatselijke pizzeria. Naast het aannemen van de telefoon en het vouwen van pizzadozen, mocht ik ook wat simpele keukenklusjes uitvoeren. Mijn handen roken in die tijd altijd naar uien, omdat wij die mochten snijden. Daarnaast heb ik kilo’s champignons gesneden, honderden blikken tomaat opengemaakt, tientallen kroppen sla gewassen, een heleboel broodjes afgebakken en héél veel zakjes vis en vlees ontdooid (ja, die werden ingevroren). Het meest ingewikkelde en meest culinaire klusje was het ontdarmen van de garnalen. Daar kreeg ik ooit nog wel eens een tientje fooi voor van een aardige klant.

De pizzeria was de bakermat van mijn culinaire carrière, zou je kunnen zeggen. Er is één ding wat ik er ontzettend lekker vond en wat ik nog steeds klaarmaak: de knofloookboter. We maakten dit in grote hoeveelheden (in afwasteilen!) en gebruikten dan een staafmixer om alles te mengen. Het is echt ontzettend gemakkelijk klaar te maken en als je gelijk 250 gram klaarmaakt, kun je invriezen wat je niet nodig hebt.

Knoflookboter van de pizzeria

Met deze ingrediënten maak je een grote hoeveelheid knoflookboter. Wat ik niet direct nodig heb, vries ik in. Ik gebruik altijd krulpeterselie, maar het kan natuurlijk ook met andere kruiden. Je kunt op deze manier ook een knoflook- of kruidenboter maken met verse kruiden opmaken die je nog in je koelkast hebt liggen.

  • 250 gram roomboter, ongezouten
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 3 eetlepels fijngesneden krulpeterselie
  • 2 cm rode peper (zaadlijsten en pitjes verwijderd) fijngesneden
  • flinke snuf zout

En verder:

  • keukenmachine/blender/staafmixer

Meng alle ingrediënten samen in de keukenmachine. Als de boter nog hard is, ga je er wat moeilijk doorheen, maar je zult zien dat het gemakkelijker gaat als de boter zachter is. Verdeel het mengsel over bakjes of glaasjes en zet koud in de koelkast. Wat je over hebt, kun je invriezen.

Tags: , , , , , , ,

2 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Jos geerse

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie