Maple syrup scones

jan
2012
06

posted by on Recepten, Snel, Vega, Zoet

6 comments

Dit is Heidi Swanson.

Kennen jullie haar?

Heidi heeft een blog met de naam 101 cookbooks. Ik heb al verschillende keren recepten van haar bereid en ik ben echt fan van haar werk.

Heidi en ik verschillen nogal van elkaar.

10 redenen waarom ik soms meer zoals Heidi zou willen zijn:

 1. Heidi noemt haar blog geen blog, maar een recipe journal, hoeveel stijlvoller kan het worden?;
 2. Al Heidi haar recepten stralen uit dat ze gezond en bio-eco-dier-mens-vriendelijk/verantwoord zijn;
 3. Heidi gebruikt regelmatig noten, zaden en granen die ik niet ken (en de mensen van de enige biowinkel in mijn stad ook niet);
 4. Zelfs haar baksels lijken super healthy;
 5. Heidi maakt cocktails, die ze (vermoed ik) weg nipt ipv achterover slaat;
 6. Heidi schrijft dat ze het druk heeft, maar op haar foto’s ziet ze eruit alsof mega zen is en alle stress eruit yoga’t en mediteert;
 7. Alle foodfoto’s van Heidi hebben een zweem van romantiek en zachtheid over zich (ze heeft vast voor alle ramen vitrages hangen);
 8. Heidi schrijft over de zonnestralen, de natuur en de bloei van planten ipv over hoe dronken ze dit weekend was of hoe stom het is dat ze vergeet dat ze haar haar al heeft gewassen;
 9. Ze woont in één van de meest fantastische steden op aarde: San Francisco (en heeft daardoor dus de beschikking over geweldig eten);
 10. Heidi heeft twee (eigenlijk drie) prachtige kookboeken op haar naam staan.

Toen ik deze week iets wilde doen met de havervlokken (rolled oats) die ik had liggen, kwam ik automatisch terecht op de site van Heidi. Haver is zo’n ingrediënt dat Heidi dus gewoon stiekem ergens in stopt. Bijvoorbeeld in haar maple syrup scones. Het recept was simpel, ik had alle ingrediënten in huis en op de foto’s zagen haar scones er weer heel erg goed uit. Hier wilde ik mijn haver wel voor gebruiken.

En ja hoor, de scones werden bijzonder Heidi: erg smakelijk, zacht, licht én er zat dus haver in, dus ze waren ook vast heel gezond.

Verder waren ze heel erg smaakmaakster: de vierkantjes waren niet echt vierkant en ik las het recept niet goed waardoor ik het ei erin in plaats van erop deed (en toch waren ze briljant), de foto’s zijn niet zo lekker belicht en een beetje geel. En ik at er drie. Dat is vast ook niet zoals Heidi het bedoeld heeft.

Haar kookboeken Super Natural Every Day en Super Natural Cooking heb ik ondertussen besteld. Niet omdat ik ze echt nodig heb (want ik krijg genoeg inspiratie van haar online recipe journal), maar als bedankje voor de geweldige recepten die ze me al jaren geeft. En met de hoop dat ik dan ook een beetje super natural every day word.

Maple syrup scones

In het originele recept werd het ei dus alleen maar gebruikt om de bovenkant te bestrijken. Ik deed het ei, zonder er bij na te denken, door en ze waren heel erg lekker. Na wat onderzoek zag ik dat er recepten voor scones bestaan mét ei (soms zelfs 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het andere recept) dat ik zeker nog ga variëren met de verhoudingen en ingrediënten, dus ook een versie zonder ei zal ik een keer proberen.

Verwacht geen hele luchtige (gerezen) scones. De scones blijven wat plat en stevig. Door de hoeveelheid bakpoeder of ei aan te passen, zal dit uiteraard veranderen.

Voor 9 scones:

 • 250 gram tarwebloem
 • 50 gram havervlokken
 • anderhalve theelepel bakpoeder
 • flinke snuf zout
 • 150 gram ongezouten roomboter in kleine blokjes
 • 50 ml maple syrup
 • 40 ml melk
 • ei, losgeklopt
 • bloem (voor het bestuiven van je werkvlak)
 • eetlepel melk (voor het bestrijken)
 • eetlepel grove kristalsuiker
 • 100 ml creme fraiche
 • 1 eetlepel maple syrup

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete lucht). Meng de bloem, haver, bakpoeder en zout in een grote kom. Doe de roomboterblokjes erbij en mix met een handmixer tot het gemengd is (er mogen nog vlokjes in blijven zitten). Mix daarna de maple syrup, de melk en het ei erdoor, tot alles net gebonden is.

Bestuif je werkblad met een klein beetje bloem en kneed het deeg nog een paar keer door. Vorm een vierkante plak van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd deze plak in 9 vierkantjes en bestrijk elke scone met een beetje melk. Strooi daar nog de grove kristalsuiker overheen. Bak in het midden van de oven in 18-20 minuten af.

Meng de crème fraîche met de maple syrup. Serveer dit (evt. samen met een beetje jam) bij de scones.

Tags: , , ,

6 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster
 3. Nienke
 4. Nienke

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie