Mijn eigen #BM

dec
2011
18

posted by on Hoofdgerecht, Recepten, Snel, Uitdaging 30, Vega

8 comments

Gisteravond was in Amsterdam de UndergroundBoerenKerstNachtMarkt. Een paar weken geleden kwam er voor het eerst iets over voorbij op Twitter. In geheimzinnige taal, want dat underground betekent dus dat het een beetje stiekem en heel spannend is. Toen ik hoorde dat het op deze kerstmarkt vooral zou draaien om de niet-commerciële thuisproducent én toen ik zag dat AL mijn blog- en twittervrienden hierheen zouden gaan, dacht ik: daar MOET ik bij zijn. En dus riep ik vol enthousiasme dat ik er ook zou zijn, op die mega geheimzinnige locatie in de hoofdstad, die pas gisteren, ook weer via Twitter (#UBKNM), bekend werd gemaakt.

Eigenlijk wist ik wel dat de UBKNM helemaal niet meer in mijn agenda paste. Omdat ik deze week ook al drie avonden extra moest werken, omdat ik vrijdag een pittig feestje had en omdat ook de komende week weer druk wordt. Maar ik wilde zo graag al die lekkere dingen zoals eggnogijs, jelly’s, punch en pasteitjes proeven en ik wilde ook zo graag mijn medebloggers ontmoeten. En dus deed het wel een beetje pijn toen ik gisterenmorgen besloot dat een ritje naar Amsterdam op een zeer brakke dag, in een druk weekend en tussen twee drukke werkweken geen goed idee was…

Ik zocht een vervangende activiteit in de buurt. Omdat ik ondanks mijn brakheid toch wel goed wilde eten of koken, maar dan dus zonder 4 uur autorijden. Het werd de voltooiing van uitdaging 22: een volledig Zeeuwse vegetarische maaltijd bereiden. Een opdracht die collega Rob me gaf, eentje waar ik weer een heleboel van kon leren. In de buurt zijn namelijk zoveel mooie producten te vinden: groente, zuivel, fruit, meel, kaas, vlees. En het is allemaal te halen bij de ‘thuis’producerende boer, kweker, slager of molenaar.

Na een anti-katerontbijt bij de Surinaamse broodjeskar volgde een bezoek aan Walcheren.  Op aanraden van Nell bezocht ik ‘t Hof Welgelegen. In de buurt daarvan ligt ook Kaasboerderij Schellach waar ik nooit geweest was. Bij beide zaken werkten lieve mensen die me graag meer uitleg gaven over de producten en de herkomst daarvan. Ik kocht een heleboel ingrediënten waar een maaltijd van te maken was: Zeeuwse bloem, boter, hangop, seizoensgroentes zoals kool, pastinaak en pompoen, honing, appelsap, wijn, appels, jam, eieren, brood, kaas en crackers.

Ik maakte een stamppot met groene (savooi)kool en geitenkaas en een toetje van flensjes met hangop en Zeeuwse bramenjam. Met de groentes die over zijn, maak ik vandaag een ovenschotel. Mijn eigen UBKNM was dus niet heel nachtelijk. Er was ook geen kerstsfeer bij de bezochte winkels. En het was dus ook niet heel underground, spannend, geheim of stiekem. Maar wel heel leerzaam en rustgevend. En jeeh, er is weer een uitdaging van de lijst weggestreept!

Op Twitter kwamen gisteravond en vanmorgen een hoop enthousiaste tweets voorbij over hoe leuk #UBKNM was. Super om te zien dat iedereen het zo naar zijn zin heeft gehad! De volgende keer roep ik niet meer gelijk heel enthousiast dat ik er bij ga zijn. Dan word niet de locatie, maar mijn komst de verrassing van de dag. Dan houd ik het spannend tot het laatste moment. Heel underground van me, toch?!

Stamppot van groene kool met geitenkaas

Ik gebruikte geitenkaas met fenegriek. De fenegriek gaf dit gerecht veel smaak. Gebruik je dus geitenkaas zonder toevoegingen, dan raad ik je aan om wat kruiden of specerijen te gebruiken. Ik denk dat de toevoeging van (hazel)noten ook wat extra’s zou geven. Ik gebruikte ze niet, omdat dat nu eenmaal niet bij de opdracht paste: ik had geen Zeeuwse hazelnoten in huis…

Voor 2 personen:

 • 600 gram kruimige aardappels, geschild en in kwarten gesneden
 • 2 eetlepels boter
 • halve ui, gesnipperd
 • kleine groene (savooi) kool, in reepjes
 • 50 gram harde geitenkaas met fenegriek, in kleine blokjes
 • peper en zout
 • 2 eetlepels melk of slagroom

Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en fruit de ui in ongeveer 4 minuten. Voeg de kool toe en bak nog 5 minuten mee. Giet de aardappels af, maar bewaar het kookvocht. Voeg de geitenkaas, peper en zout naar smaak en de melk of slagroom aan de aardappels toe en stamp dit door elkaar. Om er nog meer puree van te maken, kun je wat kookvocht toevoegen. Voeg ook de kool toe en schep goed door elkaar.

Tags: , , , ,

8 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. judith
 3. rob van soest
 4. Smaakmaakster
 5. Es

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart ...

Plaats een reactie