posted by on Bijgerecht, Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Salade, Vega

1 comment

Omdat ik voor uitdaging 27 nog twee vergeten groenten* klaar moest maken, kocht ik in een opwelling op de markt twee dingen die ik nog nooit eerder bereid had. De eerste was een rettich en de tweede een rammenas.

Kijk, daar zijn ze.

Thuis struinde ik het internet af om te kijken wat ik ermee kon. Allereerst moest ik weten wat de smaak zou zijn en hoe je ze kon bereiden. Daarna bekeek ik een aantal recepten, waar ik uit haalde wat ik lekker zou vinden.

Rettich, door Klary Koopmans ook wel een reusachtige albino wortel genoemd is eigenlijk een witte rammenas. Deze zou vooral in het voorjaar verkrijgbaar moeten zijn. Rammenas groeit in het najaar, maar ik vond dus beide exemplaren in januari bij mijn groenteboer op de markt.

De smaak van de zwarte rammenas en de rettich lijken op die van radijs. Niet gek, want het is familie. Rammenas en rettich smaken alleen minder scherp, ze zijn iets milder dan radijs.

Rammenas verwerk je geschild en rauw. Ik noteerde dat de zwarte versie een klein beetje scherper van smaak was en ook iets sneller verkleurde na het schillen. Vanwege dat laatste zette ik hem direct in het water. Ook was de witte versie iets minder stevig en compact, hij leek meer vocht te bevatten. Omdat het beide stevige wortels zijn, gaat het snijden gemakkelijk. De verschillen vond ik echt minimaal. Ik zou de één zo vervangen voor de ander.

Het resultaat vond ik verrassend lekker. De salade was fris en niet scherp, vullend en je kon er lekker op knagen. En dat is mooi, want nu heb ik niet alleen een uitdaging die ik weg kan strepen, maar ik heb ook nog eens een groente ontdekt die ik vaker ga gebruiken!

* Overigens heb ik voor de vergeten groenten opdracht het begrip vergeten groenten een beetje naar mijn hand gezet. Op internet circuleren allerlei lijstjes, maar wat nu precies dé vergeten groenten zijn, is me niet duidelijk. Pastinaak wordt bijvoorbeeld overal genoemd, terwijl dat steeds vaker gebruikt wordt. Ik heb gekozen voor groenten die ik zelf nog nooit gebruikt had en waarvan ik dacht dat weinig mensen wisten wat ze ermee moesten.

Rammenas-rettichsalade
Omdat daikon, de Aziatische naam van de witte rammenas of rettich (kijk, Robin zegt het), gecombineerd wordt met (hoe kan het ook anders) Aziatische ingrediënten, besloot ik daar ook voor te gaan. Ik maakte mijn favoriete Vietnamese dressing. Ik bakte er wat biefstuk bij, zodat het wat meer een avondmaal werd. De volgende dag at ik het restje als lunch, dit keer zonder biefstuk en dat was ook prima.

Voor 2 personen:

Voor de dressing:

 • kwart rode peper, zonder zaden en zaadlijsten, fijngesneden
 • sap van een halve limoen
 • 1 eetlepel vissaus
 • 1 eetlepel arachideolie
 • 1 theelepel bruine suiker

Voor de salade:

 • 10 cm zwarte rammenas, geschild
 • 10 cm witte rammenas (rettich), geschild
 • 2 bosuitjes, in ringetjes
 • 2 tengels Chinese bieslook (knoflookbieslook)
 • handjevol verse koriander

Eventueel:

 • 150 gram biefstuk in reepjes
 • 50 ml sojasaus
 • 2 eetlepels olie

Zorg ervoor dat de biefstuk op kamertemperatuur is. Marineer hem 5 minuten in de sojasaus. Meng ondertussen in een kleine kom de ingrediënten voor de dressing. Snijd de rammenas en de rettich in dunne plakjes, evt. met een mandoline. Snijd daarna de plakjes in reepjes. Meng in een grote schaal met de bosui en de bieslook.

Verwarm de olie in een pan. Bak daarin de biefstuk in een paar minuten.

Voeg de dressing en de biefstuk aan de groenten. Serveer direct.

Tags: , , , , , , , ,

1 reactie

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een ...

Plaats een reactie