posted by on New York (mei '12), Reizen

16 comments

Je pikt ze er zo uit: ze lopen net iets te langzaam, in de metro kijken ze onzeker om zich heen, omdat die lijnen zo verdomd lastig op elkaar aansluiten, hun koffiebeker -van Starbucks, want dat is wat ze kennen- houden ze wat knullig vast, in hun andere hand hebben ze een boekje met kaart of leuke routes. Gedraaid ziet de vrouw het nog beter.

Afgelopen week was ik er één van. Ik was een toerist in New York. Vijf jaar geleden was ik er voor het laatst (en voor het eerst). De stad is me eigenlijk te gehaast, op veel plekken erg onpersoonlijk, te vol met toeristen, maar toch was het opnieuw boeiend. New York móet je gezien hebben. Alle clichés zijn waar: het is alsof je in de film loopt, het is zo lekker herkenbaar allemaal, alles is er groter, iedere wijk is anders, het is er een smeltkroes van culturen.

Er zijn nog steeds mensen die denken dat je in Amerika alleen maar slecht kunt eten. Niets is minder waar. Er wordt er ontzettend veel buiten de deur gegeten en daardoor vind je er eettentjes in alle prijsklassen en alle keukens zijn vertegenwoordigd. Farm to table is hip, vega ook. Heb je zin een hamburger of pizza, dan kun je dat hier krijgen, maar wil je fine dinen, ben je veganist of heb je een glutenallergie, dan is dat ook geen probleem.

Restaurants, koffiezaakjes, wijnbars, tours, bezienswaardigheden. Voor ik op reis ga, zoek ik me altijd suf. Wat ‘moet’ ik gezien hebben. Gelukkig maken een heleboel websites het gemakkelijk zoeken (en vinden). Actuele recensies van uitjes, hotels en restaurants staan op Tripadvisor, waarop toeristen hun mening geven. Yelp en Open Table staan vol met (restaurant)recensies van de locals. Ook in de tips van NY Eater en in de Platt 101 had ik veel vertrouwen. Hecht je waarde aan prijzen, dan vind je hier de winnaars van de James Beard Awards en hier de uitgegeven Michelinsterren in New York. Daarnaast zijn wij fan van AirBnb, waarop  verschillende accommodaties aangeboden worden: van een kamer bij iemand in huis tot een luxe appartement. Wij verbleven in Brooklyn (Flatbush, vlakbij Prospect Park). Een aanrader, want je bent er weg van de drukte van Manhattan en je hebt genoeg leuke eet- en drinkgelegenheden in de buurt.

Winkelen tussen de rijke Russische kinderen op 5th avenue en in de rij staan voor Hollister en Abercrombie & Fitch. Daar maak je me niet blij mee. Ik struin wat rond, bezoek wat bezienswaardigheden om daarna weer verder te kunnen met waar ik goed in ben: lekker eten en drinken. Onze zes dagen New York waren goed gevuld, maar toch heel relaxt.

Er zijn al genoeg boekjes en internetpagina’s waar je tips voor New York kunt vinden. Een eigen New York-to-do-ijstje maken, vind ik gewaagd. Wat nu leuk is, is volgend jaar misschien niks meer en een restaurant waar ik nu lekker at, kan volgend jaar ineens gesloten of onhygiënisch zijn. En een lijst is nooit compleet. Maar omdat ik zo vreselijk veel werk stak in de voorbereiding van onze trip en mijn hand in het vuur durf te steken voor onderstaande uitspraken, post ik hier toch een lijst met tips. En dus is ‘ie hier… mijn to-do-lijst voor New York. Hopelijk heb je er (ooit) iets aan!

To-do in New York

Vanaf de vliegvelden van NY kun je met het ov een heel eind komen. Helaas zijn de subwaystations behoorlijk oud en vervallen en beschikken ze meestal niet over roltrappen. Houd daar dus rekening mee als je met een koffer moet sjouwen. Neem gewoon lekker een taxi als je geen zin hebt om de smalle trappen te beklimmen in de drukte. Verder is de subway een prima vervoersmiddel in de stad. Er zijn wel regelmatig werkzaamheden en niet alles is goed bereikbaar, dus soms moet je wel stukjes lopen. Een kaartjes kost (enkele reis) $2,50. Je kunt ook een ticket kopen dat je per 10 dollar oplaadt, daardoor krijg je extra krediet op de kaart.

Er zijn genoeg rechtstreekse vluchten naar NY. Wij hadden echter een vlucht via Philadelphia. Dat bleek niet heel erg te zijn: de wijnbar is er best oke én je vliegt daardoor op LaGuardia Airport NY, waar alleen binnenlandse vluchten landen. De vlucht duurt een half uurtje en je bespaart jezelf een helicoptervlucht boven Manhattan. Wij kwamen namelijk over Manhattan NY binnenvliegen en hadden dus de hele skyline al bewondert, zonder daar 150 dollar pp voor te betalen. (Edit: op de terugreis kwamen we niet over Manhattan en LaGuardia is een behoorlijk ouderwets vliegveld. Reken dus niet op gezellige zitjes)

Eten in NY kan heel betaalbaar zijn. Wijn is in de VS echter niet goedkoop. In een restaurant betaal je al snel 10 dollar voor een glas. Reken daar de tax (8%) en de fooi (13-20%) nog bij en je bent vaak duurder uit dan je van tevoren inschatte. Op de meeste websites van de restaurants vind je een menu met actuele prijzen.

(Farmers) markets zijn ook in de VS hot. Als je wilt weten waar en wanneer er een markt is, kijk dan op de website van Markets of New York. De website is wat rommelig. Chelsea market schijnt heel aardig te zijn. Ook de markten van Brooklyn, bijvoorbeeld Smorgasburg, gericht op eten in Williamsburg (op zaterdag) zou de moeite waard zijn.

Waar we aten:
Mimmi’s Hummus (Brooklyn): it’s all in the name: hummus in verschillende soorten. Verder lekker brood en kleine gerechtjes die je goed kunt delen. En elke dag een bierspecial.
Qathra (Brooklyn): koffiebar in onze hood. Lekker vroeg open, heerlijk als je een jetlag hebt. Je kunt hier pinnen, wifi’en en natuurlijk koffie drinken. Een prima manier om de dag te beginnen.
Blue Sky Bakery
(Brooklyn): gevonden dankzij Yelp. Niet de omweg waard, maar gewoon een prima zaakje met koffie en prima baksels. Dat we Nederlands waren, hoorde de verkoper meteen: ‘My dad is also Dutch’
The Castello plan (Brooklyn): nog zo’n restaurantje/wijnbar in onze straat. Heerlijke hapjes, fijne bediening.
The Farm on Adderly (Brooklyn): ons buurtrestaurant, heerlijk ontbijt, lunch en diner voor goede prijzen. Fijn thuiskomen na een dag door de stad slenteren.
Eileen’s cheesecake (Nolita): Luchtige cheesecake in alle vormen en maten. De mini’s kosten $3,50. Als je in Amerika woont bezorgen ze ook (door heel het land). Liefste verkoopster ever. Ik koos voor een mini met aardbei en eentje met dulce de leche. Yum yum.
Prosperity dumpling (Chinatown): Een hype op Yelp. Zit in het hart van China Town. Vijf dumplings voor één dollar, varkensvlees met bosui. Na deze snack konden we NY weer aan.
Craftbar (Flatiron): subtiele cocktails, vriendelijk (bar)personeel. Ik dronk ‘Kim would choose this one’ Helemaal vergeten te vragen wie Km is, maar de cocktail met rabarber (subtiel) was ongelofelijk lekker. Eén van de vele NY restaurants van Tom Colicchio, die kerel die altijd naast de bloedmooie Padma Lakshmi bij Topchef mag zitten.
Riverpark: heeft volgens de website een terras aan het water. Het terras lag echter niet in de zon, het waaide er onnoemelijk hard en er zat tussen het terras en het water nog een groot gebouw en een grote, drukke weg. We hebben Tom C’s restaurant dus alleen een blik waardig gevonden.
Gramercy Tavern (Flatiron): één van dé restaurants van NY. Redelijke prijs voor de *kwaliteit. Wij begonnen met een drankje aan de bar om de sfeer te proeven. Conclusie: erg gemêleerd publiek: spijkerbroeken, mantelpakjes, zakenmensen, kinderen. Barpersoneel erg kundig, snel en vriendelijk. De amandelen, cashews en pecan met karamel en Indiase kruiden gaven de doorslag: we kwamen terug voor meer. Je hebt hier een bar, tavern en een restaurant. Reserveren kan alleen voor het restaurant. Voor de tavern kun je aanschuiven of op een plaats wachten aan de bar. Daar wordt het wat druk door de wachtenden. Geen tafellinnen. Wel een menu met bierpairings. Prima wijn in verschillende prijsklassen, Belgisch bier. Super, super bediening in de vorm van Maria die heel enthousiaste suggesties geeft en het ook prima vond dat we tussen de gangen door veel tijd wilden. Doen, doen, doen! (Edit: op 8 mei ontving chef Michael Anthony een James Beard award: die voor best chef van NYC)
Kumgangsan (Flushing en Manhattan): wij kwamen hier met een speciale reden: een bekende opzoeken. De Koreanen zijn trots op Korea Town, hun 2 straten op Manhattan. Als je echter op Flushing station uitstapt, kom je in een totaal andere wereld zonder toeristen terecht: wij waren de enige blanken in een verder volledig Aziatische wijk. De Koreaanse barbecue ging aan. De meeste smaken waren niet aan ons besteed, maar we hadden wel een leuke avond.
Ai Fiori (5th Avenue): In één van de duurste en prachtige hotels van NY, The Setai, zit dit *restaurant. Een oase in de drukke winkelstraat. Veel zakelijk publiek. Heerlijk eten, maar de rekening kwam helaas niet in de buurt van wat wij het waard vonden.
Bouchon Bakery: Bijverdienste van Thomas Keller, de chef van onder andere French Laundry. In Las Vegas en in Yountville zat al een vestiging van deze bakkerij met heerlijkheden, maar nu is er dus ook eentje in New York. Vlak naast het Rockefeller center. Ga voor de almond French toast. Of de macarons. Of de chocolade. Of de muesli. Of de baguettes.
Pastrami Queen (Upper East side): in New York moet je natuurlijk een pastrami sandwich eten. Dit broodje vleeswaren kun je op verschillende (toeristische) plekken krijgen. Wij aten hem bij Pastrami Queen in Upper East Side. Voor 15,50 heb je een combo van een half broodje pastrami en een matzah ball soep.
Toby’s Estate (Williamsburg): Een Australische volwassen koffiezaak. Te clean voor de hipsters, wel lekkere koffie en thee.
Adrienne’s pizza bar (Wallstreet/Bowling Green): In het mooie Stone Street. Geen authentieke New York style pizza. Wel heel erg lekker en leuk om tussen tussen de medewerkers van Wall Street te eten. Zet je wel even over de schreeuwende en pushende eigenaar heen. Gelukkig kon het personeel wel om hem lachen.
Frankies (The Village): Het is vooral een beetje zien en gezien worden. In de middag staat hier de zon op het terras. Reken niet op snelle bediening. Prima plek voor een borrel.
Eleven Madison Park (Flatiron): Tja, wat moet je hier nog over schrijven. Ik was helemaal van plan een apart artikel over Eleven Madison Park te maken, maar zodra het eten geserveerd werd, moest ik dat idee van tafel vegen. Al na twee amuses, vergat ik notities te maken en foto’s te nemen. Een goed teken, lijkt me. Eleven Madison Park ging van één naar drie sterren in een jaar tijd. Het is de nummer één op menig New Yorks restaurantlijstje. Schijnt losser te zijn dan Daniel, Per se en Jean Georges. Als je hier wilt eten, dan moet je 28 dagen van tevoren om 9.00 uur ‘s morgens NY tijd achter de computer zitten. Dat deed ik. Reserveren lukte me, een mooie jurk werd aangeschaft en in de week dat wij in NY waren, werd EMP ook nog eens de nummer 10 op de lijst van de beste restaurants ter wereld. EMP ligt aan Madison Square Park en zit in een voormalig bankgebouw. Ondanks de grootte en de hoogte, voelde onze plek in een hoek toch intiem en persoonlijk. Je kunt hier kiezen uit een menu van vier gangen of een tasting van negen. Wij kozen voor de vier gangen met een wijnarrangement. De menukaart is een vlak met zestien ingrediënten, vier per gang. Je kiest voor elke gang een ingrediënt uit een rijtje van vier. Wij gingen voor hamachi, cobia, lever, amandel, eend, chocolade en malt. Het meest bijzondere van de maaltijd was de eend. Die wordt met szechuan peper en lavendel op smaak gebracht. Voor je neus wordt hij gesneden en je bord (met pincet!) opgemaakt. Even later komt een ander deel van de eend op tafel. Als confit in aardappelpuree. Op tafel stond een envelop met onze naam in kalligrafie erop en een handgeschreven kaart erin. Prachtige mensen. Daniël Humm die een handje kwam schudden. Overweldigend, groot, luxe, indrukwekkend, onbeschrijfelijk, verbazingwekkend, genieten. Nee niet Daniël, maar zijn restaurant en het eten. (Edit: op 8 mei ontving Daniël Humm de belangrijkste James Beard award: die voor outstanding chef)

Ook deze (en nog 50 andere) plekken stonden op mijn lijst. We kwamen er niet, maar ik durf ze jullie blind aan te raden:

Di Fara Pizza: dé pizza van Brooklyn. Heeft een eigen Wikipedia-artikel. Dus.
ABC Kitchen: een van de sterren van Jean Georges, relaxte sfeer.
Shake Shack: burgers van sterrenchef Danny Meyer, je moet hier wel voor in de rij staan.
Dirt Candy: een vegarestaurant waar zelfs een fervent vleeseter het vlees niet zou missen.
Levain Bakery: dé koekjes. Op hun site kun je bekijken wat er live in de winkel gebeurt.
Sakagura: Japans, met blijkbaar een fantastische sake collectie.

Zoals ik al zei, is een lijst met tips nooit compleet. Op Yelp staan reviews van meer dan 16000 (!) restaurants in New York. Er zijn restaurants bekender dan degene die ik noem. Ik besef dat een fijne ervaring samenhangt met degene die je bedient, het tijdstip waarop je komt, het humeur waarin je bent, de zon die wel of niet schijnt, ete. etc.

Wat we verder deden:
Brooklyn Bridge: het is een beetje afgezaagd, maar het lopen van de brug is echt een leuke belevenis. Wij startten aan Brooklynzijde, waar je onder de brug een park hebt, deels nog in aanbouw. Daarin vind je ook het River Café -romantischer kan het niet worden- en je maakt er geweldige foto’s van de skyline van het zuidelijke deel van Manhattan. Loop niet over het fietspad zoals veel toeristen doen, want dan is de kans groot dat je wordt aangereden door een opgefokte New Yorkse biker.
Hudson street vanaf Houston, richting het noorden. The Village gaat over in het Meatpacking District. Heel veel leuke winkeltjes, restaurants, barretjes, terrassen. Eten bij The Dutch (niet omdat je uit Nl komt) schijnt een fijne ervaring te zijn. Meer toeristen ontdekten deze wijk, je komt regelmatig mensen tegen die een leuke route uit een reisboekje volgen. Ga op Gansevoort St The High Line op.
The High Line: ik ben zo blij dat ik hiervan gehoord had. Op de oude trainrails is een tuin met veel bankjes, mooi groen en fijne uitzichten (want je loopt over een viaduct). Loop van zuid naar noord. Zoek naar vogelhuisjes, trainrails en autoparkeerplaatsen met lift. Ze hadden van dit park alles van kunnen maken, maar deze uitvoering is echt prachtig: stijlvol en super bezoekersvriendelijk. Er zijn verschillende op- en afgangen, maar ik raad je aan om hem van onder naar boven af te lopen. Er zijn regelmatig activiteiten. Die kun je vinden op hun website.
WTC memorial: natuurlijk moet je hier naartoe. Om bij deze watervallen en de overlevingsboom te komen, moet je nu nog door de security, omdat je bij de bouwplaats van het nieuwe WTC bent. Bestel (gratis) kaartjes online. Daarmee voorkom je dat je daar ook nog eens voor n de rij moet staan. Het museum is nog niet open. Erg indrukwekkend.
Madison Square Park: levendig plein en park bij het Iron Building. Op zondag zit het hier vol met jongeren op klapstoeltjes. Om MSP een hoop fijne restaurants. Eataly is een mooie, moderne ‘marktwinkel’, waar je kazen, vleeswaren, wijn en meer vindt. Wel erg druk. Verder zit hier Eleven Madison Park, Shake Shack (burgers waar een lange rij voor staat) en niet veel verder de restaurants Gramercy Tavern, Craft en ABC Kitchen.
Bryant Park: ook hier weer klapstoeltjes, zorg wel voor je eigen eten en drinken.
Prospect Park: groot park in Brooklyn. Weer eens iets anders dan Central Park. Veel hardlopers en fietsers op zondag. Op dit moment veel werkzaamheden in het park, waardoor niet alles begaanbaar is. Hier ben je echt helemaal weg uit de drukte van de stad.
VN: oude sannie, dat is het hier nog wel. Het bezoekerscentrum wordt binnenkort onder handen genomen, want sinds de oprichting van de VN (eind jaren 50) is er niets aan dit gebouw gedaan. Een trekpleister voor Aziaten, zeker nu Ban Ki-moon secretaris-generaal van de VN is. Je krijgt basic informatie tijdens de rondleiding van een internationale gids (die van ons kwam uit Oekraïne), die je alles kunt vragen waardoor de tour iets meer diepgang krijgt. Erg interessant om een keer te zien.
Rockefeller Center (top of the rock): kies je voor het uitzicht vanaf het Empire State Building, dan kijk je uit op het saaiere Rockefeller Center. Ga je echter naar de top of the Rock, de 67e verdieping van het Rockefeller of GE gebouw, dan kijk je uit op het Empire State. Doen! Zeker bij mooi weer zie je veel. Er is een app die je op je telefoon kunt zetten vóór je er bent, zodat je op de top (werkt zonder internet) op je telefoon kunt lezen wat er allemaal te zien is. Er zijn tickets waarmee je overdag én ‘s avonds het dak op kunt. ‘s Avonds was het bij ons drukker dan overdag. Misschien is het rustiger als je nog later gaat (wij waren er om 21.00 uur).
Een tour met Max: Alle Tripadvisorreviews waren positief, maar toch was ik sceptisch: hoe kan iemand me drie uur lang weten te boeien zonder dat hij over eten praat. Max lukt het. Hij weet veel, heel veel en is enthousiast over zijn stad. Bij zijn tours zijn de groepen niet groter dan 12 man. Ideaal. Hij probeert niet grappig te zijn en weet zeker meer dan de dingen die hij vertelt. Hij heeft een grote liefde voor zijn stad en is enthousiast. Ondertussen maakt hij ook nog eens met iedereen oprecht geïnteresseerd een praatje. Wij deden de tour in Central Park en zagen daardoor meer dan we zonder hem hadden kunnen zien. Hij is populair, dus zorg dat je op tijd reserveert.
East river ferry: Handig voor als je voeten kapot zijn en je de dompige metro wilt vermijden. Een snelle boot die je van het zuiden van Manhattan naar Dumbo, Williamburg en Queens brengt en weer terug. Een ticket kost 4 dollar. Kijk voor de actuele dienstregeling op de website.
Williamsburg: met de East river ferry gemakkelijk te bezoeken. Na de hipsters hebben ook de grotere bedrijven deze wijk ontdekt. De creatievelingen kunnen ook hier geen woning meer betalen. Het kan snel gaan.
Dekalb market: winkeltjes met eigen ontwerpen, sieraden, kleding, maar ook genoeg zaakjes met eten en drinken. In oude zeecontainers. De Nederlandse Saskia de Vries heeft hier een zaakje met prachtige sieraden. Op een druilerige dag was het er erg rustig. Hopelijk is het er iets drukker in het weekend.

Statue of Liberty: Natuurlijk moet je die gezien hebben. Vanaf Manhattan in de verte te zien, vanaf de gratis ferry naar Staten Island (je komt er dan langs en niet bij), met een helicopter, of met de boot naar Ellis Island, het immigratiemuseum, en het beeld zelf. Als je het laatse doet, zorg dan dat je om een tijd gaat dat niet alle gillende schoolkinderen er zijn. Dat lijkt me een stuk relaxter.
Grand Central Station: Natuurlijk moet je hier gaan kijken. Zelfs hier heeft Apple het trouwens voor elkaar: een kleine winkel in de grote, mooi hal. Onder vind je het food concourse, met heel veel lekker eten en drinken.

Tags: , , , , , , , ,

16 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Smaakmaakster
  3. Els
  4. Es
  5. Smaakmaakster
  6. Smaakmaakster
  7. Annet
  8. Smaakmaakster

Trackback e pingback

  1. Kilometers maken… | Smaakmaakster
    [...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter ...
  2. California dreaming… | Smaakmaakster
    [...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...]

Plaats een reactie