Je pikt ze er zo uit: ze lopen net iets te langzaam, in de metro kijken ze onzeker om zich heen, omdat die lijnen zo verdomd lastig op elkaar aansluiten, hun koffiebeker -van Starbucks, want dat is wat ze kennen- houden ze wat knullig vast, in hun andere hand hebben ze een boekje met kaart of leuke routes. Gedraaid ziet de vrouw het nog beter.
Afgelopen week was ik er één van. Ik was een toerist in New York. Vijf jaar geleden was ik er voor het laatst (en voor het eerst). De stad is me eigenlijk te gehaast, op veel plekken erg onpersoonlijk, te vol met toeristen, maar toch was het opnieuw boeiend. New York móet je gezien hebben. Alle clichés zijn waar: het is alsof je in de film loopt, het is zo lekker herkenbaar allemaal, alles is er groter, iedere wijk is anders, het is er een smeltkroes van culturen.
Er zijn nog steeds mensen die denken dat je in Amerika alleen maar slecht kunt eten. Niets is minder waar. Er wordt er ontzettend veel buiten de deur gegeten en daardoor vind je er eettentjes in alle prijsklassen en alle keukens zijn vertegenwoordigd. Farm to table is hip, vega ook. Heb je zin een hamburger of pizza, dan kun je dat hier krijgen, maar wil je fine dinen, ben je veganist of heb je een glutenallergie, dan is dat ook geen probleem.
Restaurants, koffiezaakjes, wijnbars, tours, bezienswaardigheden. Voor ik op reis ga, zoek ik me altijd suf. Wat ‘moet’ ik gezien hebben. Gelukkig maken een heleboel websites het gemakkelijk zoeken (en vinden). Actuele recensies van uitjes, hotels en restaurants staan op Tripadvisor, waarop toeristen hun mening geven. Yelp en Open Table staan vol met (restaurant)recensies van de locals. Ook in de tips van NY Eater en in de Platt 101 had ik veel vertrouwen. Hecht je waarde aan prijzen, dan vind je hier de winnaars van de James Beard Awards en hier de uitgegeven Michelinsterren in New York. Daarnaast zijn wij fan van AirBnb, waarop verschillende accommodaties aangeboden worden: van een kamer bij iemand in huis tot een luxe appartement. Wij verbleven in Brooklyn (Flatbush, vlakbij Prospect Park). Een aanrader, want je bent er weg van de drukte van Manhattan en je hebt genoeg leuke eet- en drinkgelegenheden in de buurt.
Winkelen tussen de rijke Russische kinderen op 5th avenue en in de rij staan voor Hollister en Abercrombie & Fitch. Daar maak je me niet blij mee. Ik struin wat rond, bezoek wat bezienswaardigheden om daarna weer verder te kunnen met waar ik goed in ben: lekker eten en drinken. Onze zes dagen New York waren goed gevuld, maar toch heel relaxt.
Er zijn al genoeg boekjes en internetpagina’s waar je tips voor New York kunt vinden. Een eigen New York-to-do-ijstje maken, vind ik gewaagd. Wat nu leuk is, is volgend jaar misschien niks meer en een restaurant waar ik nu lekker at, kan volgend jaar ineens gesloten of onhygiënisch zijn. En een lijst is nooit compleet. Maar omdat ik zo vreselijk veel werk stak in de voorbereiding van onze trip en mijn hand in het vuur durf te steken voor onderstaande uitspraken, post ik hier toch een lijst met tips. En dus is ‘ie hier… mijn to-do-lijst voor New York. Hopelijk heb je er (ooit) iets aan!
To-do in New York
Vanaf de vliegvelden van NY kun je met het ov een heel eind komen. Helaas zijn de subwaystations behoorlijk oud en vervallen en beschikken ze meestal niet over roltrappen. Houd daar dus rekening mee als je met een koffer moet sjouwen. Neem gewoon lekker een taxi als je geen zin hebt om de smalle trappen te beklimmen in de drukte. Verder is de subway een prima vervoersmiddel in de stad. Er zijn wel regelmatig werkzaamheden en niet alles is goed bereikbaar, dus soms moet je wel stukjes lopen. Een kaartjes kost (enkele reis) $2,50. Je kunt ook een ticket kopen dat je per 10 dollar oplaadt, daardoor krijg je extra krediet op de kaart.
Er zijn genoeg rechtstreekse vluchten naar NY. Wij hadden echter een vlucht via Philadelphia. Dat bleek niet heel erg te zijn: de wijnbar is er best oke én je vliegt daardoor op LaGuardia Airport NY, waar alleen binnenlandse vluchten landen. De vlucht duurt een half uurtje en je bespaart jezelf een helicoptervlucht boven Manhattan. Wij kwamen namelijk over Manhattan NY binnenvliegen en hadden dus de hele skyline al bewonderd, zonder daar 150 dollar pp voor te betalen. (Edit: op de terugreis kwamen we niet over Manhattan en LaGuardia is een behoorlijk ouderwets vliegveld. Reken dus niet op gezellige zitjes)
Eten in NY kan heel betaalbaar zijn. Wijn is in de VS echter niet goedkoop. In een restaurant betaal je al snel 10 dollar voor een glas. Reken daar de tax (8%) en de fooi (13-20%) nog bij en je bent vaak duurder uit dan je van tevoren inschatte. Op de meeste websites van de restaurants vind je een menu met actuele prijzen.
(Farmers) markets zijn ook in de VS hot. Als je wilt weten waar en wanneer er een markt is, kijk dan op de website van Markets of New York. De website is wat rommelig. Chelsea market schijnt heel aardig te zijn. Ook de markten van Brooklyn, bijvoorbeeld Smorgasburg, gericht op eten in Williamsburg (op zaterdag) zou de moeite waard zijn.
Waar we aten:
Mimmi’s Hummus (Brooklyn): it’s all in the name: hummus in verschillende soorten. Verder lekker brood en kleine gerechtjes die je goed kunt delen. En elke dag een bierspecial.
Qathra (Brooklyn): koffiebar in onze hood. Lekker vroeg open, heerlijk als je een jetlag hebt. Je kunt hier pinnen, wifi’en en natuurlijk koffie drinken. Een prima manier om de dag te beginnen.
Blue Sky Bakery (Brooklyn): gevonden dankzij Yelp. Niet de omweg waard, maar gewoon een prima zaakje met koffie en prima baksels. Dat we Nederlands waren, hoorde de verkoper meteen: ‘My dad is also Dutch’
The Castello plan (Brooklyn): nog zo’n restaurantje/wijnbar in onze straat. Heerlijke hapjes, fijne bediening.
The Farm on Adderly (Brooklyn): ons buurtrestaurant, heerlijk ontbijt, lunch en diner voor goede prijzen. Fijn thuiskomen na een dag door de stad slenteren.
Eileen’s cheesecake (Nolita): Luchtige cheesecake in alle vormen en maten. De mini’s kosten $3,50. Als je in Amerika woont bezorgen ze ook (door heel het land). Liefste verkoopster ever. Ik koos voor een mini met aardbei en eentje met dulce de leche. Yum yum.
Prosperity dumpling (Chinatown): Een hype op Yelp. Zit in het hart van China Town. Vijf dumplings voor één dollar, varkensvlees met bosui. Na deze snack konden we NY weer aan.
Craftbar (Flatiron): subtiele cocktails, vriendelijk (bar)personeel. Ik dronk ‘Kim would choose this one’ Helemaal vergeten te vragen wie Km is, maar de cocktail met rabarber (subtiel) was ongelofelijk lekker. Eén van de vele NY restaurants van Tom Colicchio, die kerel die altijd naast de bloedmooie Padma Lakshmi bij Topchef mag zitten.
Riverpark: heeft volgens de website een terras aan het water. Het terras lag echter niet in de zon, het waaide er onnoemelijk hard en er zat tussen het terras en het water nog een groot gebouw en een grote, drukke weg. We hebben Tom C’s restaurant dus alleen een blik waardig gevonden.
Gramercy Tavern (Flatiron): één van dé restaurants van NY. Redelijke prijs voor de *kwaliteit. Wij begonnen met een drankje aan de bar om de sfeer te proeven. Conclusie: erg gemêleerd publiek: spijkerbroeken, mantelpakjes, zakenmensen, kinderen. Barpersoneel erg kundig, snel en vriendelijk. De amandelen, cashews en pecan met karamel en Indiase kruiden gaven de doorslag: we kwamen terug voor meer. Je hebt hier een bar, tavern en een restaurant. Reserveren kan alleen voor het restaurant. Voor de tavern kun je aanschuiven of op een plaats wachten aan de bar. Daar wordt het wat druk door de wachtenden. Geen tafellinnen. Wel een menu met bierpairings. Prima wijn in verschillende prijsklassen, Belgisch bier. Super, super bediening in de vorm van Maria die heel enthousiaste suggesties geeft en het ook prima vond dat we tussen de gangen door veel tijd wilden. Doen, doen, doen! (Edit: op 8 mei ontving chef Michael Anthony een James Beard award: die voor best chef van NYC)
Kumgangsan (Flushing en Manhattan): wij kwamen hier met een speciale reden: een bekende opzoeken. De Koreanen zijn trots op Korea Town, hun 2 straten op Manhattan. Als je echter op Flushing station uitstapt, kom je in een totaal andere wereld zonder toeristen terecht: wij waren de enige blanken in een verder volledig Aziatische wijk. De Koreaanse barbecue ging aan. De meeste smaken waren niet aan ons besteed, maar we hadden wel een leuke avond.
Ai Fiori (5th Avenue): In één van de duurste en prachtige hotels van NY, The Setai, zit dit *restaurant. Een oase in de drukke winkelstraat. Veel zakelijk publiek. Heerlijk eten, maar de rekening kwam helaas niet in de buurt van wat wij het waard vonden.
Bouchon Bakery: Bijverdienste van Thomas Keller, de chef van onder andere French Laundry. In Las Vegas en in Yountville zat al een vestiging van deze bakkerij met heerlijkheden, maar nu is er dus ook eentje in New York. Vlak naast het Rockefeller center. Ga voor de almond French toast. Of de macarons. Of de chocolade. Of de muesli. Of de baguettes.
Pastrami Queen (Upper East side): in New York moet je natuurlijk een pastrami sandwich eten. Dit broodje vleeswaren kun je op verschillende (toeristische) plekken krijgen. Wij aten hem bij Pastrami Queen in Upper East Side. Voor 15,50 heb je een combo van een half broodje pastrami en een matzah ball soep.
Toby’s Estate (Williamsburg): Een Australische volwassen koffiezaak. Te clean voor de hipsters, wel lekkere koffie en thee.
Adrienne’s pizza bar (Wallstreet/Bowling Green): In het mooie Stone Street. Geen authentieke New York style pizza. Wel heel erg lekker en leuk om tussen tussen de medewerkers van Wall Street te eten. Zet je wel even over de schreeuwende en pushende eigenaar heen. Gelukkig kon het personeel wel om hem lachen.
Frankies (The Village): Het is vooral een beetje zien en gezien worden. In de middag staat hier de zon op het terras. Reken niet op snelle bediening. Prima plek voor een borrel.
Eleven Madison Park (Flatiron): Tja, wat moet je hier nog over schrijven. Ik was helemaal van plan een apart artikel over Eleven Madison Park te maken, maar zodra het eten geserveerd werd, moest ik dat idee van tafel vegen. Al na twee amuses, vergat ik notities te maken en foto’s te nemen. Een goed teken, lijkt me. Eleven Madison Park ging van één naar drie sterren in een jaar tijd. Het is de nummer één op menig New Yorks restaurantlijstje. Schijnt losser te zijn dan Daniel, Per se en Jean Georges. Als je hier wilt eten, dan moet je 28 dagen van tevoren om 9.00 uur ‘s morgens NY tijd achter de computer zitten. Dat deed ik. Reserveren lukte me, een mooie jurk werd aangeschaft en in de week dat wij in NY waren, werd EMP ook nog eens de nummer 10 op de lijst van de beste restaurants ter wereld. EMP ligt aan Madison Square Park en zit in een voormalig bankgebouw. Ondanks de grootte en de hoogte, voelde onze plek in een hoek toch intiem en persoonlijk. Je kunt hier kiezen uit een menu van vier gangen of een tasting van negen. Wij kozen voor de vier gangen met een wijnarrangement. De menukaart is een vlak met zestien ingrediënten, vier per gang. Je kiest voor elke gang een ingrediënt uit een rijtje van vier. Wij gingen voor hamachi, cobia, lever, amandel, eend, chocolade en malt. Het meest bijzondere van de maaltijd was de eend. Die wordt met szechuan peper en lavendel op smaak gebracht. Voor je neus wordt hij gesneden en je bord (met pincet!) opgemaakt. Even later komt een ander deel van de eend op tafel. Als confit in aardappelpuree. Op tafel stond een envelop met onze naam in kalligrafie erop en een handgeschreven kaart erin. Prachtige mensen. Daniël Humm die een handje kwam schudden. Overweldigend, groot, luxe, indrukwekkend, onbeschrijfelijk, verbazingwekkend, genieten. Nee niet Daniël, maar zijn restaurant en het eten. (Edit: op 8 mei ontving Daniël Humm de belangrijkste James Beard award: die voor outstanding chef)
Ook deze (en nog 50 andere) plekken stonden op mijn lijst. We kwamen er niet, maar ik durf ze jullie blind aan te raden:
Di Fara Pizza: dé pizza van Brooklyn. Heeft een eigen Wikipedia-artikel. Dus.
ABC Kitchen: een van de sterren van Jean Georges, relaxte sfeer.
Shake Shack: burgers van sterrenchef Danny Meyer, je moet hier wel voor in de rij staan.
Dirt Candy: een vegarestaurant waar zelfs een fervent vleeseter het vlees niet zou missen.
Levain Bakery: dé koekjes. Op hun site kun je bekijken wat er live in de winkel gebeurt.
Sakagura: Japans, met blijkbaar een fantastische sake collectie.
Zoals ik al zei, is een lijst met tips nooit compleet. Op Yelp staan reviews van meer dan 16000 (!) restaurants in New York. Er zijn restaurants bekender dan degene die ik noem. Ik besef dat een fijne ervaring samenhangt met degene die je bedient, het tijdstip waarop je komt, het humeur waarin je bent, de zon die wel of niet schijnt, ete. etc.
Wat we verder deden:
Brooklyn Bridge: het is een beetje afgezaagd, maar het lopen van de brug is echt een leuke belevenis. Wij startten aan Brooklynzijde, waar je onder de brug een park hebt, deels nog in aanbouw. Daarin vind je ook het River Café -romantischer kan het niet worden- en je maakt er geweldige foto’s van de skyline van het zuidelijke deel van Manhattan. Loop niet over het fietspad zoals veel toeristen doen, want dan is de kans groot dat je wordt aangereden door een opgefokte New Yorkse biker.
Hudson street vanaf Houston, richting het noorden. The Village gaat over in het Meatpacking District. Heel veel leuke winkeltjes, restaurants, barretjes, terrassen. Eten bij The Dutch (niet omdat je uit Nl komt) schijnt een fijne ervaring te zijn. Meer toeristen ontdekten deze wijk, je komt regelmatig mensen tegen die een leuke route uit een reisboekje volgen. Ga op Gansevoort St The High Line op.
The High Line: ik ben zo blij dat ik hiervan gehoord had. Op de oude trainrails is een tuin met veel bankjes, mooi groen en fijne uitzichten (want je loopt over een viaduct). Loop van zuid naar noord. Zoek naar vogelhuisjes, trainrails en autoparkeerplaatsen met lift. Ze hadden van dit park alles van kunnen maken, maar deze uitvoering is echt prachtig: stijlvol en super bezoekersvriendelijk. Er zijn verschillende op- en afgangen, maar ik raad je aan om hem van onder naar boven af te lopen. Er zijn regelmatig activiteiten. Die kun je vinden op hun website.
WTC memorial: natuurlijk moet je hier naartoe. Om bij deze watervallen en de overlevingsboom te komen, moet je nu nog door de security, omdat je bij de bouwplaats van het nieuwe WTC bent. Bestel (gratis) kaartjes online. Daarmee voorkom je dat je daar ook nog eens voor n de rij moet staan. Het museum is nog niet open. Erg indrukwekkend.
Madison Square Park: levendig plein en park bij het Iron Building. Op zondag zit het hier vol met jongeren op klapstoeltjes. Om MSP een hoop fijne restaurants. Eataly is een mooie, moderne ‘marktwinkel’, waar je kazen, vleeswaren, wijn en meer vindt. Wel erg druk. Verder zit hier Eleven Madison Park, Shake Shack (burgers waar een lange rij voor staat) en niet veel verder de restaurants Gramercy Tavern, Craft en ABC Kitchen.
Bryant Park: ook hier weer klapstoeltjes, zorg wel voor je eigen eten en drinken.
Prospect Park: groot park in Brooklyn. Weer eens iets anders dan Central Park. Veel hardlopers en fietsers op zondag. Op dit moment veel werkzaamheden in het park, waardoor niet alles begaanbaar is. Hier ben je echt helemaal weg uit de drukte van de stad.
VN: oude sannie, dat is het hier nog wel. Het bezoekerscentrum wordt binnenkort onder handen genomen, want sinds de oprichting van de VN (eind jaren 50) is er niets aan dit gebouw gedaan. Een trekpleister voor Aziaten, zeker nu Ban Ki-moon secretaris-generaal van de VN is. Je krijgt basic informatie tijdens de rondleiding van een internationale gids (die van ons kwam uit Oekraïne), die je alles kunt vragen waardoor de tour iets meer diepgang krijgt. Erg interessant om een keer te zien.
Rockefeller Center (top of the rock): kies je voor het uitzicht vanaf het Empire State Building, dan kijk je uit op het saaiere Rockefeller Center. Ga je echter naar de top of the Rock, de 67e verdieping van het Rockefeller of GE gebouw, dan kijk je uit op het Empire State. Doen! Zeker bij mooi weer zie je veel. Er is een app die je op je telefoon kunt zetten vóór je er bent, zodat je op de top (werkt zonder internet) op je telefoon kunt lezen wat er allemaal te zien is. Er zijn tickets waarmee je overdag én ‘s avonds het dak op kunt. ‘s Avonds was het bij ons drukker dan overdag. Misschien is het rustiger als je nog later gaat (wij waren er om 21.00 uur).
Een tour met Max: Alle Tripadvisorreviews waren positief, maar toch was ik sceptisch: hoe kan iemand me drie uur lang weten te boeien zonder dat hij over eten praat. Max lukt het. Hij weet veel, heel veel en is enthousiast over zijn stad. Bij zijn tours zijn de groepen niet groter dan 12 man. Ideaal. Hij probeert niet grappig te zijn en weet zeker meer dan de dingen die hij vertelt. Hij heeft een grote liefde voor zijn stad en is enthousiast. Ondertussen maakt hij ook nog eens met iedereen oprecht geïnteresseerd een praatje. Wij deden de tour in Central Park en zagen daardoor meer dan we zonder hem hadden kunnen zien. Hij is populair, dus zorg dat je op tijd reserveert.
East river ferry: Handig voor als je voeten kapot zijn en je de dompige metro wilt vermijden. Een snelle boot die je van het zuiden van Manhattan naar Dumbo, Williamburg en Queens brengt en weer terug. Een ticket kost 4 dollar. Kijk voor de actuele dienstregeling op de website.
Williamsburg: met de East river ferry gemakkelijk te bezoeken. Na de hipsters hebben ook de grotere bedrijven deze wijk ontdekt. De creatievelingen kunnen ook hier geen woning meer betalen. Het kan snel gaan.
Dekalb market: winkeltjes met eigen ontwerpen, sieraden, kleding, maar ook genoeg zaakjes met eten en drinken. In oude zeecontainers. De Nederlandse Saskia de Vries heeft hier een zaakje met prachtige sieraden. Op een druilerige dag was het er erg rustig. Hopelijk is het er iets drukker in het weekend.
Statue of Liberty: Natuurlijk moet je die gezien hebben. Vanaf Manhattan in de verte te zien, vanaf de gratis ferry naar Staten Island (je komt er dan langs en niet bij), met een helicopter, of met de boot naar Ellis Island, het immigratiemuseum, en het beeld zelf. Als je het laatse doet, zorg dan dat je om een tijd gaat dat niet alle gillende schoolkinderen er zijn. Dat lijkt me een stuk relaxter.
Grand Central Station: Natuurlijk moet je hier gaan kijken. Zelfs hier heeft Apple het trouwens voor elkaar: een kleine winkel in de grote, mooi hal. Onder vind je het food concourse, met heel veel lekker eten en drinken.
16 comments
Trackbacks and pingbacks
-
2texture
3accomplish -
3unabated
3arkansas -
3pinkerton
3germanic -
2properties
1senegal -
3threads
3mission -
3moisture
2inalienable -
1workout
1retrieved -
1parishes
3gregarious -
3disappointed
1publicity -
1affiliation
2portugal -
2intoxicating
3exuberance -
1dictator
1incoming -
1industrial
2dexterously -
2figurative
2invalid -
2commentary
2ballroom -
3occasions
2vaunting -
3consults
2innermost -
2mutable
1graphical -
3enhancing
2instantaneously -
3punctilious
1plenipotentiary -
2bravado
3feeling -
2crystal
3adjectives -
2vitamin
1unobtrusive -
1recrimination
2centered -
3equivocal
2voluble -
3nirvana
3wrongdoing -
2procurement
1paprika -
1violate
1republic -
1roberts
2storing -
2inspections
1manliness -
2puerile
3underwent -
3assignments
3nazarene -
3employed
3invitation -
2critically
3memorial -
3established
3cooling -
2velocity
1democritus -
1gravitation
2postponement -
3decided
2lacquer -
2northeast
2businesslike -
1delivering
3pristine -
2reverse
3lighthouse -
3catalogues
2overshadow -
2wellington
3snowball -
1contiguous
3outlive -
2undertaken
3orientation -
2armament
1important -
3reconstruction
3inaugurate -
3fatalism
2enamored -
3windlass
3whereas -
3screech
1hickory -
1entitle
3medicines -
2infanticide
3decipher -
1substitute
2biological -
3enquiry
1judicial -
1technological
1anodyne -
2magnify
2fragile -
1palermo
2profitless -
2dubious
3inextricable -
3hydrochloric
3montreal -
2regarding
2lethargic -
3physiological
1pedantry -
1appreciate
1thirty-four -
2odoriferous
3vengeful -
1expensive
2children -
2context
2dolphin -
1bondage
1simulations -
1suddenly
2inflammatory -
1shambles
1performer -
3mongolian
1intrust -
3overweening
2storehouse -
3citizens
3possession -
2thesaurus
1johnson -
2convenient
3johnson -
1roguish
3lettuce -
3virtually
1eighty-four -
1unnecessarily
1myspace -
1trinity
1identity -
1preview
2italiano -
3equations
2disclaimed -
3ungenerous
2collapse -
2interpolation
2crevasse -
3paradox
3gunshot -
2cumbersome
1virtual -
1implications
3aggravation -
1markers
1sexuality -
3zoophilia
2creeper -
2hardware
2postmark -
2transmitter
1phillip -
1that'll
3recorders -
2persecute
3erudition -
2paperback
3invitation -
2peddler
2dejection -
1illinois
1committees -
2counterpart
1lethargy -
2alternation
3leniency -
2conversation
3remember -
2artisan
3smallest -
2attributes
1authority -
3definitive
2passengers -
3seville
1astride -
3cashier
3plastered -
3profile
3hygiene -
3navigate
2voluble -
2savoury
2programmes -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!) - Astrid Habraken
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Spinaziestamppot Smaakmaakster
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op… -
Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor… -
Pindakaaskoekjes | De Budgetbakkerij
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...] -
Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En… -
PINDAKAASKOEKJES |
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om… -
Magere taarten « Bolleman bakt
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,… -
Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...] -
Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het… -
Slankere taarten (ja echt…) | Smaakmaakster
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart… -
California dreaming… | Smaakmaakster
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...] -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen… -
Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.… -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was… -
Rinse appelstrooptaart met granaatappel | Smaakmaakster
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen… -
Cheesecake (en help, ik kan niet kiezen!) | Smaakmaakster
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Aardbeien- of rabarbersoufflé | Smaakmaakster
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen… -
Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag… | Wijn
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:… -
Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...] -
Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het… -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...] -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op… -
Kaneelbroodjes van Levine | Smaakmaakster
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen… -
Julie & Julia én mijn uitdagingen | Smaakmaakster
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend… -
Tweede taart afgeleverd; opdracht geslaagd | Smaakmaakster
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na… -
Fantastische b’stilla met kip | Smaakmaakster
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om… -
Weer één geslaagd… | Smaakmaakster
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf… -
Bedenk een nieuwe uitdaging… | Smaakmaakster
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...] -
Uitdaging 15: saus voor bij de vis | Smaakmaakster
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...] -
2011 – een terugblik(je) in foto´s | Avonturen in Oostenrijk
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het… -
Maple syrup scones | Smaakmaakster
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het… -
Foodblogevent round-up « The Fat Judge
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of… -
Harakiri en kalkoenrestjes | Smaakmaakster
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een… -
‘Zoet’ wit goud | Smaakmaakster
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch… -
Smaakmaakster | Es' Factory
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat… -
Geroerbakte bloemkool met Indiaas tintje | Smaakmaakster
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf… -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan @smaakmaakster!) | Avonturen in Oostenrijk
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Een hele verbetering… | Smaakmaakster
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...] -
Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is… -
Bombay Crush uit Praha | Smaakmaakster
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor… -
Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...] -
Uitdaging nummer 24: viergangendiner voor 10 euro… | Smaakmaakster
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en… -
Het verhaal van de pizza | Smaakmaakster
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...] -
“Kun je al verse pasta maken?” (uitdagingenupdate 1) | Smaakmaakster
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een… -
Salade met of zonder goed gereedschap | Smaakmaakster
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen… -
Indiase wortelsoep voor inspiratieloze dagen | Smaakmaakster
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…
@Astrid: Dank! Zelf had je het er ook goed naar je zin gehad, las ik Leuk, leuk, leuk!
Heerlijk verslag – voor een volgende trip naar NY ga ik jouw lijst met restaurants en cafés weer doorlezen!
@Els: Bedankt voor de link! Ik kende het niet. Ik zie dat op dat forum mensen zitten die nog veel gekker zijn dan ik: mensen die een planning hebben voor elke maaltijd van de dag op hun reizen. Zelf wil ik dat wel, maar krijg ik dat er thuis niet door ;-). Nee hoor, ik probeer altijd nog een beetje te ontspannen. Nogmaals dank!
Wat een heerlijk, in alle opzichten, verslag! Ik heb nog een leuk linkje voor je, misschien ken je het al, http://chowhound.chow.com/boards
Via deze site kun je ook op zoek naar restaurants over de hele wereld en advies vragen aan locals.
Ik ga die soufflés ook eens proberen. En morgen ga ik je reisverslag op mijn gemak lezen!
:)
@Caroline: Leuk, dat moet je zeker doen!
@Pauline: Hahaha, het is ook echt een must-see, doen!
Ohh wat geweldig, ik wil ook naar New York :) Leuk verslag, ga ik onthouden als ik ook ga!
Een erg leuk verslag heb je gemaakt. En ik geloof dat je de blaren op je voeten had. Maar dat moet je er voor over hebben, want dan zie je het meest. Als ik naar New York ga, zal ik je verslag er bij pakken om ideeën op te doen!
@Carla: Dankje! Knap trouwens, hoe jij dat altijd doet met je restaurantverslagen. Ik kan nu echt niet meer terughalen wat ik allemaal gegeten heb. Niet omdat het niet lekker was, maar juist door alle indrukken die je krijgt.
@Nell: Bedankt! Slapen heb ik net zeker gedaan, tot 11 uur en dat ben ik helemaal niet gewend. Ik loop nog steeds in pyjama, want inderdaad, op zondag hoef je hier verder weinig te ondernemen ;-).
@Annet: Gelukkig maar, want dat was het ook! Het is nogal lang geworden (mijn vriend: “Schrijf je een boek?”), maar het is ook vooral bedoeld voor mensen die tips willen voor als ze naar NY gaan of voor mensen die het gewoon heel leuk vinden om andermans reisverslag te lezen. Als ik mijn artikel zo zie, schrik ik ook een beetje van hoeveel we gedaan (en gegeten!) hebben. Toch voelde het niet zo. Er is ook een dag geweest dat we pas om 12 uur de deur uit gingen en eentje waarbij we al om 6 uur ‘thuis’ waren. Verder hebben we gewoon de blaren op ons voeten gelopen. Maar leuk was het zeker :-).
Ziet er allemaal super uit Femke.
En wat hebben jullie veel gedaan en gegeten in 6 dagen.
Dat pakken ze jullie niet meer af.
Moet er even tijd voor nemen om alles op mijn gemakje te lezen, wat een verslag heb je geschreven
Voor jezelf ook fijn dan kan je het altijd nog eens terug lezen.
Fantastisch reisverslag! Heerlijk om zo vol indrukken thuis te komen, want wat heb je veel gedáán! Groot gelijk, want naar NY ga je niet om te slapen tenslotte. Daar heb je hier de zondag voor ;-)
Mooi, flitsend verhaal. Het is wel duidelijk dat jullie genoten hebben, leuk te lezen!
@Jessica: Zeker, bedankt! Haha, neem de tijd. Wij vonden zes volle dagen oké, maar als er ook nog familie bezocht moet worden… Oh ja, en je wilt nog winkelen. Oef, sterkte ;-)
Je hebt genoten, ik lees het ;)
Mooie foto’s ook.
P heeft er een tijdje gewoond en ik moet nodig op bezoek bij m’n nicht en haar familie, dus NYC we komen eraan, hopelijk dit jaar nog!
Ohh de stress, want ik wil eten en shoppen hoe ga ik dat combineren!!! LOLOL