posted by on Bijgerecht, Gezond, Recepten, Snel, Soep, Vega

5 comments

De recepten die ik tot nu toe op mijn site plaatste waren zelf bedacht óf bestaand en aangepast óf ik vertaalde ze uit het Engels, waarbij ik ook de maatvoering omzette naar de Nederlandse. Ik was altijd van mening dat recepten die al ergens in het Nederlands online te vinden waren, niet op mijn site thuishoorden. Dat was een soort principekwestie: ik wilde geen contentvuller worden, zoals iemand dat laatst zo mooi tegen me zei.

Maar, inconsequent als ik ben, ga ik geheel van dit principe afwijken. Ik gebruik namelijk mijn site als database voor mijn favoriete recepten. Als ik in de supermarkt loop, bekijk ik via mijn telefoon smaakmaakster.nl om te zien welke boodschappen ik nodig heb. En als ik niet weet wat ik moet maken, ga ik naar mijn receptenindex en denk ik: oh ja, daar heb ik weer zin in!

Onderstaande recepten mogen dus niet ontbreken op de site. Want ook al komen ze bijna letterlijk van de Allerhande website en van allrecipes.nl, toch horen ze er op. Ze zijn namelijk simpel en ongelofelijk goed en ze behoren tot mijn favorieten. En wie weet straks ook wel tot die van jullie.

Wortel-kokossoep

Voor 4 personen:

 • 250 gram kipfilet, in reepjes gesneden
 • snuf komijn
 • eetlepel olijfolie
 • 500 gram geschrapte wortels, in plakjes gesneden
 • 400 ml kokosmelk
 • blokje kippenbouillon
 • 500 ml water
 • snuf peper en zout
 • theelepel gedroogde munt

Schenk de kokosmelk in een pan. Voeg bouillonblokje, water en de wortel toe. Zet de pan op middelhoog vuur. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten door pruttelen, tot de wortel iets zachter is geworden Pureer met een staafmixer en zet nog 10 minuten op laag vuur. Breng verder op smaak met peper en zout.

Vermeng ondertussen de kipfilet met de komijn en de olie. Bak de reepjes kip in een grilpan.

Verdeel de kip over 4 soepkommen. Schenk hierover de soep en bestrooi met een beetje munt.

Naanbrood

 • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
 • 200 ml warm water
 • 50 gram kristalsuiker
 • 3 eetlepel melk
 • 1 ei, losgeklopt
 • 2 theelepels zout
 • 500 gram bloem
 • 2 tenen knoflook, fijngeperst of gesneden
 • 4 eetlepels gesmolten roomboter

Vermeng het water met de gist. Roer door en laat 10 minuten staan. Roer de suiker, de melk, het ei en het zout erdoor. Voeg nu de bloem toe. Kneed op een werkblad, met daarop wat bloem, 6-8 minuten. Leg de bol deeg in een kom die geolied is met zonnebloemolie. Leg hierover een vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen.

Sla het deeg plat. Kneed de knoflook door het deeg. Maak bolletjes ter grote van een golfbal. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de bollen. Laat opnieuw rijzen. Dit keer een half uur. Dek af met een doek.

Zet de grill op de hoogste stand. Rol een deegbol heel dun uit. Bestrijk één kant met de gesmolten boter. Bestrijk ook het ovenrooster met boter. Leg het deeg met de bestreken kant naar boven op het ovenrooster. Bak meerdere broden (afhankelijk van hoeveel er in je oven passen) tot er donkere plekken ontstaan.  De rest van het brood moet wit blijven. Draai nu om. Beboter de bovenkant opnieuw en bak weer tot er donkere plekken ontstaan, in 2-4 minuten.

Gefrituurde bloemkool

Bijgerecht voor 4 personen:

 • halve bloemkool, gewassen en in gelijke roosjes gesneden
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 100 ml water
 • eetlepel Indiase currypasta (Patak’s)
 • 3 eetlepels fijngesneden koriander
 • 500-1000 ml zonnebloemolie (om in te frituren)

Maak het beslag door alle ingrediënten behalve de bloemkool te mengen. Roer goed door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten.

Schenk de zonnebloemolie in een pan tot een hoogte waarin de bloemkoolroosjes weg zouden zakken. Ik gebruik hiervoor een kleine wokpan. Verwarm daarna de olie op hoog vuur. Doop de bloemkool in het beslag. Bak de bloemkoolroosjes in delen tot ze lichtbruin zien. Zorg ervoor dat de olie tussendoor voldoende tijd krijgt om weer op te warmen.

Tags: , , , ,

5 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster

Trackback e pingback

 1. Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
  [...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor ...

Plaats een reactie