Obsessie

feb
2012
08

posted by on Drinken, Gezond, IJs, Recepten

3 comments

Soms heb ik (tijdelijke) obsessies.

Zo ben ik momenteel geobsedeerd door deze jurk van LaDress, die ik wil winnen.

Daarnaast denk ik dagelijks aan dit restaurant, waar ik naartoe wil. In die jurk.

Maar nu het echte leven…

Al dagen heb ik last van een behoorlijk smerige hoest met bijbehorende rochelgeluiden. En daar wil ik zo snel mogelijk vanaf. Dus nu heb ik een obsessie voor gember. Gember is niet alleen lekker (althans, dat vind ik) en scherp van smaak, maar schijnt ook nog eens ontzettend goed te zijn voor je keel. En dus drink ik nu gemberthee, warme gemberappelsap, gemberfruitsap en eet ik peren-karamel-gemberijs. In de hoop dat dat gerochel snel overgaat. Want in zo’n jurk en zo’n restaurant is dat natuurlijk niet heel charmant.

PS: Al die gember heeft niet veel geholpen, maar lekker was het wel.

Warme kruidige appelsap
Vroeger hadden we thuis een pakje met een kruidig mengsel staan wat we zo in de winkel kochten. Ik vermoed dat daar ongeveer dezelfde ingrediënten (+suiker) zaten. Omdat het voor mij niet zo zoet hoeft te zijn, voeg ik wat water toe.

  • 500 ml appelsap
  • 2 kruidnagels
  • 1 cm gember, geschild en in plakjes
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen, geplet
  • schijfje citroen
  • evt. water (200 ml)

Verwarm in een steelpan alle ingrediënten op laag vuur. Laat (met een deksel op de pan) alles nog 30 minuten door pruttelen. Schep de specerijen eruit en serveer warm.

Gemberthee

  • 500 ml water
  • 2 cm gember, geraspt
  • 1 kaneelstokje
  • eetlepel honing (of meer, naar smaak)

Verwarm in een steelpan alle ingrediënten op laag vuur. Laat (met een deksel op de pan) alles nog 30 minuten door pruttelen. Schep de specerijen eruit en serveer heel warm.

Gembervruchtensap
Antoinette maakte hem met wortels, maar die had ik niet in huis. Zonder gaf dit drankje ook een goede kick.

  • 3 perssinaasappels
  • 2 cm gember, fijngesneden
  • 1 appel, geschild en in partjes
  • 250 ml water

Pers de sinaasappels. Doe de sap, samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine. Mix alles fijn en koel nog even in de koelkast.

Peren-karamel-gemberijs
Gebaseerd op een recept van David Lebovitz, maar dan anders.

  • 300 ml slagroom
  • 1 cm gember, geschild en in plakjes
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 2 rijpe handperen, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • snuf zout
  • theelepel verse citroensap

Verwarm in een steelpan de slagroom met de gember. Breng kort aan de kook. Zet het vuur uit en laat staan tot gebruik.

Verwarm in een andere steelpan de suiker. Zet het vuur halfhoog. Zorg dat je een vochtige spatel of vochtig kwastje bij de hand hebt, hiermee kun je de suiker van de kanten afvegen. Beweeg een beetje met de pan om te ‘roeren’ (roer zelf niet!). Als het mengsel amberkleurig is, voeg je de peer voorzichtig toe. Doe dit van het vuur af. Zet de pan terug op laag vuur en laat nog 10 minuutjes doorkoken.

Laat een kwartiertje afkoelen. Haal de gember uit de slagroom en roer de helft van de slagroom door de perenkaramel. Voeg nu de rest van de slagroom, het zout en de citroensap toe. Roer goed door. Laat op kamertemperatuur komen en pureer. Laat nu nog helemaal afkoelen in de koelkast (ongeveer een half uur).

Maak af in de ijsmachine (20-30 minuten) of zet het ijs in een bakje in de vriezer. Als je voor dat laatste kiest, roer het ijs dan ieder uur om. Na 3-4 uur is het ijs eetbaar.

 

Tags: , , , , , , ,

3 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Es

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie