posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Marrakech (feb '12), Recepten, Reizen, Soep, Vega, Zoet

3 comments

Ik had ze jullie beloofd: recepten met een Marokkaans tintje. Van onze trip naar Marrakesh nam ik namelijk verschillende specerijen mee, het enige souvenir dat ons huis in komt. Zowel de Marokkaanse Rajae bij wie we een kookworkshop volgden als de kruidenverkoper bij wie we alles haalden, konden bij elk specerij vertellen waar het goed voor was: de keel, de bloedsomloop, het hart, buikpijn, huid, voor kinderen, menstruatiepijn. Welk kwaaltje je ook hebt, het wordt genezen met goed eten en drinken.

Marokkaanse kerrie, thee, een mengsel voor lamsvlees, paprikapoeder, thee, mint en natuurlijk ras el hanout gingen in de koffer mee naar huis.

De ras el hanout bestond bij ‘onze’ kruidenman uit wel 35 specerijen, die voor onze neus gemalen werden. Iedere ras el hanout is uniek: het bestaat onder andere uit kardemom, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, kurkuma, piment en gember. De verhoudingen zijn telkens anders, de inhoud ook. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij een Oosterse (super)markt, maar je kunt het ook zelf maken door gemalen specerijen te mengen. En als je wilt, kun je er zelfs Spaanse vlieg aan toevoegen voor een afrodiserend effect ;-)

Weer thuis vergeleek ik het meegenomen mengsel met de ras el hanout die ik nog had staan. De nieuwe bevatte duidelijk meer steranijs en kaneel en was ook een stuk donkerder van kleur. Ze zijn allebei geurig en goed bruikbaar, niet alleen als ik buik- hoofd- of hartpijn heb. Maandag werd et gebruikt in de soep, maar de komende tijd, kom je hem zeker nog eens tegen in een tajine.

Wortelsoep met Marokkaans tintje

Ja, dit is de derde wortelsoep die mijn site haalt… Maar ik hou gewoon heel erg van soep. En van wortel. Deze versie van wortelsoep is trouwens echt héél anders dan de andere soepen. We aten hem in een Frans-Marokkaans restaurant in Marrakesh. Thuis maakte ik hem na en dat lukte heel aardig. Het zoete van de honing, het scherpe van de prei, de olijfolie, de wortels, het specerijenmengsel, samen zijn ze helemaal goed.

Voor 4 koppen soep:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 winterwortels (ongeveer 400 gram), geschild, in blokjes van 1×1 cm
 • halve prei, gewassen en in ringetjes
 • 500 ml (kippen)bouillon
 • halve theelepel ras el hanout
 • 2 eetlepels honing
 • evt. peper en zout

Verwarm een eetlepel van de olijfolie in een pan. Voeg wortel en prei toe en bak ongeveer 5 minuten. Voeg de bouillon en de ras el hanout toe en kook nog 15 minuten op zacht vuur. Pureer alles met een staafmixer totdat een gladde soep ontstaat. Voeg water toe als je de soep te dik vindt. Voeg anderhalve eetlepel honing toe en roer dit goed door de soep. Laat nog een minuut of 5 op zacht vuur staan. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer met een klein beetje honing en de overige olijfolie.

Bish’milla!

Tags: , , , ,

3 reacties

 1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

 1. Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
  [...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na ...

Plaats een reactie