posted by on Bijgerecht, Recepten, Vega

2 comments

P1020884

Dit ovenschoteltje kun je eigenlijk met een heleboel groentes klaarmaken. Varieer met  (hardere) groenten in verschillende kleuren. In het kader van de opdracht met de vergeten groenten, gebruikte ik pastinaak, maar met raapjes of knollen is dit gerecht ook heerlijk.

Ovenschoteltje met Roseval aardappel, wortel en pastinaak
Gebaseerd op een recept van La Tartine Gourmande

Voor 2 personen:

  • 1 middelgrote Roseval aardappel, gewassen
  • halve winterwortel, geschild
  • pastinaak, geschild
  • teen knoflook
  • 200 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • theelepel tijmblaadjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • snuf peper en zout
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm in een steelpan de melk, slagroom, tijm, laurierblaadjes en een halve teen knoflook. Breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Laat op zacht vuur 5 minuten doorkoken. Zet het vuur uit en laat nog een half uurtje staan.

Snijd ondertussen (met een mandoline) de aardappel, winterwortel en pastinaak in hele dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik.

Vet twee kleine ovenschaaltjes (diameter 15 cm) of één grote (25 cm) in met boter. Snijd de andere helft van de knoflook in plakjes en leg deze op de bodem van de ovenschaaltjes. Leg nu een laagje pastinaak overlappend op elkaar in de schaaltjes. Doe er daarna een laag wortel en daarna een laag aardappelen over. Blijf net zolang vullen, om en om, tot alle groenten op zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Zeef het slagroommengsel, zodat de laurier, knoflook en tijm er niet meer in zit. Voeg aan de slagroom peper, zout, nootmuskaat en kaas toe. Schenk het room-kaasmengsel voorzichtig over de groenten.

Zet de schaaltjes ongeveer 50 minuten in de oven. Na ongeveer 20 minuten doe je er aluminiumfolie overheen, zodat de bovenkant niet aanbrandt.

Tags: , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie