posted by on Barbecue, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade, Snel, Vega

1 comment

P1020280

Ik heb een hekel aan pastasalades.

Ik weet dat heel veel mensen het leuk en gezellig vinden om een pastasalade te maken. En toch.

Ik heb een hekel aan pastasalades.

Het komt, denk ik, doordat ik vind dat pasta warm gegeten moet worden. En doordat ik pasta heel zwaar vind. En omdat er vaak héél veel ingrediënten in zo’n pastasalade gestopt worden. En het wordt ook altijd gepresenteerd als bijgerecht, terwijl één schep ervan een volwaardige maaltijd is (ik weet dat pasta in Italië geen hoofdgerecht is). Pastasalades zijn vaak ook klef. En misschien is het ook wel een beetje omdat ik een koolhydraatfobie heb (behalve dan bij allerlei toetjes en taarten). Dus daarom.

Ik heb een hekel aan pastasalades.

En toch ging ik deze week een pastasalade maken. Alleen maar door het bekijken van één van mijn favoriete foodblogs. De foto zag er goed uit, de ingrediënten spraken me aan en dus besloot ik om zelf ook zoiets te maken. En toen gebeurde er iets geks. Want het was goed en het was lekker en ik heb gewoon maar 75 gram pasta per persoon gebruikt, dus het was niet zwaar en het had daardoor ook niet zoveel koolhydraten. Het was fris en een beetje zuur en ook wel zoet door de courgette die een beetje gekarameliseerd was.

Ik heb nu een beetje minder een hekel aan pastasalades.

Als ik het ooit voor elkaar krijg dat mensen iets gaan eten wat ze normaal niet eten, alleen maar door een recept of een foto die ze op mijn website zien, dan ben ik ultiem gelukkig.

Zijn jullie allemaal al koriander aan het eten?

Pastasalade, maar dan lekker (en licht)
Dit zijn de ingrediënten voor een hoofdgerecht, maar je kunt er natuurlijk ook je lunch van maken. Ik zou dan 50 gram pasta per persoon gebruiken. Ook kun je het koud meenemen naar het strand of bij een picknick en je kunt het als bijgerecht bij de barbecue gebruiken. Eigenlijk is zo’n pastasalade heel multifunctioneel.

Voor 2 personen:

 • 150 gram pasta, het liefst een wat grotere pasta zoals vlinderpasta
 • halve courgette, in de lengte gehalveerd, in hele dunne plakjes
 • kleine teen knoflook, fijngesneden of geperst
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • halve rode ui, dun in ringetjes gesneden
 • handje pijnboompitten, geroosterd
 • klein stukje zachte geitenkaas (ongeveer een eetlepel per persoon)
 • snuf peper en zout

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het kookwater een eetlepel olie toe en schep tijdens het koken de pasta een keer door, om te voorkomen dat de pasta aan de bodem gaat plakken. Giet de pasta af en laat geheel afkoelen.

Zet ondertussen de ui in een bakje weg met de limoensap en een eetlepel olijfolie.

Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak daarin de courgette samen met de knoflook. Blijf goed doorscheppen. De knoflook en de courgette mogen niet aanbakken. Je ziet de courgette iets transparanter worden. Haal na een paar minuten van het vuur en laat afkoelen.

Meng alle ingrediënten in een schaal. Serveer op een bord. Kruimel daar de geitenkaas overheen en een flinke snuf peper en zout.

 

Tags: , , , , , ,

1 reactie

Trackback e pingback

 1. Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
  [...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie ...

Plaats een reactie