posted by on Recepten, Zoet

6 comments

Wandelvakanties, natuurvoedingswinkels, okselhaar, geitenwollensokken, Teva sandalen.

In dit rijtje had ik banana bread zo willen plaatsen. Een alternatieve, veganistische associatie had ik bij dit brood, dat eigenlijk een cake is. Ik had het nooit gegeten, ook omdat ik niet van banaan houd. En dus was er nooit een reden om bananencake te maken.

En toch. Ik ben zo verschrikkelijk nieuwsgierig. Naar álles.

Waarom zou ik dan niet iets klaarmaken waarvan ik denk dat het heel vies is, maar wat het misschien toch niet is? Ik kon het toch proberen?

Toen de bananencake bakte, dacht ik: gatver, het ruikt hier naar banaan. Maar lekker dat ie was! Niet droog en kruimelig, maar ook niet te smeuïg. Kruidig van smaak, maar ook niet té. Gezond, maar stiekem natuurlijk ook niet. En slechts een vleugje bananensmaak. En gemakkelijk te maken!

En toen bleek het ook nog eens een fantastische inzending voor het foodblog event van deze maand. Dit keer werd er niet om één, maar zelfs om drie recepten gevraagd: drie feestelijke lentehapjes voor vrienden en familie voor in de picknickmand.

Oei. Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember en limoen. Allemaal voor in de picknickmand van Jacobien, die het thema van het foodblogevent van deze maand bedacht. Ik ken haar niet, maar of ze nu wel of geen okselhaar, Teva slippers of geitenwollensokken heeft, smakelijk vindt ze deze cake vast!

Bananencake (banana bread)

Baking soda (oftewel natriumbicarbonaat of dubbel bakkende soda) vind je bij de toko. Het wordt in sommige Aziatische keukens gebruikt om vlees of groenten zachter te maken, maar we kennen het ook als rijsmiddel.

Voor één cake (ongeveer 15 plakjes):

 • theelepel baking soda (4 gram)
 • 250 gram bloem
 • kwart theelepel zout (1 gram)
 • 125 gram boter
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 375 gram gepureerde rijpe banaan
 • halve theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht). Vet een cakeblik in met boter.

Meng baking soda, zout en bloem in een kom. Klop de boter met de suiker in een andere kom tot het helemaal zacht en gemengd is. Mix hierna de eieren er één voor één doorheen. Schep nu de gepureerde banaan en de kaneel erdoor. Als alles gemengd is, voeg je ook het bloemmengsel toe. Roer dit erdoor tot alles opnieuw gemengd is.

Schenk het beslag  in het cakeblik in bak in het midden van de oven in ongeveer 55 minuten af.

Tags: , , ,

6 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Maaike
 3. Smaakmaakster
 4. Smaakmaakster
 5. Nienke

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie