posted by on IJs, Recepten, Snel, Vega, Zoet

10 comments

Al een paar weken geleden zag ik allerlei vrolijke tweets voorbij komen van mensen die al rabarber in huis hadden. Aangezien ik zelf ook dol ben op de rode zure stengels van de rabarberplant, vroeg ik mijn marktman iedere zaterdag of hij het ook al in zijn kraam had. Telkens was zijn antwoord: “Nee, te duur!”

Dolblij was ik toen ik vorige week ein-de-lijk rabarber zag liggen. Niet in zijn kraam, maar in de supermarkt. En ja, het was best prijzig: 3,50 euro voor vier stevige donkerrode stelen. Maar dat had ik er graag voor over, want deze rabarber gaf me nóg meer een lentegevoel dan die zon die deze week al zo lekker scheen. (En nu de zon ineens weer verdwenen is, ben ik blij met het bakje rabarberijs dat nog in de vriezer staat)

Sinds ik ontdekte hoe leuk en gemakkelijk ijs maken is, probeerde ik al een hoop variaties: sorbets, roomijs, slagroomijs, yoghurtijs. Deze keer maakte ik van de klassieke combinatie rabarber en aardbeien, drie ijsvarianten. Van zeer simpel tot erg gemakkelijk. En allemaal heerlijk van smaak.

Rabarber-aardbei (yoghurt) ijs

 • 225 gram rabarber
 • 150 ml water
 • 150 gram suiker
 • Halve theelepel citroensap
 • Halve theelepel vanille-aroma
 • 225 gram aardbei
 • (300 gram vanille-roomijs)
 • (350 gram Griekse stijl yoghurt)

Was de rabarber, verwijder evt. bladeren en de witte stukken van boven en van onderen. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 3 cm. Meng de rabarber met het water en de suiker, citroensap en vanille in een steelpan. Breng aan de kook en laat 15 minuten op zacht vuur staan. Roer regelmatig door. Haal van het vuur af en roer met een vork door tot de draadjes van de rabarber allemaal los zijn.

Pureer de aardbeien in een keukenmachine of snijd ze heel klein. Meng door het rabarbermengsel. Je hebt nu een rabarber-aardbeiencompote die je zo kunt eten of waar je ijs van kunt maken.

De meest simpele versie: Vermeng de afgekoelde compote met vanille-roomijs. Roer dit goed door elkaar en vries in. Roer ieder half uur even door.

Voor sorbetijs: Laat de compote afkoelen in de koelkast tot het door en door koud is. Maak het ijs nu af volgens aanwijzingen van de ijsmachine. Zonder ijsmachine: doe het mengsel over in een diepvriesbak. Zet in de vriezer. Roer na een uur om. Roer daarna ieder half uur om, om ijskristallen te voorkomen. Na ongeveer 3,5 uur eetbaar.

Voor rabarber-aardbei-yoghurtijs: Laat het mengsel uitlekken. Het sap gebruik je nu niet, maar kun je bijvoorbeeld later eten in combinatie met yoghurt en muesli. Het uitgelekte mengsel koel je goed in de koelkast. Meng dit met de Griekse yoghurt. Maak het ijs nu af volgens aanwijzingen van de ijsmachine. Zonder ijsmachine: doe het mengsel over in een diepvriesbak. Zet in de vriezer. Roer na een uur om. Roer daarna ieder half uur om, om ijskristallen te voorkomen. Na ongeveer 3,5 uur eetbaar.

Tags: , ,

10 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster
 3. Smaakmaakster
 4. Es
 5. Smaakmaakster

Trackback e pingback

 1. Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
  [...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...]

Plaats een reactie