posted by on Recepten, Vega, Zoet

6 comments

Kom op, geef maar toe, ik ben toch niet de enige die dit heel lang dacht?

Dat ‘rinse’ van Rinse appelstroop, dat dat het merk was.

Maar dat is het dus niet. Rinse is een bijvoeglijk naamwoord. Het is een eigenschap, een kenmerk. Van die appelstroop dus. Rinse betekent gewoon dat die appelstroop friszuur is. Net als een appel dat kan zijn. Of een wijn. Rinse dus. Friszuur.

Taart van rinse appelstroop

De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij  is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige smaak hebben. Het friszure haal je uit de granaatappelpitjes die op de taart liggen. Het recept komt van het fantastische Gartine over wie ik al eerder enthousiast schreef.

  • eetlepel zonnebloemolie
  • 100 gram roomboter
  • 250 gram koekjes (bastogne, biscuit of een mix daarvan), vermalen
  • 5 blaadjes gelatine
  • 80 ml melk
  • 350 gram appelstroop
  • 400 ml slagroom
  • 20 gram poedersuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 75 gram granaatappelpitjes
  • 100 ml 7up

Vet een springvorm van ongeveer 24 cm in vet de zonnebloemolie. Smelt de boter en vermeng dit met de vermalen koekjes. Bedek de bodem en de zijkanten van het bakblik met het boter/koekjesmengsel en zet weg in de koelkast.

Laat de gelatine weken in koud water. Verwarm de melk met de appelstroop op laag vuur en roer met een garde tot de klontjes er uit zijn. Laat niet koken. Haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in de warme melk. Roer weer door en zorg dat er geen klontjes inzitten.Laat afkoelen.

Klop slagroom en suiker samen lobbig. Roer het appelstroopmengsel hier door. Blijf goed roeren, zodat de appelstroop niet onderin zakt. Schenk het mengsel in de bakvorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Week het laatste blaadje gelatine in koud water. Verwarm de 7-up op laag vuur. Haal van het vuur af en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Meng goed en laat helemaal afkoelen.

Strooi de granaatappelpitjes over de taart en schenk hierover de 7-upgelatine. Serveer als de gelatine steviger geworden is.

Tags: , , ,

6 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Annet
  3. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie