posted by on Bijgerecht, Gezond, Soep, Vega

3 comments

IMG_0248

Terwijl wij in de warmte van de Amerikaanse westkust zitten, schijnt het in Nederland rotweer te zijn. De zomerse recepten zal ik later plaatsen. Nu is het tijd voor een bakje hete soep.

In dit recept gebruik ik tomaten uit blik. Ik vroeg me af of dit ongezonder is dan verse tomaten. Het antwoord? Tomaten uit blik zouden juist gezonder zijn, omdat bij de verwerking minder vitamines verloren gaan. Andere bronnen zeggen weer dat het blik kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Met de tomaten zelf is dus niets mis. Je behoudt de vitamines én lycopeen, de stof die helpt tegen rimpels en die anti-oxideert. Conclusie: gebruik tomaten uit een pak, dat is misschien beter voor het zaad én het bevat meer vitamines dan verse tomaten.

Het grillen van de paprika’s kost wat werk en tijd. Als je er heel geen zin in hebt, kun je gegrilde paprika’s uit een potje gebruiken (ik vind dat er teveel olie in zit) of het grillen overslaan en de paprika’s dus naturel gebruiken (in grof gehakte stukken bakken, vel eraan laten) Je mist dan natuurlijk wel de grilsmaak.

Simpele gegrilde paprika-tomatensoep

Voor vier koppen soep:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • kleine rode ui, in stukjes
  • teentje knoflook, fijngesneden of geperst
  • kwart rode peper, heel fijn gesneden
  • 3 gehalveerde paprika’s, zaadlijsten verwijderd
  • (verse tomaten)
  • blokje (rundvlees)bouillon
  • 1 blik of pak van 400 gram tomatenblokjes naturel
  • 500 ml gekookt water
  • peper en zout
  • Evt: yoghurt – basilicum/koriander/peterselie

Bereiding:
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg de paprika’s met de bolle kant naar boven op een rooster. Schuif het rooster boven in de oven. Ik doe daaronder mijn bakplaat, zodat de paprika daarop drupt en niet in de oven zelf. Gril de paprika 15 minuten, tot je zwarte plekken op de paprika ziet ontstaan. Doe de paprika’s in kom. Dek de kom af met folie. Wacht weer 15 minuten.

Als je ook verse tomaten gebruikt: verwijder de steelaanzet van de tomaten. Snijd met een scherp mesje een kruisje in de tomaat. Leg in een bakje. Overgiet met kokend water. Laat rusten. Verwijder de schil en snijd in blokjes.

Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak daarin de gesneden rode ui, knoflook en rode peper, een minuut of 5. Zet even apart, want de paprika’s moeten nog gegrild worden.

Pel het vel van de paprika’s. Dit zou makkelijker moeten gaan doordat de paprika nog even gestoomd is in de kom. Snijd de paprika in grove stukken. Voeg het toe aan de pan met het uienmengsel. Bak samen nog 5 minuten op middelhoog vuur.

Voeg de blikken of pakken tomaat (en evt. verse tomaat) toe. Meng het bouillonblokje met 500 ml water. Schenk hiervan ongeveer de helft bij de soep. Bewaar de rest, zodat je dit later eventueel toe kunt voegen. Laat de soep koken, zet het vuur lager. Laat nog 15 minuten op het vuur staan met het deksel op de pan. Mix de soep voorzichtig met een staafmixer. Voeg meer bouillon toe als je de soep te dik vindt, voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer met een schepje yoghurt en een paar blaadjes basilicum, koriander of peterselie. Of…

——

Ik heb hier nog een rucolapesto bij gemaakt. Het is een lekkere toevoeging, maar niet per se nodig.

Rucolapesto

  • 20 gram pijnboompitten
  • teen knoflook
  • peper en zout
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • flink wat olijfolie
  • handvol rucola

Meng met een mixer alle ingrediënten behalve de rucola. Snijd de rucola met de hand heel fijn. Als je het met de mixer snijdt, wordt de rucola bitter. Voeg de rucola toe aan de andere ingrediënten. Serveer een theelepeltje van de pesto op een kop soep.

Tags: , ,

3 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Ellen van Pernis

Trackback e pingback

  1. Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
    [...] Het geschreven recept vind je hier. [...]

Plaats een reactie