posted by on Gezond, Recepten, Snel, Uitdaging 30, Vega, Zoet

13 comments

Ken je deze vrouw? Zo’n vrouw die nooit een traktatie overslaat, alle koekjes op het werk opeet en ook nog eens heel erg graag zelf dingen kookt en bakt. Zo’n vrouw die soms klaagt dat ze te zwaar wordt, maar dus alles lijkt te kunnen eten en toch slank blijft. Irritant, toch?

Zo’n vrouw ben ik.

Nummer 10 van de uitdagingenlijstbedenk een calorie-arme taart’, kwam natuurlijk van een vrouw. Drie verschillende vrouwen zelfs. Zij wilden allemaal dat ik iets bedacht wat je zonder schuldgevoel kon maken en eten op een verjaardag of bij een feestje.

Ik heb m’n bouw mee, ik vind sporten best leuk, ik weet heel goed wat er in mijn eten zit, maar daarnaast ben ik ook nog eens een verschrikkelijke compensatie-eter. Ik gebruik dus volop roomboter, chocolade, volle vette yoghurt en melk, suiker en eieren bij het bakken van taarten. Maar dan eet ik ‘s avonds wel een salade en dan sport ik nog een keertje extra. En daarnaast heb ik dus waarschijnlijk ook wel het geluk dat ik niet zo snel aankom.

Voor deze opdracht moest ik mijn gewoontes opzij zetten en bedenken hoe ik zo weinig mogelijk calorieën in een taart kon verwerken. Ik nam contact op met Bluebelle, Claire van den Heuvel. Zij schrijft voor verschillende bladen (o.a. Delicious. magazine) over gezond eten en is food coach.

Ook zij gaf aan dat ze niet zo van de low-calories is en ze gaf me wat algemene tips waarmee ik aan de slag kon. Ik wilde verschillende taarten maken, die op allemaal op hun manier gezonder zijn dan de gemiddelde taart. Eieren, roomboter en andere calorierijke producten zou ik proberen mijden.

Van light-producten ben ik ook geen fan. Zoetstoffen vind ik vaak vies smaken en toen ik in de supermarkt een vergelijkend warenonderzoekje deed, viel me vooral op dat light-producten bijna altijd minder calorieën maar toch meer koolhydraten en suikers bevatten.

Ik verdiepte me, op aanraden van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart die ik voor de glutenvrije opdracht maakte, aan, waardoor de taart nog slanker werd. Ik las recepten van chocoladetaarten gemaakt van avocado’s en dadels (tja) en besloot daar niet aan te beginnen. Mijn taarten moesten toch ook nog wel bij mij passen.

Ik ging opnieuw aan de slag met producten die ik niet kende. Ook voor deze opdracht bezocht ik weer de plaatselijke biowinkel. Mijn voorraadkast puilt inmiddels uit met glutenvrij, lactosevrij, suikerarm, tien meelsoorten, negen soorten noten en twaalf soorten bessen. Uiteindelijke resulteerde deze opdracht in wel vier verschillende taarten, die op hun manier allemaal gezond zijn.

De eerste taart is er eentje met appel, zoeter gemaakt met amandelmeel. De tweede is de pompoentaart, zonder korst en gezonder door de vervanging van kokosmelk door gewone melk. De derde taart is helemaal raw, gemaakt van pecannoten met de structuur van een cheesecake. De laatste taart is net als ik en heeft van alles een beetje: een combinatie van raw, vegan, maar ook gelatine, magere kwark en (soya)slagroom ;-). De taart compenseert zichzelf, zeg maar.

Ik ga hier echt niet vertellen dat het beter is om iets anders te kiezen dan slagroomtaart. En dat het gezonder is om een klein stukje te nemen van een taart die je lekker vindt, in plaats van een grote van iets wat je vies vindt. Flauw vind ik dat, dat soort adviezen. Doe maar gewoon waar je jezelf gelukkig bij voelt.

Claire inspireerde me vooral om eens andere producten te gebruiken. Zo zei ze dat ik eens volkorenbladerdeeg in plaats van roomboter bladerdeeg moest gebruiken. Ook bedacht ik dat zo rijp mogelijk fruit een taart zoeter kan maken. En ook ongebrande en ongezouten noten kunnen veel vervangen: een deel van je bloem of bijvoorbeeld een deel van koekjes voor een taartbodem.

Ik gebruikte in plaats van suiker dit keer honing en agave nectar*. Daarnaast vond ik een hoop zogenaamde super foods (zoals chia, hennep, acai, goji bessen en cacao nibs), die veel goede vetten en vitamines bevatten. Sowieso probeerde ik het gebruik van geraffineerd voedsel te beperken, omdat daar weinig tot geen goede voedingsstoffen zitten. En sommige taarten hebben geen korstbodem nodig. Allemaal trucjes waarmee ik mijn taarten gezonder maakte.

Het was niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg lekker. Gisteren Twitterde ik al wat foto’s van mijn taarten de wereld in. Mijn broer vond de bodem van de raw food taart op een kattenbak lijken. Helaas woont hij net iets te ver weg om even te komen proeven. Hij was heerlijk! (en met de vulling erover zag je helemaal niet dat de bodem wat korrelig was). Verschillende mensen vroegen zich al af een gezonde taart lekker kon zijn. En ja, dat kon. Mijn vriend werd behoorlijk om de tuin geleid door de cashewtaart (“Is dit cheesecake?”) en zei dat hij in één taart de boter miste. Inderdaad, de enige taart waar wel boter in zat.

Bedankt voor de leerzame opdracht, Caryn, Johanna en Yvonne! Claire, bedankt voor je hulp. Weer een uitdaging voltooid!

* hierover zijn de meningen verdeeld. Agave nectar bevat veel fructose, dus of het nu echt goed voor je is, is voor mij nog steeds een vraag.

Appel galette

Dit is de enige taart waarin ik boter gebruikte. Roomboter bevat behoorlijk wat calorieën, maar schijnt nog altijd een stuk gezonder te zijn dan margarine. Voorlopig vervang ik die dus niet. Ik heb wel een deel van de bloem vervangen door amandelmeel. Hierdoor werd het deeg iets zoeter (en calorierijker), maar omdat de zoetheid uit de onbewerkte noot kwam, is dat niet erg (goede vetten, blabla).

Voor een taartje van 20 cm (8 punten):

 • 100 gram bloem
 • 25 gram amandelmeel
 • snuf zout
 • 90 gram boter (680 calorieën!)
 • 2 eetlepels ijswater
 • 1 appel (ik gebruikte een Jazz)
 • 1 eetlepel agave nectar – bruine suiker of honing
 • snuf kaneel
 • halve theelepel verse gember, fijn geraspt
 • theelepel citroensap
 •  15 gram amandelmeel = 100 calorieën
 • 25 gram grof gehakte walnoten

Meng de bloem, het amandelmeel en zout in een mixer. Voeg de klontjes boter toe en mis tot je een korrelig beslag hebt. Voeg 2 eetlepels ijswater toe. Mix tot het beslag bindt. Haal het nu uit de mix. Vorm er met je handen een deeg en daarna een schijf van. Leg een uur in folie in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Snijd de appels in hele dunne plakjes. Vermeng met de agave nectar, gember, citroensap en kaneel. Rol de schijf deeg uit tot een cirkel van ongeveer 25 cm. Het is niet erg als de cirkel niet netjes rond en een beetje karteltjes aan de buitenkant heeft. Strooi nu de 20 gram amandelmeel over het midden van de schijf. Laat aan de randen 2 cm vrij.

Verdeel nu de appels netjes over het amandelmeel. Strooi de walnoten erover. Vouw de rand om naar binnen, tot over de appels. Leg op een stuk bakpapier en bak in 15 minuten in de oven. Als de noten nu bruin zijn en de korst ook, leg je er een stuk bakpapier op en bak je de taart nog eens 15 minuten. Breng nu over op een rooster en bak de taart nu de taart helemaal af in 10 minuten.

Serveer eventueel met een beetje crème fraiche met agave nectar.

Pompoentaart (de slankere versie)

Deze pompoentaart maakte ik al eerder voor de glutenvrije opdracht. Ik verving nu een deel van de kokosmelk (erg vol, vet en smaakvol) voor halfvolle melk. Dat scheelde meer dan 250 calorieën. Ook verving ik de tapiocabloem door tarwebloem. In voedingswaarde maakte dat nauwelijks iets uit. ook verving ik een deel van de suiker voor agave nectar. Niet alles, want suiker bepaalt mede de structuur van hetgene wat je bakt.

Voor een taart van 20-24 cm (12 punten):

 • 2 eetlepels zonnebloemolie (om in te vetten)
 • 450 gram gepureerde pompoen (in blokjes snijden, 45 min op 150 graden in de oven en dan pureren)
 • 200 ml kokosmelk (360 calorieën)
 •  200 ml halfvolle melk (90 calorieën)
 • 2 eieren (80 calorieën per stuk)
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels agave nectar
 • 100 gram tarwebloem
 • snuf zout
 • eetlepel koek- en speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Vet een bakblik in van 20-24 cm met een beetje zonnebloemolie. Meng alle ingrediënten samen in een mixer. Werk van boven naar beneden, dus meng eerst de natte ingrediënten en doe er daarna pas de droge ingrediënten bij. Schenk het beslag in de ingevette bakvorm. Zet in het midden van de oven. Zet na 45 minuten de oven uit. Laat de taart in de oven staan. Haal na ongeveer een uur uit de oven.

Raw cheesecake van cashewnoten

Van raw food wist ik eigenlijk weinig. Dat het gezond is om niet altijd bewerkt voedsel te eten, begreep ik wel, maar om daar nu een levenswijze van te maken, gaat me net iets te ver. Wat vaker raw eten lijkt me helemaal niet verkeerd. De zogenaamde super foods die in deze taart zitten (de moerbeien en cacao nibs) en de noten, leveren behoorlijk wat goede bouwstoffen. De bodem van deze taart bedacht ik zelf, geïnspireerd door bestaande raw recepten waarbij dadel gebruikt wordt als bindmiddel. Ik verving dit door de moerbeien. Raw chocolade kan best bitter zijn, maar was, in combinatie met de andere ingrediënten, prima van smaak. Kokosolie kende ik ook niet. het smaakt naar kokos (goh) en wordt bij afkoeling hard, net als boter. De vulling van de taart is gebaseerd op het recept van the Rawtarian.

Voor een taartje van 20 cm (8-10 punten):

 • 75 gram moerbeien
 • 30 gram cacao nibs
 • 50 gram gezouten pecannoten (of ongezouten en een snuf zout)
 • 250 gram cashewnoten
 • 50 ml citroensap
 • 40 ml agave nectar
 • 50 ml kokosolie
 • 100 gram frambozen, om te versieren
 • 50 ml water
 • theelepel agave nectar
 • 20 gram cacao nibs, om te versieren

Week de cashewnoten in wat water. Vermeng de moerbeien, cacao nibs en pecannoten met een mixer tot het zo fijn mogelijk en plakkerig is. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en sprei het moerbeienmengsel uit over de bodem. Zet een uur in de koelkast.

Laat de cashewnoten uitlekken en meng in een keukenmachine met het citroensap, nectar en de kokosolie. Zorg dat je alles zo fijn mogelijk maalt zodat je een gladde structuur van de taart krijgt. Voeg eventueel water toe om het mengsel gladder te maken (ik gebruikte nog vijf eetlepel water). Als je mengsel de juiste structuur heeft, schenk je het over de bodem van je taart. Zet een uur in de vriezer en daarna nog 2 uur in de koelkast.

Meng een deel van de frambozen (ongeveer 30 gram) met 50 ml water in een pannetje samen met een theelepel agave nectar. Verwarm op laag vuur, pureer de frambozen met een vork en laat het vocht iets inkoken. Laat afkoelen. Schenk dit over de taart en versier met de rest van de frambozen en de cacao nibs.

Kwarktaart zoals ik

Deze taart past echt heel erg bij me. Alle contrasten zitten erin: een raw bodem, lekker gezond, magere kwark, toch iets zoets toevoegen, gelatine, dus niet vega. De bodem is gebaseerd op bestaande raw recepten. Ik vind hem zo erg lekker. Het was fijn om een vervanging voor gemalen koekjes met boter te ontdekken.

Voor een taartje van 20 cm (1o punten):

 • 70 gram walnoten
 • 50 gram geraspte kokos
 • 100 gram verse dadels
 • snuf zout
 • 250 gram magere kwark
 • 75 ml soyaslagroom of gewone slagroom
 • 4 gelatineblaadjes
 • 1 eetlepel agave nectar
 • 100 ml water
 • 50 gram rijpe aardbeien, in stukjes
 • 100 gram rijpe aardbeien, om te versieren
 • 100 gram bosbessen, om te versieren

Verwijder de pitten uit de dadels en vermaal de ingrediënten van de taartbodem in de keukenmachine. Druk, met een lepel of met de hand, het mengsel op een taartbodem van ongeveer 20 cm. Maak ook een opstaand randje. Zet minstens een uur in de koelkast.

Leg de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm 50 gram aardbeien met 100 ml water en 1 eetlepel agave nectar in een pan. Knijp na 5 minuten de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de aardbeien in het warme water. Roer goed door, zodat er geen klontjes ontstaan. Laat niet koken.

Meng de soyaslagroom met de kwark. Schep nu ook het aardbeiengelatinemengsel erbij. Schenk over de bodem van de taart en zet minstens vier uur in de koelkast. Versier met nog eens 100 gram aardbeien en 100 gram bosbessen.

Tags: , , , , , ,

13 reacties

 1. Paula
 2. Smaakmaakster
 3. geraldine
 4. Smaakmaakster
 5. Joyce
 6. Nienke
 7. Smaakmaakster
 8. Nienke
 9. Nienke

Trackback e pingback

 1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
  [...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, ...
 2. Magere taarten « Bolleman bakt
  [...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best ...

Plaats een reactie