posted by on Recepten, Uitdaging 30, Zoet

6 comments

Smaakmaakster: queen of pastry

Was het maar waar…

De uitdagingenlijst bevat een paar opdrachten waarbij ik moet gaan bakken. De verjaardagstaarten klaarmaken en decoreren, een recept bedenken voor een zo calorie-arm mogelijke taart en het ultieme cheesecakerecept plaatsen. Allemaal bakopdrachten waarover ik me op de één of andere manier geen zorgen maak.

Maar het echte werk zit ‘m in uitdaging 19, een Gateau Mariette klaarmaken. Daarvoor moet ik me een aantal banketbakkersdisciplines eigen maken. Deze taart bestaat namelijk uit verschillende lagen korstdeeg, vulling én slagroomsoesjes. Een hele opgave voor iemand die graag de koningin van het gebak wil zijn, maar dat nog lang niet is, omdat ze…

A. Een slechte analoge weegschaal bezit
B. Niet heel precies is en liever de dingen op gevoel (of op de gok) doet
C. Liever met noten en fruit in plaats van met slagroom, suiker en ‘vol’ deeg werkt

Om de opdracht toch goed uit te voeren, begon ik met het oplossen van mijn eerste struikelblok. Ik kocht dus een digitale weegschaal. Degene die ik had zag er vooral mooi uit, maar bij het afwegen van mijn ingrediënten zat ik er gemakkelijk een gram of 20 naast, puur omdat die streepjes op mijn weegschaal zo onduidelijk waren. Afgelopen weekend kocht ik daarom zo’n digitaal dingetje. Ik koos de goedkoopste, met het idee dat er toch weinig mis kon zijn met een weegschaal.

Tja, je voelt ‘m al aankomen.

Na dertig seconden gebruik, ging het display van de weegschaal weer op zwart. Heel onhandig als je niet direct het juiste gewicht van je ingrediënt te pakken hebt. Heb je bijvoorbeeld 50 gram van iets nodig, maar zit er 40 gram in het bakje en wil je er dus nog 10 gram bij doen, dan moet dat dus wel binnen dertig seconden, want anders slaat dat stomme ding uit. Maar goed, het afwegen lukte, uiteindelijk.

Ik oefende alvast met één onderdeel van de taart, de slagroomsoesjes. Na een poging met een recept zonder melk, was ik zeer te spreken over deze versie van mijn soesjes: ze waren mooier gaar (misschien iets té), beter van structuur en het deeg was gemakkelijker te verwerken.

Om de hele taart te maken moet ik nog even oefenen -wie kan er bijvoorbeeld normaal met zo’n spuitzak omgaan?-, maar het begin is er. Ik maakte soesjes in een handomdraai en voelde me heel even een beetje queen of pastry.

(Slagroom) soesjes
Ik probeerde verschillende recepten voor ik bij deze uitkwam. Het recept komt uit een filmpje van Marco Poldervaart. Ik halveerde de hoeveelheden die hij gebruikt. Later zag ik dat Tijm en Suikerbiet dezelfde verhoudingen gebruikt in de video op zijn site.

Voor 15-20 soesjes (afhankelijk van de grootte):

 • 50 gram water
 • 50 gram melk
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • snuf zout
 • 2 eieren

Vulling:

 • 150 ml slagroom
 • 3 eetlepels poedersuiker

En verder:

 • een spuitzak

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Verwarm in een steelpan het water met de boter en de melk tot het kookt. Haal even van het vuur af en roer nu de (gezeefde) bloem en het zout erdoor. Zet dit op laag vuur. Blijf mengen met een spatel. Gaar het deeg in een paar minuten. Haal van het vuur af. Laat iets afkoelen, zodat je eieren niet meteen stollen als je ze toevoegt.

Voeg nu de eieren één voor één toe. Meng dus eerst één ei door het beslag, voor je de volgende toevoegt.

Spuit met een spuitzak gelijke soesjes op een ingevette bakplaat. Druk met een natte vinger de puntjes van de soesjes iets in, zodat de soesjes vlakker worden. Bak af in ongeveer 20-25 minuten.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Vul de soesjes daarmee door een klein gaatje ind e onderkant van het sosje te maken.

Tags: ,

6 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster
 3. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie