posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Uitdaging 30, Vega

10 comments

Maak een Hollandse maaltijd met een moderne twist (uitdaging 16)

Deze opdracht werd me gegeven door collega J. Dus toen ik haar afgelopen dinsdag trots vertelde dat ik snertbitterballen had gemaakt, dacht ik dat ik er klaar mee was. Ze keek me echter zo streng aan, dat ik ging twijfelen en begon te sputteren dat ik het ook niet zo goed wist…

Bitterballen zijn natuurlijk een snack en geen maaltijd. Maar wat was nu modern? Alle ingrediënten waren er toch vroeger ook al? En een nieuwe bereidingswijze? Wat is dat dan? Moet ik het gewoon anders presenteren? Ik bedacht dat ik misschien toch meer uit de opdracht moest halen. “Gewoon iets vernieuwends, dat je de ingrediënten anders gebruikt of iets toevoegt.”

Dus vanmiddag maakte ik na boerenkoolkoekjes (mislukt) en de snertbitterballen (vorige week al een hype op Facebook) toch ook nog maar hutspotburgers. En ze waren goed! En lekker! Maar ze verdienen een betere naam. Want hutspotburger, tja, dat klinkt vast niet heel aantrekkelijk.

Ik werd geïnspireerd door een recept dat ik online vond (anders was ik nooit op die cornflakes gekomen) en gaf daar een eigen draai aan. Het had de ingrediënten van hutspot, maar smaakte zoeter, lekkerder, kruidiger en veel beter (en vooral moderner natuurlijk). Dit recept is echt het proberen waard. Wij aten het als lunch, maar je kunt het ook prima ‘s avonds verorberen met een lekkere salade erbij.

Klaar! Toch, J?

(Ik weet nog niet wat ik moet schrijven over de snertbitterballen, dus daar kom ik later nog op terug)

Koekjes van wortel en zoete aardappel

Om het nog meer op hutspot te laten lijken, kun je stukjes rookworst en spekjes (of klapstuk) toevoegen. Ik vond dat zelf niet echt nodig, omdat onderstaande versie vullend genoeg is en het natuurlijk ook vetter wordt door het (gebakken) vlees.

Voor 6 stuks:

 • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
 • 1 winterwortel (met ongeveer hetzelfde volume als de aardappel), geschild en in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
 • 2 sjalotjes, gesnipperd
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 50 gram cornflakes, vermalen
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
 • peper en zout

Kook in wat water de aardappel en wortel in ongeveer 8 minuten tot ze zacht zijn. Giet af. Fruit ondertussen de sjalotten in de olie. Vermeng de vermalen cornflakes, eieren, peterselie en peper en zout.

Stamp de aardappel en de wortel grof met een stamper voor stamppot. Vermeng met het cornflakesmengsel. Vorm burgers van gelijke grootte (6 stuks) en laat in de koelkast minstens 15 minuten opstijven.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Bak hierin op middelhoog vuur de burgers 5 minuten aan beide kanten, tot ze bruin zien.

Tags: , , , , , , , ,

10 reacties

 1. Smaakmaakster
 2. Smaakmaakster
 3. Smaakmaakster
 4. Smaakmaakster
 5. judith

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie