posted by on Uitdaging 30

10 comments

Couscous is Marokkaans, merguez Algerijns, varkensvlees was natuurlijk uit den boze en ook verse koriander (jammer!) wordt nauwelijks gebruikt. Maar wat is nu typisch Turks?

Dat moest ik me afvragen voor het uitvoeren van de veertiende uitdaging van de lijst: Bereid een Turkse barbecue met alles erop en eraan: vlees, salades, etc. Ik moest me dus gaan verdiepen in de keuken van één land, interessant!

Ik haalde al mijn boodschappen bij de Turkse winkel en bij een Turkse kraam op de markt. Geen AH, geen Jumbo, alleen daar. De meest gebruikte ingrediënten zijn lamsvlees, rundvlees en natuurlijk kip. Kruiden doe je met peterselie en munt. Ook paprikapoeder, komijn, knoflook en komen veel voor in de Turkse keuken. En bij de barbecue drink je ayran en raki. Dat laatste kon ik hier niet krijgen, maar bier en wijn (al in huis) smaakten ook prima bij de gerechten.

Voor bij de borrel had ik nootjes, dadels en mais. Als hapje gekruide pepers, champignons, olijven en brood met smeersels met veel (héél veel) knoflook. Daarna salades: postelein met sumak, bulgur en een linzenschotel. Op de barbecue pepers gevuld met feta, lamskoteletten, drumsticks, shish kebab en köfte. En na natuurlijk thee en heel veel tatli, zoetigheid in de vorm van baklava, Turks fruit en kadayif. En op de achtergrond de cd van Tarkan, want andere Turkse artiesten kende ik niet ;-).

Vier bezoekjes in drie dagen aan de Turkse winkel, talloze zoektochten op het internet naar recepten, een ontzettend gezellige avond, een leerzame opdracht, een camera die naar de vuurkorf stinkt, een keuken die voorlopig nog wel even naar knoflook ruikt én wat nieuwe producten in mijn voorraadkast, dat was de opbrengst van deze uitdaging. Michelle, bedankt voor deze leuke opdracht! Nog zes te gaan…

Drie ingrediënten die ik niet kende vóór het uitvoeren van deze opdracht:
Saleb: de wortelknol van bepaalde orchideeën waarmee je een warme melkdrank kunt maken. Ik vond alleen een aroma en maakte er roomijs van.
Nar aromali sos: granaatappelsiroop: molasse gemaakt van granaatappels. Ik gebruikte dit samen met yoghurt, paprika en knoflook om de kip te marineren.
Ihlamur: lindebloesems om thee van te trekken. Dat deden we dus ook. We lieten de suiker achterwege.

Voor de echte bbq- die hards onder jullie: zwart vlees en alleen briketten, zo hoort het vast niet, maar voor ons smaakte het heerlijk :-)

Tags: , ,

10 reacties

  1. Michelle
  2. Smaakmaakster
  3. Smaakmaakster
  4. Smaakmaakster
  5. Michelle

Trackback e pingback

  1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
    [...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau ...

Plaats een reactie