posted by on Bijgerecht, Gezond, Recepten, Snel, Soep, Uitdaging 30, Vega, Zoet

5 comments

DSC_8492

Chris is de enige die met 2 opdrachten op de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en nu was het de beurt aan zijn andere opdracht: een viergangendiner bedenken voor 2 personen met een budget van 10 euro.

Afgelopen zaterdag begon ik ‘s morgens vroeg op de markt. Seizoensproducten leken me het goedkoopst. Ik wilde het mezelf niet gemakkelijk maken door voor een vegetarisch menu te gaan. Ik wilde als tweede gang vis en in de derde gang vlees. Mijn vaste groenteman vond het een leuke uitdaging en hielp me een heel eind op weg met de broccoli en wortels. De visboer vond het een vreemd idee (‘Lekkere vrienden heb je die dit soort dingen voor je verzinnen’), maar raadde me wel rode mul aan. Voor 1 euro had ik 2 filetjes, die zeer geschikt waren voor het menu. Het vlees werd scharrelvlees. Zelfs met een klein budget kun je nog wel (semi) goed zijn voor de dieren.

Het werd een broccolisoep als voorgerecht, een rode mul met risotto als tweede gang, daarna een stuk (scharrel) rundertartaar met aardappelpuree en wortelrösti en na een cakeje uit de oven met appel en peer. Niet gek voor 10 euro, toch?

Mijn boodschappen…

  • Broccoli     
  • Slagroom  
  • Sjalotten   
  • Appel        
  • Peer          
  • Gember    
  • Rode mul  
  • Bosui         
  • Bospeen    
  • Limoen     
  • Rundertartaar

Hierna hield ik nog 1,95 over en ik vond dat ik dat mocht gebruiken voor de ingrediënten die ik in huis had zoals olie, bloem, suiker, boter, bouillonblokjes, 5-spicepoeder en een klein beetje risotto.

Van de opdracht heb ik in ieder geval geleerd nog beter te plannen. Soep kun je gemakkelijk van tevoren klaarmaken en opwarmen vlak voor het serveren. Ook het toetje kon al van tevoren gemaakt worden. Bij de mul leek het even mis te gaan, omdat ik pitten nodig had voor de risotto, de bouillon (voor door de risotto), de mul én eentje voor de saus. Ik had zaterdag alleen ook bouillon klaargemaakt en dus een megapan van een liter of 8 op het vuur staan. Heel handig. Daarnaast moest alles nog de oven in en moest ook alles voor het hoofdgerecht al klaar staan. Niet alleen tijd, maar vooral ook de ruimte plannen is nog een punt van aandacht. Handig om nu te weten, want één van mijn andere opdrachten is een 6-gangenmenu klaarmaken…

Uiteindelijk is het helemaal gelukt en zelfs de risotto (die ik nog maar één keer eerder maakte) was perfect: niet te hard, niet te zacht, niet te klef en goed van smaak. Jeeh!

Twee recepten wil ik jullie niet onthouden. Deze waren het beste gelukt en overleven de smaakmaakstercriteria: de foto’s zijn oké, het recept is niet te ingewikkeld, de ingrediënten zijn niet moeilijk verkrijgbaar en het resultaat is erg lekker.

Broccolisoep

Voor een pan soep:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 500 gram broccoli, stronk in kleine stukken, rest in kleine roosjes
  • 2 bospeentjes, gewassen, in stukjes
  • half blokje (kippen)bouillon
  • 700 ml kokend water
  • snuf peper en zout
  • scheutje (slag)room

Verwarm de olijfolie. Zet het vuur zacht en fruit de sjalot. Roer regelmatig door. Bak de ui tot hij glazig ziet. Voeg de stronken van de broccoli en de wortel toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg een het kokende water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Voeg broccoliroosjes toe. Kook nog 10 minuten op laag vuur. Pureer met een staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer met een klein beetje room.

5-spicecakejes

Dit recept komt uit een Engelstalige Chinese krant. Mijn vader nam de kookkatern voor me mee van één van zijn laatste reizen die kant op. In het recept werd het trouwens pudding genoemd. Ik heb het nu 2x gemaakt, maar zou het eerder cake noemen dan pudding. De 5-spicepoeder geeft het een Aziatisch tintje en maakt het cakeje kruidig. Je zou het kunnen vervangen door een beetje kaneel, maar daardoor wordt het recept wat saaier (niet minder lekker, vermoed ik). Je kunt 5-spice zeker bij de toko kopen, maar volgens mij staat het ook wel in de supermarkt bij de kruiden en specerijen.

Voor 2 cakejes:

  • 1 friszure appels, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
  • 1 conferencepeer, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
  • halve eetlepel geraspte gember
  • 2 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 50 gram basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf 5-spicepoeder

Verder:

  • 2 ovenschaaltjes met een diameter van ongeveer 8 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter de ovenschaaltjes. Doe de peer en de appel in een schaal en besprenkel met de citroensap. Meng met de gember en de rozijnen en verdeel over de ovenschaaltjes. Meng de basterdsuiker en de boter met een elektrische mixer tot alle zacht en goed gemengd is. Mix ook het ei erdoor. Voeg bloem, bakpoeder en 5 spice toe. Spatel dit erdoor. Als alles gemengd is, verdeel je het over de appel en de peer. Je hoeft het dus niet te mengen, maar je legt het er echt op. Gebruik de achterkant van een lepel om de bovenkant vlak te maken. Bak ongeveer 25 minuten in de oven en bestrooi met een klein beetje poedersuiker voor het serveren.

Tags: , , , , , , ,

5 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Chris
  3. Smaakmaakster
  4. Chris

Trackback e pingback

  1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
    [...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie ...

Plaats een reactie