Van ruilen komt…

okt
2012
08

posted by on Gezond, Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Salade, Snel

4 comments

Wij zijn niet zo groot behuisd. Het voordeel daarvan is dat we altijd erg opgeruimd zijn. Teveel spullen bewaren kan gewoon niet, dus regelmatig check ik mijn kledingkast, keukenkastjes en rijen boeken om te kijken wat ik écht nog wil bewaren. Wat ik niet meer wil hebben ging steevast in de kledingbak voor het Leger of kwam terecht bij een kennis die ermee op de rommelmarkt ging staan.

Laatst hoorde ik van de Ruilwinkel, die hebben we in onze stad. Het idee is simpel: je brengt er spullen naartoe, daar krijg je punten voor en van die punten ‘koop’ je weer andere dingen in de ruilwinkel. Met een tas vol glazen ging ik er naartoe. Nieuwe oude dingen had ik niet nodig, maar ik zou zo in ieder geval weer wat ruimte creëren in onze overvolle kastjes. Het was druk bij de Ruilwinkel en nadat ik een tijdje in de rij had gestaan bij de afgiftebalie, bleek dat ik me moest registreren alvoor ik spullen in kon leveren. Maar ja, een legitimatiebewijs had ik niet meegenomen en dus ging ik met mijn tasje vol weer naar huis.

Onderweg naar huis kwam ik een collega tegen. Nog een beetje beduusd van de grootte van de ruilwinkel, de levendige handel die er plaatsvond, de vele vrijwilligers en het vergeten van mijn paspoort, vertelde ik haar over mijn ruilwinkelavontuur. Zelf was ze er ook al eens geweest en “voor slechts twee punten had ze er het meest geweldige kookboek ooit gescoord, iets met Aziatische gerechten”.

De volgende dag nam ze het mee naar het werk. En ja, het was prachtig. Ik mocht het even lenen en maakte in één week al drie recepten uit het boek klaar. Ze waren allemaal even heerlijk. Mijn favoriet tot nu toe: de ijsbergsalade met kip en pinda’s. Savoring Southeast Asia van Joyce Jue.

Er staat nu een grote tas klaar in huis. En telkens als ik denk: zou ik dit willen ruilen voor een mooi kookboek, dan gaat dat weer in die tas. En dan ga ik binnenkort weer terug naar de ruilwinkel. Mét mijn paspoort.

Goi Ga (salade van kip en ijsbergsla)

Dressing:

 • kwart rode peper, fijngesneden
 • halve teen knoflook, fijngesneden
 • theelepel fijne kristalsuiker
 • 2 eetlepels verse limoensap
 • 1 eetlepel vissaus
 • 1 eetlepel rijstazijn

Salade:

 • 1 kipfilet
 • 100 gram, in repen gesneden ijsbergsla
 • halve winterwortel, in reepjes gesneden
 • 1/3 komkommer, in reepjes, zaadje verwijderd
 • 3 eetlepels fijngesneden munt
 • 3 eetlepels fijngesneden koriander
 • 3 eetlepels gehakte pinda’s

Meng de ingrediënten van de dressing in een kommetje. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Leg de kipfilet in een pan. Vul met water tot de kipfilet net onder water staat. Zet op middelhoog vuur en laat in ongeveer 20 minuten gaar worden. Haal van het vuur af. Haal de kipfilet uit het water en laat goed afkoelen.

Scheur de kipfilet in repen. Meng met de andere ingrediënten van de salade en besprenkel met de dressing.

4 reacties

 1. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie