posted by on Anders, Reizen, Uitdaging 30

8 comments

Twee keer was ik in Japan en nooit at ik er sushi.

Ja, echt.

Misschien liep ik zelfs langs Sukiyabashi Jiro, de sushitempel waarover nu een film is gemaakt, zonder dat het me iets deed. Ik bezocht wel de Tsukiji vismarkt, maar was niet onder de indruk van gigantische tonijnen (en walvissen?) die daar verkocht werden. Ik maakte er wat foto’s, maar ging er daarna ook snel weer weg. Ik herinner me verwoede pogingen van de Japanse familie bij wie ik logeerde om me iets te laten proeven. Maar het was allemaal tevergeefs: ik at geen vis en dus ook geen sushi.

Ik ben niet het enige kind dat opgroeide met een afschuw voor de smaak en geur van kabeljauw, makreel en andere vissoorten. Kokhalzen ging ik, als ik iets moest proeven waar een beetje vis in zat. Een visboer vertelde me ooit dat dat zou komen doordat kinderen te snel iets voorgeschoteld krijgen met een sterke vissmaak en dat je beter kunt beginnen met een vissoort met een zachtere smaak, zoals zalm of garnaal.

Pas sinds drie jaar eet ik wel vis. Omdat ik toch het gevoel had dat er iets aan me voorbij ging, probeerde ik voorzichtig wat vis als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf vis en nog vóór 14 augustus moet ik zelf een vis vangen en klaarmaken (uitdaging nummer 3 van de lijst). Je ziet, ik boek vooruitgang.

Vriend T. daagde me uit om sushi klaar te maken. “Het enige eten waar je me ‘s nachts voor wakker kunt maken,” vertelde hij. Het leek me een mooie opdracht: iets maken wat ik nooit eerder maakte, een nieuwe techniek aanleren, werken met producten die ik niet goed ken. En zo kwam ‘zelf sushi maken’ op de uitdagingenlijst.

Cheukam van Joy of Food liet weten dat zij me kon helpen. We maakten de afspraak om eind deze maand samen sushi te maken, maar helaas moest ik afzeggen. Als alternatief bedacht ik dat een bezoek aan de toko en het kijken van wat YouTube filmpjes me genoeg konden leren over sushi. Gelukkig kwam er ineens een e-mail van een plaatselijk restaurant voorbij: ze waren gestart met het geven van themaworkshops, en eentje daarvan was sushi maken…

Ik schreef me in, samen met wat vrienden, waaronder opdrachtgever T. Benieuwd naar het niveau van de workshop en mijn prestaties of sushirolgebied ging ik maandag enthousiast richting restaurant. Met een groepje van acht was er veel tijd en aandacht voor alle deelnemers. We maakten een soepje, sneden de ingrediënten voor de sushi. en kookten de rijst Daarna gingen we aan tafel, waar het rollen werd voorgedaan. Ondertussen volgde uitleg over de verschillende vormen van sushi, waarbij ook de Japanse termen voorbij kwamen. We gingen zelf aan de slag, de resultaten waren wisselend, maar heel aardig.

Natuurlijk werd er een keer teveel wasabi gebruikt, ben ik nog steeds geen groot fan van zeewier, moesten we wat wennen aan de smaak van sake en waren (helaas) niet alle gebruikte ingrediënten even Japans. Maar we hadden een hele gezellige avond, mochten alles opmaken, kregen wat over was mee naar huis, ín onze goodiebag, die al klaarstond met daarin een matje, de hashi (eetstokjes) en de recepten: erg attent!

T. keurde het goed: uitdaging 13 is geslaagd! En nu moet ik heel snel weer naar Japan, om te proeven wat ik de twee voorgaande keren gemist heb (oh, en om nog veel strakker sushi te leren rollen).

Tags: , , , , ,

8 reacties

  1. Richard
  2. Smaakmaakster
  3. Smaakmaakster (Femke)
  4. Nienke

Trackback e pingback

  1. Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
    [...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, ...

Plaats een reactie