posted by on Recepten, Vega, Zoet

4 comments

Eén van de vijf overgebleven uitdagingen is ‘Bereid een glutenvrij driegangendiner‘. Eigenlijk weet ik weinig van wat gluten zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden als je een glutenallergie hebt. Door deze uitdaging aan te gaan, hoop ik hier meer over te leren. Een lezer gaf aan dat een lactose-intollerantie regelmatig voorkomt in combinatie met een glutenallergie en dat het dus nog mooier zou zijn om deze twee dingen in mijn uitdaging te combineren. Prima.

Ik experimenteer voor het uitvoeren van de uitdaging al een klein beetje met het bakken zonder bloem en zuivel. Deze cake maakte ik een week of twee geleden en was een groot succes. Het recept verscheen al in het julinummer van E-magazine Smultuin, waar ik nog steeds maandelijks een recept in publiceer en komt dan nu eindelijk op mijn blog.

Glutenvrije kersencake

De amandelmeel geeft de cake een natuurlijke zoetheid, een spijsachtige smaak. De bovenkant van de cake wordt wat knapperig en de structuur is echt wel anders dan een cake die met bloem bereid is. Hij is vrij luchtig, maar wel iets vochtiger dan een gewone cake. Hij is heerlijk met kersen, maar kan natuurlijk ook gemaakt worden met andere fruitsoorten. Ik liet me bij dit recept inspireren door een recept op Epicurious.

Voor het bestrijken van de bakvorm:

  • eetlepel zonnebloemolie

Voor de cake:

  • 75 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 50 ml olijfolie
  • theelepel vanille-aroma
  • 2 eetlepels limoensap
  • rasp van één limoen
  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram maismeel
  • 4 eiwitten
  • 50 gram suiker

Voor de topping:

  • 250 gram kersen
  • 50 gram honing
  • 50 ml water

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht). Bekleed een bakvorm van 20-22 cm met bakpapier. Dit gaat het gemakkelijkst als je het bakpapier eerst verkreukeld hebt. Bestrijk het bakpapier met een beetje zonnebloemolie.

Klop de eidooiers samen met 75 gram suiker in een kom in een minuut of 4 tot het mengsel lichter is. Klop nu ook de olijfolie, de vanille-aroma en de limoensap en -rasp erdoor. Meng in een andere kom het amandelmeel en het maismeel. Schep dit met een spatel door het eidooiermengsel. Laat staan.

Klop in een andere schone, vetvrije kom de eiwitten bijna stijf. Voeg nu 50 gram suiker toe. Klop nu helemaal stijf. Schep 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel. Probeer alles zo luchtig mogelijk te houden. Schep nu de rest van de eiwitten ook door het mengsel. Als je dit met een stevige spatel doet, kun je ook gemakkelijk langs de bodem schrapen bij het mengen. Hiermee voorkom je dat het (zwaardere) amandelmeel naar de bodem zakt.

Schenk het beslag in de bakvorm. Zet in het midden van de oven en bak in 40-45 minuten af. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat afkoelen buiten de oven.

Ontpit de kersen en halveer ze. Meng de helft van de kersen met de honing en het water in een pannetje. Verwarm op halfhoog vuur. Roer af en toe om. Laat een klein beetje inkoken. Schenk dit (warm of koud) over de cake. Strooi ook de andere kersen erover en bestrooi met een beetje poedersuiker.

Ik verdeelde de kersen na het bakken onder de bovenkant van de taart en óp de bovenkant van de taart. Het vocht van de kersen trekt daardoor ook een beetje in de cake.

Tags: , , ,

4 reacties

  1. Smaakmaakster
  2. Janet
  3. Smaakmaakster

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Plaats een reactie