Afgelopen zondag. Voetbal op tv. Een klassieker.
Ik sloot mezelf op in de keuken. Om aanwijzingen, vloeken en aanmoedigen even niet bij te wonen.
Twee helften en de rust (niet de pauze, zoals ik dat eerst noemde) later kwam ik er weer uit. Met mijn eigen klassieker…
Sinaasappel-maanzaadcake
Het was lang geleden dat ik deze cake maakte. Hij komt uit het tweede Delicious. magazine ooit. Januari 2007, de tijd dat ik nog een Word-document op de computer had met daarin de namen van lievelingsrecepten en paginanummers van de boeken waar die recepten in stonden.
Deze cake lukt altijd en is ontzettend gemakkelijk te maken. De maanzaadjes geven echt wat extra smaak en de sinaasappel maakt de cake fris en kruidig. Controleer wel even je gebit na het eten, want die zaadjes…
Voor een cake van 24-26 cm (12 personen):
- 30 gram maanzaad
- 125 ml melk
- 180 gram zachte, ongezouten boter
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren (M)
- rasp van 2 sinaasappelschillen
- 125 ml verse sinaasappelsap
- 375 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
Siroop:
- 100 ml verse sinaasappelsap
- 45 gram fijne kristalsuiker
- 20 gram ongezouten roomboter
- rasp van 1 sinaasappelschil
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Roer het maanzaad door de melk en laat een kwartier staan. Klop de boter met de suiker en de vanille tot het mengsel licht en romig is. Voeg de eieren één voor één toe en klop tussendoor telkens net zo lang tot het ei door het mengsel is opgenomen. Spatel de rasp van de sinaasappel, de sap en de melk met het maanzaad door het het deeg. Spatel nu ook het (gezeefde) bakpoeder en bloem door het mengsel. Doe dit voorzichtig, zodat het mengsel luchtig blijft, maar zorg er wel voor dat de natte ingrediënten door de droge opgenomen zijn en je geen bloem meer ziet.
Schenk het deeg in de springvorm en bak in 40 minuten af in het midden van de oven.
Maak aan het einde van de baktijd de siroop. Doe hiervoor de ingrediënten samen in een pan op middelhoog vuur. Verwarm tot de suiker is opgenomen en de boter is gesmolten. Laat op laag vuur nog vijf minuten staan, zodat de siroop iets dikker wordt.
Haal de cake uit de oven. Laat afkoelen op een rooster. Haal de cake uit de springvorm en schenk hier de (nog warme) siroop over.


