30 uitdagingen
Op 14 augustus 2011 werd ik 30. Het cadeau dat ik mezelf gaf voor mijn dertigste verjaardag: 30 uitdagingen die allemaal met eten of drinken te maken hebben. Waarom? Omdat ik mijn kennis wilde vergroten, nog beter wilde leren koken, creatiever wilde worden in de keuken, ik nieuwsgierig ben naar álles en omdat ik keuzes moest maken. Ik ging namelijk een dag minder werken om meer over eten te kunnen leren. Ik zocht eerst naar een geschikte opleiding of cursus, maar vond die niet. Zonder deze lijst zou ik duizend-en-één dingen gaan doen. Nu had ik een rij opdrachten die ‘gewoon’ afgewerkt moet worden. De uitdaging? De hele lijst uitvoeren vóór mijn 31e verjaardag…
De invulling van de lijst duurde ruim een maand. Een heleboel mensen bedachten in die tijd opdrachten voor me. Telkens wanneer ik een opdracht voltooide, Twitterde en schreef ik daarover. Ik maakte foto’s en documenteerde alles hier, op deze site. Steeds meer mensen volgden mijn uitdagingenjaar en ik kreeg ontzettend veel hulp waardoor ik heel veel van de opdrachten leerde. Op 12 augustus, twee dagen vóór mijn 31e verjaardag, voltooide ik de laatste uitdaging. De Provinciale Zeeuwse Courant schreef er zelfs over. Het artikel vind je hier. Een samenvatting van mijn uitdagingenjaar vind je hier.
Als je op de datum vóór de uitdaging klikt, vind je het verslag van de uitvoering van die opdracht.
- 3 juni Opzetten van deze website met daarop mijn favoriete recepten
- 20 mei Verse pasta leren maken van een echte Italiaan(se)
- 9 augustus Vis vangen, zelf fileren en bereiden
- 6 juni Een dag stage lopen in de keuken van een goed restaurant
- 8 april Een vlog (filmpje) maken bij een recept (Sander)
- 18 maart en 25 maart Een verjaardagstaart met marsepein enzo maken voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen (Jeske)
- 10 mei Workshop sabreren volgen (Nienke)
- 22 april Echte paella maken, met zo’n pan en rijst die aanbakt (Dennis)
- 15 mei Betere foodfoto’s leren maken
- 17 juli Een zo calorie-arm mogelijke taart bakken (Johanna/Caryn/Yvonne)
- 18 augustus Meedoen met een foodblog event (In april was ik zelfs de host)
- 9 januari IJstaart maken van zelfgemaakt ijs, zonder ijsmachine (Jolanda)
- 16 februari Sushi maken (Thijs)
- 25 juni Bereiding van een Turkse barbecue met vlees, salades, etc (Michelle T.)
- 17 januari Een simpele vissaus bedenken die overal bij past, zonder room (Lian)
- 22 januari Een Hollandse maaltijd met moderne twist maken (Judith)
- 25 november Meer leren over wijn, of zelfs mijn wijnbrevet halen
- 5 januari Een jachtschotel maken van plaatselijk wild (Judi)
- 29 juni Een Gateau Mariëtte maken (Hanna)
- 12 augustus Een 6-gangendiner bereiden met bijpassende wijnen (Michelle R.)
- 23 mei De ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen (Merel)
- 18 december Een volledig Zeeuwse, vegetarische maaltijd klaarmaken (Rob)
- 28 augustus Mayonaise maken (Chris)
- 12 september Een 4-gangendiner voor 2 personen bereiden voor maximaal 10 euro (Chris)
- 17 juni Een vegetarische burger bedenken die de lekkerste uit Berlijn overtreft (Caroline)
- 7 november Een variatie maken op roze beschuit met muisjes, maar wel in het roze, zonder kleurstoffen (Ilona)
- 11 januari Vijf recepten bedenken met vijf vergeten groenten (postelein, pastinaak, meiraap, rammenas, rettich, groene kool) (Liesbeth)
- 12 juli
Een weekend lang 35 mensen cateren (moeders)/ Vervangen door: me verdiepen in glutenvrij eten en een glutenvrij driegangenmenu bereiden - 11 augustus Orgaanvlees bereiden: niertjes, lever, hart en hersenen (Menno)
- 8 mei Soufflé klaarmaken (Janet)
@Conchita: Wat leuk dat je die koksopleiding bent gaan doen! Ik kan me voorstellen dat het even wennen is, zo’n ommezwaai in je leven. Veel succes en graag gedaan!
Wat een goed idee om die 30 uitdagingen te bedenken. Binnenkort word ik ook 30 en ik denk dat ik voor mezelf ook een lijst ga maken wat betreft over koken. Ik ben net een deeltijd koksopleiding gaan doen in Beverwijk en moet heel erg wennen dat ik weer naar school ga en dat ik thuis moet leren e.d.
Ik denk niet dat ik er echt over zou bloggen, ben niet echt een schrijfster maar een website/blog maken is wel een goed idee om je proces en vorderingen te delen en voor jezelf om bij te houden.
Thanks for the inspiration.
@Anneke: Wat leuk! Bij Mexico stelde ik me altijd alleen maar bonen en mais voor. Super leuk om door jouw blog ook andere kanten te leren kennen!
Hoi Femke, nu heb ik jouw blog ook gevonden. Wat leuk! Ik vind je manier om meer over eten en koken te leren heel origineel en volgens mij is het ook erg leuk om te doen zo. Je krijgt nog wel een drukke zomer :) Als je klaar bent met je opdrachten kan ik je Mexico zeker aanraden. Niet alleen mooi om heen te reizen, maar je kan er ook heel lekker eten en heel veel meer over eten leren dan ik ooit gedacht had. Groetjes!
@Johanna: De opdracht is vervangen door glutenvrij koken, maar nu ook in combinatie met lactosevrij, omdat ik begreep dat veel mensen beide zaken nniet goed kunnen hebben. Een ei-vrije cake, lijkt me ook moeilijke opdracht. Bedankt!
@Gabriella: klinkt heerlijk!
Wat een leuk idee zo’n uitdagend jaar!
Mocht je nog een vervanger zoeken.
Een ei-vrije cake! (persoonlijk vind ik het niet heel moeilijk maar wel een leuke uitdaging om onder de aandacht te brengen).
Uitdaging 30 is lekker. Aardbeien souffle met Countreau. Ideaal nagerecht voor een zonnige lente of zomeravond.
@Judi, Jeroen & Britt: Wat lief! Jullie ook bedankt, omdat jullie proefkonijn wilden zijn. Dank, dank, dank! X
Uitdaging 6, een van De Taarten is meer dan geslaagd! Wat een kunstwerk en echt de perfecte meisjestaart voor een meisje van 1! Nijntje erop, lekker veel roze tinten en ook nog glitters, en hij smaakte net zo lekker als hij eruit zag! Het was bijna zonde om hem aan te snijden, maar gelukkig heb je er prachtige foto’s van gemaakt (multitalent! Uitdaging 9 ook geslaagd…?). Bedankt! En ook dat je zo’n lieve vriendin bent! X
@Gerd: Oh, dat is ook een goed idee! Ik moet echt binnenkort bedenken wat ik ga doen, want de tijd begint nu toch ook wel te dringen…
Vervanguitdagingidee voor number 28:
Verse kreeft klaarmaken, best wel spannend…
Oosterscheldekreeft is op zijn best rond mei dus dat kan met gemak voor je 31e!
@PaulO: Haha, ik hoop dat wat ik maak, niet wegspringt!
Inzake uitdaging 5 – Vlog: wordt het zo iets?
– http://www.youtube.com/watch?v=UkXy12xVnRs
Hi Femke,
Je hebt het vast al tig keer gehoord maar wat een leuk voornemen! Er staan echt leuke dingen tussen die ik zelf ook moet gaan doen ;)
Ik wens je veel succes ermee en ik hou je in de gaten!
Je hebt al eens meegedaan met een Foodblogevent zag ik, maar deze maand kan je weer mee doen..who knows!
Check http://www.omamientje.nl voor de opdracht.
Groetjes,
Jessica
Hoi Fem,
Uitdaging 26 kan ook van de lijst geschrapt worden hoor! Ik vind m helemaal geslaagd, zowel lollies als taart. Roland is ook helemaal fan van de taart, dus mocht ‘t rond 1 november niet lukken, dan komen we ‘m tzt. wel n keertje bij jullie eten :-)
Veel plezier in Praag!!!
Liefs,
Ilona
@mn moeder: Ja, die zijn al op, maar ik zal ze nog eens voor je bakken…
Waar zijn die kokoskoekjes gebleven, ik ben gek op kokos
@Philippine: Wat leuk, bedankt! Wat ziet jouw website er leuk uit zeg. Mooie foto’s, fijne recepten: super!
Wat een onwijs leuk idee om die opdrachten te doen. Ik wens je er veel succes mee en zal regelmatig je site bekijken hoe het er voor staat. En ook leuk: wij zijn op precies dezelfde dag jarig.
Groeten, Philippine
Als je nog vergeten groenten zoekt: ik zag van de week postelein bij de Dirk liggen!
Snijbiet is geloof ik ook wel erg ouderwets en vergeten, net als aardpeer en rettich.
@Chris: De hersenen mag je zeker komen eten! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Leuk al die uitdagingen! Ik zou willen dat ik meer tijd had om dat te doen!
En ik wil uitdaging 29 wel komen opeten en dan ben ik vooral geïnteresseerd in de hersenen, die zou ik namelijk zelf ook nog wel willen klaarmaken :-)
@Michelle: Dat foodblog event is een online ding. Als je op de link klikt in de uitdagingenlijst, zie je wat het was.
Goed bezig Femke! Hoe was het 18 aug?
Janet, ja, je staat erop! Canada moeten we toch maar eens gaan bezoeken…
Daisy, er zijn nog genoeg ideeën voor na mijn 31e verjaardag! De dertig van nu zijn er al erg veel voor een jaar, dus eerst maar eens kijken of dit lukt…
Zo ik heb ze gelezen. Het is niet niks.
Ik vraag me af wat je nog na je 31ste gaat doen. Er blijft haast niets meer over! :)
Oh, enne JEEEH ik sta op de uitdagingen lijst!!!
Typisch Canadees… Dan denk je al snel aan iets met maple en daarvan zijn genoeg recepten. Er zijn hier jaarlijks “suger shag’s” die (als ik het goed heb) een maple ontbijt aanbieden, alleen in het juiste seizoen. Heb ik zelf nog niet gedaan maar staat voor volgend jaar op de planning.
Een uitdaging waar ik me al jaren mee bezighoud: een ster worden in het maken van pâtisserie: madeleines, tarte Tatin (zie website onruetatin.com van Susan Herrmann Loomis), éclairs, croquembouche, en misschien zelfs macarons…
Ik weet zeker een plek waar je een keer moet gaan eten: restaurant Zwetheul in Schipluiden. Daar heb ik ontzettend lekker gegeten. Mijn uitdaging (met een cluppie vrienden) is nog steeds alle sterrenrestaurants van Nederland te hebben bezocht. Zwetheul staat vooralsnog op nummer 1. Ik zal gaan sparen om jou en Dennis een keer uit te nodigen daar…….
Leuk idee, Janet! Souffle is inderdaad een lastige. Zaterdag weet je of dit ‘m wordt. Zijn er trouwens nog typische Canadese recepten (ik zie een vakantie die kant op wel zitten)?
Hoi Femke,
Bij Masterchef USA moesten de kandidaten de “perfecte” hartige souffle maken. In dit geval met kaas. Gordon Ramsay en de andere chefs waren het er over eens dat een goede souffle een uitdaging was, zelfs voor een ervaren chef!
Mag niet op je rij van 30 ontbreken dacht ik zo!
Groetjes uit Canada
Brenda, leuk idee! We wachten even af wat er verder nog komt.
Philip, bedankt! Ik weet niet of dat nog in onze wensenlijst van vakanties voor dit jaar gaat passen, maar in ieder geval bedankt voor de tip. Wil je trouwens dat ik daar de cursus Schilderen met gevoel ga doen? Heb je niet nog een restaurant (in Nederland) waarvan je vindt dat ik daar per se moet gaan eten? Dat lijkt me ook wel een leuke uitdaging.
Leuke site Femke. praktisch en voorzien van veel foto’s zodat je je niet steeds afvraagt hoe de brei die je voor je ziet er eigenlijk bij Jamie uitziet. Voor uitdaging 2 heb ik een tip: http://montesoffio.com/ned/activiteiten.php#cursussen
Hier zaten wij voor de 2e keer een aantal weken in de zomervakantie. Aanrader om culinair Italië te beleven (al is de wijnstreek belabberd).
Groeten uit Rotterdam!
Hoi Femke,
Als je graag naar masterchef Australia kijkt heb ik nog wel een mooie uitdaging voor je. Ik was helemaal weg van de croque embouche (weet niet of ik het goed schrijf) en zag hoe moeilijk dat te maken was, lijkt me een ultieme uitdaging en als hij lukt ook superlekker!
Oke, mam, moet lukken. Ik hoor wel wat het budget is. Dat betekent wel dat ik mag bepalen wat er het hele weekend gegeten en gedronken wordt. Als de familie daarmee kan leven, komt ie op de lijst…
Bij het volgend familieweekend juni 2012 voor 35 ooms,tantes,neven en nichten koken, wij assisteren wel, geniet nog maar lekker van jullie vakantie.
Leuk, leuk, leuk, leuk! Na de 14e ga ik me verdiepen in de Berlijnse vegaburger. Liesbeth, die van jou ga ik er ook bij zetten. Geef jij de namen van 5 vergeten groenten door? Ilona, hij komt erop. Op 1 november staat je traktatie klaar, of je nu bevallen bent of niet ;-). Joris, lijkt me leuk. Ik heb inmiddels ook al het aanbod van een groot cateringbedrijf. Lijkt me ook erg leerzaam (en hectisch).
Hoi Fem,
Ik denk dat je bij ons wel een dag stage kan lopen hoor. Ik vertrek vandaag naar Melt maar als ik terug ben zal ik het aan de chef vragen!
Wat vind je van de uitdaging om 5 lekkere vegetarische recepten te maken van verschillende “vergeten groeten”, zoals bv. aardperen, schorseneren e.d.?
Oh wat er zo lekker aan was…
De burger was lekker sappig, niet droog zoals sommige vegetarische burgers. Waar de burger van gemaakt was weet ik helaas niet. Misschien kom je verder als je op de site kijkt.
Bij deze bieden Caroline, Rick, Stefan en ik ons aan als proevers voor #25…aangezien wij weten hoe het origineel smaakt ;).
Yellow Sunshine heette het restaurant (ze hebben ook een website)
Ruud kan heel mooi uitleggen wat er zo lekker aan was :)
Ok Fem,
Daar komt ie dan: ik zou wel een variant willen op de beschuit met muisjes… Dus iets anders om te serveren voor het kraambezoek, maar ‘t moet wel roze zijn en puur natuur, of in ieder geval geen kleurstof… en als ie te makkelijk is: dan graag ook meteen de blauwe variant ;-)
Succes, en lukt het voor 1 november??
Veel plezier in de States, hoe smaken de burgers?
x
Caroline, erg leuke opdracht! Je moet me wel even helpen door te vertellen wat je er zo lekker aan vond, zodat ik weet in welke richting ik moet gaan werken. Natuurlijk ben je van harte welkom om te komen proeven. Maar nog niet voordat ik geoefend heb, natuurlijk. Weet je nog waar je hem in Berlijn hebt gegeten? Misschien moet ik daar binnenkort maar eens op onderzoek uitgaan, haha.
Ria, bedankt voor het compliment! Leuke uitdaging heb je voor jezelf! Ik kom nog wel een keertje kijken. Met een blaadje sla en een plakje tomaat is de tonijnsalade nog lekkerder. Eet smakelijk alvast!
Ha Femke
Wat een gave recepten. Mijn uitdaging dit jaar is mijn volkstuin. Mocht je een keer willen oogsten direct uit mijn tuin en daarmee koken dan ben je welkom, vlakbij het oude land van opa.
Dat tonijnrecept ga ik morgen uitproberen!
Ria
Ik ben zelf niet vegetarisch, maar een paar jaar geleden was ik in Berlijn en heb ik zo een waanzinnig lekkere vegetarische burger gegeten. 1 van de beste burgers zelfs. Het lijkt mij een mooie uitdaging voor jou om die vega-burger proberen te evenaren. Uiteraard ben ik bereid om te komen testen ;)
Chris! Bedankt voor de goede ideeën! Mayo komt erop en dat diner voor een tientje vind ik ook een geweldig plan! Wanneer is die workshop? Na de 14e mag ik natuurlijk pas beginnen met de uitvoering van de lijst… Iets in de krant of een tijdschrift zou erg leuk zijn. Ik wacht nog even af waar andere mensen mee komen en misschien dat ik hem dan als laatste erin zet. Super!
oh en ik weet niet of die haalbaar is, maar je zou eigenlijk een artikel over je site of een recept van jezelf in een blad moeten krijgen…:P
Ha Femke,
Ik wist er ook nog wat,
Zelf je eigen mayonaise maken(schijnt vet moeilijk te zijn), een viergangendiner voor 2 personen voor 10 euro bereiden, een 100% zeeuws menu koken met alleen lokale ingrediënten.
Vind die van die calorie-arme taart en je eigen ijs maken trouwens erg goed! heel benieuwd naar…oh en tot slot, als laatste moet je natuurlijk als je zoveel hebt geleerd met eten je eigen workshop koken bedenken en geven aan een groep personen.
ps. volgend maand, in middelburg, bij de italiaan, pasta leren maken!
Michelle, gaaf! Ik ga in september starten met een wijncursus, dus dit sluit daar mooi op aan. Lian, zonder room, simpel, dat klinkt als smaakmaakster. Ook die moet lukken. Rob, leuk, gaan we doen!
Merel, over die van jou moet ik even nadenken. Ik heb ze alle drie al een keer gemaakt, een heel fijn french toast recept zal ik binnenkort plaatsen. Burgers maak ik ook regelmatig. Die cheesecake is het moeilijkst, dus die ga ik er bij zetten. Ik zal me de komende weken verdiepen in cheesecakes. Rot zeg, haha. Bedankt!
Hallo Femke,
Een genot om naar te kijken (je website) en natuurlijk ga ik je recepten uitproberen. Even iets rechtzetten: de app die ik had geopperd was niet bedoeld als uitdaging, want daar wist ik toen nog niets vanaf.
Ik heb wel iets anders: ik zoek al lang naar een lekkere saus bij vis, zowel bij gestoofde, gepocheerde als gebakken vis. Voorwaarden: mag niet te veel tijd kosten, maar moet ook niet uit een pakje zijn, verse ingredienten, maar ook weer niet te exclusief, tongstrelend, maar ook weer niet te veel (ongezonde) room.
Misschien dat we samen eens een middagje aan de slag kunnen om die saus te produceren.
Fijne vakantie,
Lian
Hoi Femke,
Ik dacht, gezien jullie vakantie naar de States, iets typisch Amerikaans. Ik zal je 3 opties geven, dan kun je zelf eentje kiezen (als je het uberhaupt iets vindt natuurlijk).
1. Een fantastische hamburger
2. Een echte cheesecake
3. Een lekker ontbijtje: French toast (incl. maple syrup).
Volgens mij kun je de komende tijd genoeg inspiratie opdoen. Dus succes!
Groetjes, Merel
Ik dacht aan een heerlijk zesgangen menu met bij iedere gang een passend glas wijn. Ik laat me graag uitnodigen :-)
namens Rob de volgende uitdaging; een volledig Zeeuwse, vegetarische maaltijd. Zelf die lamsoren plukken hoeft dan niet, hoor!
Judi, die jachtschotel gaat er komen. Hanna, een eerste zoekactie naar recepten van een Gateau Mariette leverde niets op, dus dit wordt een leuke uitdaging.
Hoi Femke,
Wat een super leuk idee! En wat een mooie foto’s!
De uitdaging: het maken van een Gateau Mariette. Sinds mijn jeugd nergens meer gezien of gegeten. Of aardbeisoezen gemaakt met dat heerlijke zachte soezenbeslag, met op de bodem een klein laagje chocola en daarbovenop een toefje gele room en daar bovenop slagroom en vier halve aardbeien!
Mmm….
Groetjes,
hanna
Uitdaging: Een jachtschotel maken met plaatselijk wild, ingrediënten kunnen we je gedeeltelijk mee helpen.
Geweldig bedankt voor alle leuke reacties! Calorie-arme taarten heb ik inmiddels vaker gehoord, dus daar ga ik mee aan de slag. Ik heb bedacht dat ik de vis zelf moet vangen en dat een wijnbrevet ook leuk is om te halen, dus ook die komen op de lijst. Blijf vooral met ideeën komen. We hebben nog 5 weken voor ik 30 word…
‘t ziet er overdonderend mooi en professioneel uit!
Uitdaging; ik ben gek op ouderwets Hollands eten maar het mag een make-over hebben…iets voor jou?
Nog een uitdaginkje: kun je ook een app ontwikkelen, dan kan ik je recepten makkelijk meenemen naar de keuken.
Uitdaging…:
Turkse BBQ, met Turkse salades, brood, tapenades, etc, etc…?
Lieve Fem,
Gefeliciteerd met de lancering van je geweldig mooie en frisse website! Hij ziet er prachtig uit en we zijn natuurlijk erg trots op je! Ik ga ook eens aan de slag met een van je recepten.
Ben nog even aan het nadenken over welke uitdaging ik je graag wil laten doen, wordt vervolgd….
X
Een hele grote zelfgemaakte ijstaart! Van zelfgemaakt ijs uiteraard…
Ik heb er 2 voor je:
De eerste: zelf sushi maken van echt verse vis (zelf gevangen :-)). Liefst California Rolls…
En de tweede: een wijnproef avond (of dag…) organiseren.
succes!
Groet,
Thijs
Johanna, ik ga mijn best doen! Ik heb wel eens een veganistische taart met als basis bananen gemaakt, maar dat was erg smerig. Ik ga iets moois voor je bedenken.
Betty, film gezien. Erg van genoten!
oeps…..had even door moeten lezen….Julie en Julia….eitje dus…xx
geweldig idee fem. Ken je de film julia en julie? ff kijken anders…makkelijk uitdaginkje….xx
Hai Femke,
Maak je een lekkere taart voor me, met heeeel weinig calorieën?
doeg, Johanna
Leuk! Een internationale uitdaging. Paella heb ik nog nooit gemaakt en komt dus op de lijst! Misschien in combinatie met een vakantie naar Spanje?
Hacer una paella deliciosa por favor!
Dat sabreren lijkt me op de één of andere manier echt iets voor mannen, maar toch heel gaaf! Hij staat op de lijst.
Ik heb er ook 1 voor je! (of eigenlijk voor mijzelf.. Dus laat me even weten of en wanneer je het gaat doen, dan ga ik mee)
Sabreren!
http://www.wijnproeverijbijuthuis.nl/sabreren.html
http://www.youtube.com/watch?v=_5iJO23NGUo&feature=related
15 augustus zijn we terug van vakantie, dus ik hoor het wel :)
Goed idee! De taart staat op de lijst. Ik vind dat altijd een beetje gefröbel. Ben meer van de cakes enzo, dus dit is een goede uitdaging. Met het kopen van een Kitchenaid wacht ik nog even. Is misschien een mooi cadeau voor mezelf als ik alles haal en 31 word?
echt leuk!
ik heb 2 uitdagingen voor je:
1- eindelijk een kitchenaid aanschaffen
2- super mooie verjaardagstaart maken met marsepein en alles erop en eraan voor de verjaardagen van de kindjes van je vriendinnen als ze 1 jaar worden!
ik daag je uit………